blog placeholder

De kennis bezitten van hoe je op de juiste manier een sigaar rookt komt het totaal genot ervan ten goede! Zo zijn er zaken die je zeker moet doen, maar zo kan je ook bepaalde handelingen best achterwege laten.

Het allereerste ritueel is het hanteren en observeren van de sigaar. Je gaat de sigaar vastnemen, door je vingers rollen en geur, kleur en vorm waarnemen. Deze handeling schenkt je al voldoening door de wetenschap dat je dadelijk het genot van het roken van de sigaar gaat ervaren. Wat je hier alvast niet moet doen is de sigaar volledig besnuffelen, het sigarenbandje verwijderen of aan de sigaar likken.

Vervolgens moet de sigaar geknipt worden. Bij alle premium sigaren is de kop afgedekt met een ‘dopje’ of ‘vlaggetje’. Hier moet een opening in aangebracht worden. Er zijn verschillende attributen in de handel om deze delicate klus te klaren, waarvan de voornaamste: guillotines, speciale sigarenschaartjes en sigarenpriemen. Belangrijk is dat je boven de rand, waar het dekblad in het ‘dopje’ of ‘vlaggetje’ overgaat, knipt. Wanneer je op de rand of in het dekblad knipt, komt de sigaar los te zitten en krijgt ze een rafelig uiteinde.

Dan moet de sigaar aangestoken worden. Hoe je dit doet bepaalt de smaak en de manier waarop ze zal branden. Neem hiervoor dan ook de tijd. Houd de sigaar in één hand (in een hoek van ongeveer 45°) en houd met de andere hand de vuurbron (aansteker / lucifer / stokje van cederhout) een paar millimeter onder de sigaar. Let er wel op dat de vlam de sigaar nooit raakt! Draai vervolgens de sigaar langzaam rond zodat ze gelijkmatig verwarmd wordt. Steek de sigaar nooit in je mond aan. Zodra je rondom de sigaar een asrand ziet kan je de sigaar naar je mond brengen en er voorzichtig aan trekken terwijl je ze ronddraait juist boven de vlam.

Je bent nu klaar om volop van je sigaar te genieten. Neem hier voldoende tijd voor. Trek niet te snel achter elkaar, hierdoor warmt ze te snel op en wordt de smaak bitterder. Houd de sigaar ook niet de hele tijd in je mond. Een natte sigaar is niet echt smakelijk. En tot slot, inhaleer de rook nooit. Houd hem even in je mond, maar blaas hem dan rustig uit. En geniet vooral van de smaak die dan in je mond achterblijft!