blog placeholder

Als u voor het eerst een bezoek aan een sauna brengt is het goed een aantal zaken te weten. Wat neemt u zoal mee? Hoe ziet een saunarondje eruit?

Sauna een weldaad voor lichaam en geest.

Saunabaden bestaan al sinds de oertijd, het is een van de laatste officiële rituelen die wereldwijd worden beoefend. In de hedendaagse sauna kunt u zich volledig ontspannen. Zowel geestelijk als lichamelijk kom u volledig tot rust. Neem er de tijd voor als u naar de sauna gaat. Een “snel” saunabezoek heeft weinig effect.

Wanneer gaat u naar een sauna.

Als u zich moe en uitgeput voelt is de sauna de manier om nieuwe energie op te doen. Zit u niet zo lekker in uw vel, voelt u zich niet zo lekker of heeft u eigenlijk niet zoveel zin, dan kunt u beter thuis blijven. Het bezoek aan de sauna is dan eerder een zware inspanning dan een ontspanning.

Wat neemt U allemaal mee naar de sauna.

  • Allereerst een saunahanddoek. Dit is een grote rechthoekige doek die aan twee kanten verschillend van kleur of patroon is. Om hygiënische redenen gaat u altijd tijdens het zweten op dezelfde kant zitten.
  • Nog een of twee grote handdoeken om u mee af te drogen.
  • Een warme badjas. (handdoeken en badjas zijn ook altijd bij een sauna te huur)
  • Antislip badslippers.
  • Iets te lezen voor in de rustruimte (soms ter plekke aanwezig)
  • Verzorgingsproducten voor huid en haar (in sommige sauna’s zijn deze aanwezig) 

Sauna: alleen bloot!

Het heeft weinig of geen zin met textiel bekleed de zweetcabine in te gaan. Hiermee zou u juist de gezondheidsstimulerende zweetbeleving tegengaan. Er ontstaat een opeenhoping van warmte en zweet. Zweet blijft achter in uw badkleding, dit is niet erg hygiënisch. Heeft u er moeite mee om bloot ide sauna in te gaan dan kunt u altijd een saunadoek omhouden. Dit zijn speciale doeken die het zweet opnemen. Mocht u dit toch niet fijn vinden dan is er nog de mogelijkheid om naar speciale openingstijden/dagen voor alleen vrouwen of alleen mannen te gaan.

Hoe gaat een saunarondje in zijn werk

Na u bij de receptie te hebben ingeschreven betreedt u de kleedruimtes, deze zijn voorzien van kluisjes waar u al uw waardevolle spullen in opbergt. Nadat u uitgekleed bent betreedt u, in badjas, de ruimtes met de diverse baden.

De doucheruimte

Voor u de zweetcabine in gaat eerst even douchen. In sommige sauna’s is er heerlijk geurend doucheschuim/zeep aanwezig. Na het afdouchen gaat u, alleen met de voeten in het water, op de rand van het voetenbad zitten. Een heerlijke manier om u voeten op te warmen en u voor te bereiden op de saunacabine.

De saunacabine in

De saunacabine, oftewel zweetkast genoemd, is het belangrijkste onderdeel van het saunarondje. Als u voor de eerste keer naar een sauna gaat is het goed om een cabine te nemen die niet al te warm wordt. U lichaam moet wennen aan de warmte. Bouw dit dus voorzichtig op. Aan het einde van de dag is een warmere cabine waarschijnlijk beter te verdragen. De banken in een cabine zijn schuin boven elkaar gerangschikt, dit in overeenkomst met de verschillende warmtezones. Het beste is om de eerste keer niet te hoog te gaan zitten. 

Door met het hele lichaam in dezelfde warmtezone te blijven wordt de warmte-instraling gelijkmatig over uw hele lichaam verdeeld. Ga als het mogelijk is op een bank liggen dan kunt u zich beter ontspanen. In de cabine staat een saunakachel met daar bovenop hete stenen die de warmte verspreiden. Vaak staat er een houten emmer met opscheplepel klaar om water op de hete stenen te gieten. Er zijn ook sauna’s waarbij het saunapersoneel, om ongeveer het half uur, water komen opscheppen. Aan de wanden hangen een thermometer en een aantal zandlopers. Hierop kunt u zien hoe lang u al in de sauna bent. Blijf de eerste keer niet te lang zitten, luister goed naar uw lichaam. Wordt u benauwd of kortademig ga er dan uit.

Afkoelen

Na het zweten is het goed eerst verse lucht bij te tanken. Loop een rondje door de tuin of ga even zitten op een bankje. Adem goed in en uit, hierdoor koelen de luchtwegen af. Na het afkoelen in de frisse lucht is het tijd geworden voor een verfrissende douche, de stortemmer of plensdouche, hierbij laat u in één keer koud water over uw lichaam kletteren. Het belangrijkste bij het afkoelen is het dompelbad, u dompelt in zijn geheel onder water. Ga ook met het hoofd onder water, de warmte is ook naar het hoofd gestegen. Het hoofd goed afkoelen voorkomt hoofdpijn.

Rustruimte

Na het afkoelen zou u opnieuw een zweethok in kunnen gaan, maar heerlijk even zwemmen of het bubbelbad in zijn ook goede opties. Na u goed afgedroogd te hebben gaat u gekleed in een warme badjas, warme slippers of sokken aan de voeten naar de rustruimte. Heerlijk genieten van een drankje en eventueel een hapje.

Veel plezier, geniet van uw saunabezoek!