blog placeholder

U heeft ze wel eens gezien, die oude bussen tijdens de 5 mei viering in Wageningen of op Koninginnedag of met een bruidspaar. Grote kans dat het een bus was van de Stichting Veteraan Autobussen.

In 1968 is de Stichting Veteraan Autobussen opgericht om historische, Nederlandse autobussen te bewaren. In 1968 werd het materiaal in het stads- en streekvervoer gestandaardiseerd met als gevolg dat heel veel unieke historische bussen verloren zouden gaan. Een aantal mensen hebben toen gemeend om deze bussen te bewaren voor het nageslacht. Van 1 bus in 1968 is de SVA uitgegroeid tot een stichting met ca. 70 bussen in haar beheer. Hiervan zijn ongeveer de helft rijvaardig, of enigszins rijvaardig. Deze bussen zijn verdeeld over een 6-tal werkgroepen, verdeeld over het land.

De SVA kent de volgende werkgroepen:

 

  • Aalsmeer 
  • Apeldoorn/Arnhem 
  • Brabant 
  • Pijnacker 
  • Trolley 
  • WSM

 

Momenteel wordt de werkgroep Trolley bestuurd door de werkgroep Apeldoorn/Arnhem.

De werkzaamheden zijn ook drastisch gewijzigd. Was het in het begin voornamelijk rijvaardig houden de bussen en af en toe een trouw- of afscheidsrit te rijden. Tegenwoordig rijdt de SVA steeds meer grotere projecten. Zo rijdt de werkgroep Apeldoorn/Arnhem vrijwel al het aanvullende busvervoer van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, rijdt de werkgroep Brabant heel veel voor de provincie Brabant en de werkgroep Pijnacker heeft de regie over de 5 mei viering in Wageningen en Dordt in Stoom.Mede door deze grote, terugkerende projecten, ziet de toekomst er aardig rooskleurig uit en worden er steeds meer dingen ook zelf weer ondernomen.

Ook het wagenpark groeit. In 2011 zijn er 4 bussen weer toegevoegd aan het wagenpark en zijn er meerdere bussen weer zodanig gerestaureerd dat ze in het rijseizoen van 2012 weer volop mee kunnen draaien.

De SVA is feitelijk alleen gericht op historisch Nederlands materiaal, maar ze hebben toch enkele oude Zwitserse postbussen aangeschaft, in de jaren 80 van de vorige eeuw, om aan de groeiende vraag voor trouwvervoer te kunnen voldoen. Deze wagens zijn ideaal als trouwbus en zijn technisch oersterk ondanks dat ze de 60 jaar al gepasseerd zijn.

Een greep uit het wagenpark van de SVA:

 

  • Maarse & Kroon 73, een Leyland Verheul uit 1960 die altijd in de omgeving van Amsterdam/Schiphol dienst heeft gedaan; 
  • GVA 22, een Leyland Verheul uit 1968 die jarenlang een bekend gezicht was op de stadsdienst in Arnhem, deze bus was zelfs zodanig gebouwd dat hij simpel omgebouwd kon worden tot trolleybus, mocht dat nodig zijn; 
  • RTM 38, een Leyland Verheul uit 1966 die vanuit Rotterdam de Zuid-Hollandse- en Zeeuwse eilanden bediende; 
  • VAD 3931, een DAF Den Oudsten uit 1988, de laatste standaard streekbus in Nederland;
  • Verder zijn er nog verschilende BBA- en Zuid Ooster bussen. 
  • Ook zijn er een 3-tal trolleybussen in het beheer van de SVA, doch door het ontbreken van enige bovenleiding op de Veluwe zijn ze niet echt rijvaardig. 
  • Maar ook tourbussen ontbreken niet. De mooiste daarvan is de Vermaat 53, een Mercedes LP321 met Roset opbouw uit 1959. De wagen spreekt tot de verbeelding met de torpedo-neus en doet in de rode kleur, met rode bekleding, uiterst luxe aan. 

Uiteraard is de SVA altijd op zoek naar sponsoren, donoren en vrijwilligers dus neem eens een kijkje op www.sva-musuembussen.nl