blog placeholder

U kent het wel; Dat gras waarop je, je knieën kapot loopt, waarbij een sliding je hele been open legt en wat nooit in de buurt kwam van de ervaring van echt gras. Dat was hoe men vroeger tegen kunstgras aankeek. Tegenwoordig is het zo ver ontwikkelt dat er bijna evenveel kunstgrasvelden als sportcomplexen te vinden zijn. Zelfs op professioneel vlak wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van kunstgras. Nu is er een soortgelijke trend ingezet in een totaal andere sport, namelijk die van het schaatsen. Gaat kunststof ijs in de toekomst ook “echt”kunst ijs vervangen?

Wat is het?

Natuurijs, voor vele landen is het er niet koud genoeg en in andere landen vormt het zich alleen in de winter. Daarom is er kunstijs, kunstijs is een oppervlakte van water dat kunstmatig wordt bevroren. Dit concept bestaat al veel langer en is te vinden in nagenoeg alle schaatshallen van Nederland. Maar er kleven enkele zeer grote nadelen aan dit concept. Allereerst zijn er de torenhoge energie kosten voor de constant draaiende koelingsystemen. Bovendien hebben deze systemen meer energie nodig bij hogere temperaturen waardoor hallen vaak maar een bepaald seizoen open zijn, vaak van september tot april. Deze energievretende generatoren zijn niet alleen slecht voor de portemonnee maar uiteraard ook voor het milieu. Daarbovenop komt nog dat door sneeuwvorming, dat ontstaat tijdens het schaatsen op ijs, dweilmachine s nodig zijn om het ijs mooi strak te houden. Dit alles bij elkaar geeft toch een aardig gewicht aan de nadelen van het gebruik van “echt” ijs.

De voordelen van een kunststof ijsbaan

Helaas wordt er door de mensen die überhaupt al gehoord hebben van kunststof ijs, of ook wel synthetisch ijs, een soortgelijk denkbeeld op nagehouden als in het begin het geval was voor kunstgras. Feit is echter dat veel leveranciers van namaak ijs al veel verder gevorderd zijn in het nabootsen van de capaciteiten van natuurlijk ijs als men denkt. Er zijn producenten die al tot 95% van de capaciteiten van natuurlijk ijs kunnen nabootsen. Het moet ook wel gezegd worden dat kunststof ijs niet helemaal meer in de kinderschoenen staat. Met dit in gedachte brengt een dergelijk ijsbaan natuurlijk vele voordelen met zich mee. Het aanleggen van een kunststof ijsbaan is niet alleen veel goedkoper, maar de onderhoudskosten zijn in tegenstelling tot kunstijs gering. Geen dure generatoren, maar enkel een standaard schoonmaakmachine om de kunststof panelen schoon te houden is nodig. Verder kan er het hele jaar door en onder alle weersomstandigheden gebruikt gemaakt worden van de baan. Het biedt door deze voordelen vooral de gelegenheid aan bedrijven in de vrije tijd en amusementen industrie om schaatsen als unieke activiteit op te nemen in hun assortiment. Schaatsen is in vele landen enorm populair en zodra er ook maar een beetje ijs ligt wordt er vaak door iedereen de schaatsen onder gebonden. Dit kan nu dus ook op locaties zoals winkelcentra, evenementenhallen, etc.

Is het de toekomst?

De gelijkenissen zijn met kunstgras zijn duidelijk aanwezig, kunstgras was eerst ondenkbaar, maar word nu veelal gezien als accepteerbare vervanger van echt gras. Vandaag de dag zien verenigingen de economische voordelen gezien de lage onderhoudskosten, en de voordelen dat de velden ook onder weersomstandigheden zoals regen gebruikt kunnen worden. Het synthetische ijs dat sommige bedrijven vandaag de dag produceren kan ook gezien worden als een accepteerbare vervanger van natuurijs, het biedt economische voordelen, en kan onder warme weersomstandigheden gebruikt worden. Het zou dus naïef zijn om te zeggen dat het met geen enkele mogelijkheid de toekomst is van het schaatsen. Wat denkt u; “krijgen we na het kunstgrasveld nu ook te maken met kunststof ijsbanen.