blog placeholder

In Zweden zijn houtkachels eerder regel dan uitzondering, maar ook in veel Nederlandse huizen staat zo’n gezellige houtkachel of open haard. Om er ’s winters lekker warmpjes bij te zitten is het daarom van belang om je houtvoorraad goed op peil te hebben en te houden. Je kunt natuurlijk een lading brandhout kopen, maar als je tijd en energie genoeg hebt, is het ook erg leuk om zelf je houtjes te hakken en te zagen.

Ten eerste moet je zorgen voor bomen, veel bomen! Misschien heb je het een en ander in je achtertuin staan en anders zul je ze ergens anders moeten regelen. De eerste actie die je dan onderneemt, is het in stukken zagen van de boomstammen. Dit kun je het beste met z’n tweeën doen. Benodigdheden: de stammen, een kettingzaag en een zaagbok. De handige doe-het-zelver maakt er zelf even eentje! Nu legt de ene persoon de boomstam op de zaagbok en houdt hem stevig vast. De tweede persoon hanteert de kettingzaag en zaagt de stam in stukken van 20 à25 centimeterlang. Elke keer als er een stukje afgezaagd is, schuift de ‘vasthouder’ de stam een stukje op, zodat je lekker vlot kunt werken.

Als tenslotte alle stammen in kleine stukken zijn veranderd, komt het echte hakwerk! Hiervoor heb je een bijl en een hakblok nodig. Dit laatste kan heel goed een stuk boomstam zijn dat je nog overgehouden hebt. Ga nu als volgt te werk:

Je zet één van de kleine stammetjes rechtop op het houtblok. Zet je voeten in een lichte spreidstand. Je pakt de bijl met beide handen vast: de ene hand aan het uiteinde van de bijl en de andere ongeveer in het midden. Hef nu de bijl boven je hoofd en terwijl je dat doet, laat je de hand die het midden van de steel vast heeft, doorglijden naar de andere hand, zodat je nu met beide handen het uiteinde van de steel vast hebt. Dan laat je de bijl met kracht op het stammetje neerkomen. Als je het goed doet, splijt de stam in één keer in tweeën. Helaas lukt dit niet altijd en zul je de hakbeweging moeten herhalen.

Soms blijft de bijl in het stammetje vastzitten. Probeer de bijl er dan niet uit te halen, want vaak lukt dit niet. Bovendien kan dit gevaarlijk zijn als de bijl er opeens uitschiet. Laat de bijl gewoon in het stammetje zitten en herhaal de hakbeweging, compleet met bijl én stam. Na één of enkele keren zal de stam alsnog splijten en is de bijl weer los.

Wanneer je met dikke boomstammen te maken hebt, is het handig om de stammen in meerdere stukken te splijten. Bij wat dunnere bomen is halveren voldoende.

Ben je klaar met hakken? Bewaar het hout dan bij voorkeur onder een overkapping, maar wel met voldoende luchtgaten, zodat de houtblokken de kans hebben om te drogen. Als er genoeg tijd is om het hout goed te laten drogen, maken de stammetjes zo’n heerlijk knappend geluid als ze verbrand worden. En zo zit je er ’s winters met je zelfgehakte hout heerlijk warmpjes bij!