blog placeholder

Dementie is een ziekte waarbij er een afname van de (verbindingen van de) zenuwcellen in de hersenen optreedt. Hierdoor kan de persoon steeds minder goed functioneren. Wat het meest opvallend is bij mensen met dementie is de geheugenproblematiek. Men verliest werkelijk de regie over zijn eigen leven, wat in de eerste fases erg angstig is. De eerste fases worden namelijk nog heel bewust meegemaakt. Het is belangrijk voor dementerende ouderen om de hersenen te blijven triggeren met bijvoorbeeld spelletjes. 

Spelletjes

Wanneer je spelletjes of activiteiten gaat ondernemen met dementerende ouderen, let er dan goed op dat de spankracht niet meer is wat het is geweest. Een half uur actief bezig zijn met handenarbeid of een ander relatief inspannend spel kan te lang zijn.
Het korte termijn geheugen van dementerende ouderen is aangetast, maar het lange termijn geheugen is nog in tact. Speel hier dus op in bij de activiteiten. Wat erg leuk is, zijn oud-Hollandse spellen die de dementerende ouderen vroeger speelden. Ze zullen hier waarschijnlijk leuke herinneringen aan hebben. Wat je ook kunt doen, is een bewegingsactiviteit: geef de groep een vliegenmepper en blaas een ballon op. De ouderen kunnen lekker blijven zitten, maar zijn met hun armen toch actief bezig. De meeste zullen het overslaan van de ballon erg leuk vinden. Neem eens een kijkje op www.koppen.com voor veel leuke spellen!

Communicatie

Een dementerende oudere moet anders worden benaderd dan een oudere zonder dementie. Daar komt nog bij dat de benadering moet worden aangepast op de fase van dementie waarin de oudere verkeerd. Wat je altijd moet doen is langzaam en duidelijk praten. Gebruik korte, actieve zinnen en las voldoende pauzes in. Dementerende ouderen zullen niet meer dan één vraag tegelijk kunnen onthouden, dus let daarop. Praat verder niet over morgen, volgende week of over bekende Nederlanders. Hou het in het hier en nu, dat is meer dan genoeg. Wees concreet en koppel direct een actie aan hetgeen er verteld wordt. Tenslotte is het raadzaam om een vast schema aan te houden. Dat houdt bijvoorbeeld in: elke maandagochtend om 10.00 uur is het spelletjesuur. Vertel ook altijd wat je doet en waar/wanneer we leven.