Je ontmoet elkaar tegenwoordig meestal in een ontspannen omgeving na een internet date, tijdens het stappen, op vakantie of tijdens een andere ontspannen situatie. Vervolgens spreek je regelmatig af om steeds weer andere leuke dingen te doen. Na een aantal weken of maanden denk je dat je elkaar zo leuk vindt dat het tijd wordt om te gaan samenwonen. Je verwacht dan dat dit de echte start wordt van een langdurige relatie. Helaas loopt het dan echter vaak mis.
Samen klussen:
In de praktijk is het meestal zo dat een verliefd koppel voordat het gaat samenwonen eerst allerlei leuke ontspannen dingen doet. Het zou echter heel verstandig zijn om juist in deze verkenningsfase samen een aantal klussen in huis aan te pakken. Samen klussen is namelijk de ultieme test voor je relatie. Je zou dit eigenlijk al een aantal keren moeten doen voordat je gaat samenwonen met je vriend of vriendin. Om je relatie te testen kun je bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale samen een klus gaan doen voor een hulpbehoevend iemand. In dit geval, de buitendeuren schilderen bij een gehandicapte vrouw.
Samen de klus klaren:
Je vriend is de volgende dag al om 6 uur ’s ochtends paraat en begint enthousiast zonder overleg met het schilderen van de buitendeuren en als jij om 8 uur aankomt ontdek je dat hij met spierwit i.p.v. gebroken wit is begonnen en dat je de natte verf uit de klimop kunt plukken. Jij reageert op z’n zachtst gezegd furieus op zijn overhaaste handelen. Uit dit voorbeeld blijkt dat je, voordat één van de twee met een klus begint, je dit samen moet overleggen. Om samen klaar te komen met zo’n klus moet je de taken vervolgens goed verdelen zodat je samen tegelijkertijd de buitendeuren kunt schuren en verven.
Relatieles uit klussen:
Uit bovenstaand voorbeeld valt direct een goede les te leren met betrekking tot het samen bouwen aan een goede relatie. Je moet samen in goed overleg een gemeenschappelijk doel stellen waar je heen wilt werken. Je kunt dit doel niet alleen en op je eigen manier bereiken maar moet samen een manier vinden om dit te doen. Door vervolgens de taken binnen je relatie eerlijk te verdelen kun je gelijktijdig je bijdrage leveren aan het gestelde doel. Op deze manier bereik je sneller en tegelijkertijd je einddoel.