blog placeholder

Een verhaal schrijven… Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Er zijn zo ontzettend veel boeken op deze aarde en veel mensen houden ervan om verhalen te lezen of te horen. Wie wilde er als kind niet voorgelezen worden voor het slapen gaan?

Maar het is helemaal niet moeilijk om een eigen verhaal te schrijven. Vooral als je de taal toch enigszins beheerst.

Wel kan het soms lastig zijn om een begin te maken, maar geen nood. Ik zal je hier in het kort een uitleg geven hoe je uit het niets een verhaal kunt schrijven. Al dan niet met een bepaald doel.

Stappenplan:

1. Maak een of twee hoofdkarakters

2. Bedenk een avontuur

3. Schets in het verloop

4. Kies dan een opbouw

5. Begin te schrijven

 

1. Maak een of twee hoofdkarakters.

Dit mogen er natuurlijk ook meer zijn, maar het is het makkelijkst om met 1 karakter te beginnen. Beschrijf dit karakter zo goed mogelijk, van kleur ogen tot de baan die hij heeft, maar ook leeftijd en familie en of hij een partner heeft of niet, is hij slim of dom, oud of jong etc. Beschrijf je karakter in zoveel mogelijk detail.

De reden daarvoor is consistentie, als je alles van te voren al weet, dan zul je later in je verhaal ook minder gauw fouten maken, dat bijvoorbeeld de haarkleur opeens anders is. Misschien niet heel storend zo iets kleins, maar een oplettende lezer kan zich er makkelijk aan irriteren.

Een andere reden om je karakter in zo veel detail uit te werken is dat je al in een schrijf stemming komt, maar ook dat je karakter wast meer… emm… karakter ontwikkelt. Zo krijgt je karakter, maar ook je verhaal wat meer diepgang. Maar het geeft je ook een bepaald beeld van die persoon, waarom zou hij die keuze maken en niet een andere.

 

2. Bedenk een avontuur.

Wat gaat je hoofdpersoon allemaal beleven? Misschien is hij alleen maar onderweg van A naar B, maar ontmoet hij tussendoor een persoon die hem afleidt, waardoor hij eerst naar C moet gaan etc. Of misschien vergeet hij iets en gebeurt er daar weer iets mee. Gaat je persoon de eindbestemming halen of juist niet?

Bedenk het verhaal hierbij in grote lijnen.

 

3. Schets het verloop.

Begin je ab ovo, vanaf het begin te vertellen? Zoals men bij sprookjes altijd ziet, of maak je het wat spannender voor de lezer en begin je halverwege het verhaal, waarna je in een of meer flashbacks vertelt hoe je karakter op dat punt was aangekomen? Happy end, of juist niet?

 

4. Kies een opbouw.

Maak allemaal hoofdstukjes en bepaal per hoofdstuk wat er gebeurt. Zet dus alles even achter elkaar en kijk naar de volgorde waarin alles gebeurt. Op die manier heb je eerst een chronologisch overzicht. Vervolgens ga je kijken waar je wil beginnen in het verhaal. Dan bepaal je per hoofdstuk wat je wil vertellen.

 

5. Begin te schrijven.

Nu je alle voorbereiding hebt gehad, kun je beginnen met schrijven. Maak je ook nog helemaal niet druk om allerlei fouten, en al helemaal niet of alles goed vloeiend klinkt of dat het allemaal als troep overkomt. Nee, laat je nu eerst leiden door je creatieve gedachten en schrijf gewoon. Nadat je een alinea hebt geschreven kom je wat meer in je verhaal en dan gaat het schrijven verder als vanzelf. Alles wat daarna niet goed loopt kun je altijd nog editen. Zolang je maar eerst in het schrijf proces komt.