blog placeholder

Een lange reis in de auto, in het vliegtuig of een ander vervoersmiddel kan erg saai zijn voor kinderen. Gelukkig zijn er voldoende spelletjes te bedenken waar kinderen urenlang plezier aan kunnen beleven.

Raadspelletjes

Bij raadspelletjes moeten kinderen raden wat iemand in zijn gedachte heeft. Ik bespreek kort de volgende raadspelletjes: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ , ‘galgje’  en ‘raad de persoon’.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Dit spelletje kan gespeeld worden door minimaal 2 spelers. Speler 1 kijkt om zich heen en neemt iets in gedachte dat hij ziet. Het is de bedoeling dat de overige spelers raden wat speler 1 in zijn gedachte heeft. Speler 1 kan enkele tips geven door bijvoorbeeld te zeggen welke kleur het is, welke vorm het heeft, of het groot of klein is etc.

Galgje

Benodigdheden:

 • papier
 • pen

Speler 1 neemt een woord in gedachte en schrijft op een vel papier een aantal puntjes. Elke puntje stelt een letter voor van het woord dat speler 1 in gedachte heeft genomen. Speler 2 moet raden welk woord speler 1 in gedachte heeft. Dit doet hij door naar letters te vragen: ‘Zit de letter A in het woord?’. Indien de gekozen letter in het woord zit vult speler 1 deze letter in op de juiste plaats(en) van de puntjes. Speler 2 kan niet eeuwig blijven vragen naar letters: per verkeer gerade letter tekent speler 1 een deel van een galgje. Als de tekening van het galgje compleet is heeft speler 2 verloren.

Raad de persoon

Bij dit spelletje neemt iemand een bekend persoon in zijn gedachte. De overige spelers moeten raden welke persoon bedoeld wordt door vragen te stellen als:

– Is het een man of een vrouw?

– Is hij/zij een sporter?

– Hoe oud is hij/zij?

Om dit spelletje moeilijker te maken kan besloten worden om  vragen te stellen die alleen maar als ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoord.

Autobingo

Benodigdheden:

 • vel papier
 • pennen

De kinderen kunnen zelf een bingokaart maken. Als ze iets tegenkomen dat op hun bingokaart staat kunnen ze dat vakje wegkruisen. Om het makkelijk te houden kan gekozen worden om de vakjes in te vullen met cijfers en letters die op nummerborden kunnen voorkomen. Uiteraard kunnen er ook andere dingen op zoals verkeersborden en vervoersmiddelen.

Zwijgertje

Veel ouders kunnen het waarschijnlijk wel waarderen als hun kinderen dit spelletje spelen. De bedoeling is dat de kinderen zo lang mogelijk hun mond houden. Degene die als eerste iets zegt verliest het spelletje.

Pictionary: tekenspelletje

Benodigdheden:

 • papier
 • pennen of potloden

Vooral kinderen die graag tekenen vinden dit leuk. De bedoeling is dat iemand iets gaat tekenen. De andere spelers moeten raden wat er getekend wordt. Het is in dit geval vooral leuk om abstracte dingen te tekenen zoals:

– kring

– midden

– samen

Ook kan je het lastig maken door andere dingen erbij te tekenen. Als je bijvoorbeeld een raam tekent kan je ervoor kiezen om eerst een huis te tekenen. De andere spelers hebben dan nog niet door dat het om een raam gaat.

Boter, kaas en eieren

Benodigdheden:

 • papier
 • pen(nen)

Ook dit is een bekend spel. Om het spel te spelen moet er eerst een rooster getekend worden bestaande uit 9 vakjes: 3 horizontaal en 3 verticaal. Het is de bedoeling om als eerste 3 op een rij te halen door om de beurt een teken te zetten in het rooster. Speler 1 kan bijvoorbeeld kruisjes gebruiken en speler 2 rondjes.

4 op een rij

Benodigdheden:

 • papier
 • pen(nen)

Ook vier op een rij kan prima gespeeld worden onderweg. In dit geval moet er een rooster getekend worden bestaande uit 64 vakjes: 8 horizontaal en 8 verticaal. Om de beurt tekent iemand een symbooltje in een vakje. In tegenstelling tot boter, kaas en eieren kan er in het begin niet gekozen worden uit alle vakjes. Als je begint moet je namelijk verplicht een vakje van de onderste rij markeren met jouw symbooltje. Je kan pas een vakje hoger kiezen als het directe vakje eronder al door iemand ingevuld is.

Zingen

Benodigdheden:

 • eventueel: cassettebandjes

Natuurlijk kunnen kinderen zich ook uren vermaken door liedjes te zingen. Het kan handig zijn om cassettebandjes mee te nemen indien de kinderen geen inspiratie meer hebben voor liedjes. Uiteraard kan je ook gewoon de radio aanzetten.