blog placeholder

Schutterijen

De meeste schutterijen vind je in Zuid – Limburg en Belgisch – Limburg ook zijn er schutterijen in Midden- Limburg. Er zijn ook gildes maar hier zal een ander artikel over geschreven worden.

De inhoud van een schutterij:

Schutterijen zijn al eeuwen oud veel schutterijen stammen al uit de 17de en 18de eeuw.Elke schutterij heeft zijn eigen patroonheilige. Zoals bijvoorbeeld St. Hubertus, St. martinus, St Laurentius enzovoort.

Er zijn verschilde onderdelen in een schutterij zoals:

Bordjesdrager
Bielemannen
Tamboer-majoor
Drumband
Marketentsters
Vaandeldrager
Koningsparen
Keizerparen
Officieren
Geweerdragers

Hieronder zal ik de bovenstaande onderdelen bespreken.

 Bordjesdragers:

 Bordjesdragers lopen voor de schutterij met een bordje van de schutterij. Hierop staan: De heilige van de schutterij de oprichting bv. 1885, en het optochtnummer van de schutterij. Vroeger werd automatisch de bordjesdrager de zoon van de tamboer – majoor. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Nu in 2010 kan iedereen die het leuk vind om te doen bordjesdrager worden. Vroeger werd het vaker gedaan door jongetjes nu zijn er meisjes die voor de schutterij lopen. De meeste schutterijen hebben hun vaste bordjesdrager maar er zijn ook schutterijen die van bordjesdrager wisselen zodat ieder kind een keer aan beurt kan komen die het leuk vind om als bordjesdrager mee te lopen.

 Bielemannen:

Deze hebben altijd een bijl bij die op hun schouder rust. Zij werden vroeger vaak gebruikt om alle obstakels uit de weg te ruimen bijvoorbeeld bomen die op de weg gevallen zijn enzovoorts.Met berenmuts, baard en een lederen schort lopen zij achter de bordjesdrager

 Tamboer – majoor:

 De tamboer- majoor zorgt voor de muziek op straat. Hij geeft aan wat de drumband zal spelen hij is de leider van de drumband. Meestal is het zo dat de tamboer – majoor ook op de oefeningen de drumband leid. Tamboer – majoors dragen vaak ook een berenmuts. Ze zijn vaak erg statig en stralen zekerheid uit.

 De Drumband:

 Drumbands heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt drumbands met alleen trommen, maar ook met klaroenen, jachthoorns en zwaar werk zoals bassen en sousafoons. Ook heeft elke drumband een dikke trom hiermee word de maat aangegeven. De drumband speelt altijd marsen op de straat als ze uittrekken. Je kunt de schutterij dan al van ver horen komen.

 Marketensters:

Marketensterswarener vroegerom demannen te verzorgen van een hapje en een drankje. Marketensters zijn te herkennen aanhet mandje en tonnentje wat ze altijd bij hun dragen.

 Vaandeldrager:

Het woord zegt het al. De vaandeldrager loopt met de vlag. Op de vlag staan depatroons heilige en de naam van de schutterij ook staat erhet oprichtingsjaar van de schutterij op.

 Koningspaar:

 Ook hier zegt het het woord het al.Het koningspaar is eigenlijk voor veel mensen het belangrijkste om te heen te kijken. De koning is te herkennen aan het koningszilver war hij om heeft hangen. Ook hebben ze een kroontje op. Een Koning heeft meestal een koningin. Maar dit is niet verplicht. Vaak is de koningin de vrouw of de vriendin van de koning. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Een koninginis natuurlijk te herkennen aan de elegante jurk die ze dragen.Ze hebben altijd een zilveren kroontje op en een boeketbloemen. Het koningspaar heeft altijd zilveren dingen zoals het kroontje en ketting en oorbellen. Zij mogen namelijk geen goud dragen.

 Keizerparen:

 Niet elke schutterij heeft ook een keizerpaar. Maar er zijn wel schutterij die dit wel hebben. Een keizerspaar loopt altijd voor het koningspaar omdat ze een hogere rang hebben. Net als bij een koningspaar kan het zijn dat een keizer alleen loopt. Een keizerspaar is ook vaak voor het leven of als een een nieuwe keizer geschoten word. Dit is per schutterij verschillend. een keizer heeft vaak geen zilver om maar heeft alles in het goud. De keizerin heeft dan ook een gouden kroontje op en heeft ook een gouden ketting en oorbellen. Ook zei hebben boeketbloemen.

 Officieren:

 Officieren zijn er om het keizerspaar en koningspaar te beschermen. Zij bekleden in tegenstelling tot hun voorvaders weliswaar niet meer automatisch een functie in het bestuur van de schutterij, maar zijn toch min of meer de “ meest aanzienlijken “ van het gezelschap. Hun rang kregen zij waarschijnlijk als dank voor jarenlange inzet voor de vereniging. Dus mogen zij zich tooien mat een fraaie pluim op de hoed, epauletten op de schouders, sjerpen om de heup en gouden biezen langs de broek.

Geweerdragers:

Geweesrdragers lopen altijd met een geweer achter de officieren. Her geweer hangt aan de rechter schouder. Teminste dat is in de oude exercitie. In de nieuwe exercitie hebben ze het geweer op de hand liggen en tegen de schouder aan.