blog placeholder

Dit jaar hebben we voor de vierde keer, zij het niet op rij en steeds in een andere, onze vakantie in een Turks ressort doorgebracht. De ressorts waren allemaal totaal verschillend maar één ding hadden ze allemaal gemeen, op alle ressorts waren er allerlei activiteiten en optredens. Ook deze activiteiten en optredens waren allemaal totaal verschillend maar één act hebben we bij alle vier ressorts gezien en gevoeld. Dat was de vuurspuw act. Wat me daarbij opviel was dat bij alle vier de verschillende ressorts er geen speciale vuurspuwer werd ingehuurd maar dat één van de mannelijke  leden van hun eigen entertainment team deze act voor zijn rekening nam. Ondanks dat de vuurspuw act door niet in vuurspuwen gespecialiceerde jongemannen werd uitgevoerd zag het er wel heel gevaarlijk en spectaculair uit. Geïnspireerd door dit gegeven bedacht ik, éénmaal na de laatste vakantie thuisgekomen, dat ik zelf ook wel een keer vuurspuw act kon gaan doen op bijvoorbeeld Koninginnedag of zo.

Vuurspuwen

Vuurspuwen of vuurspugen leren:
Om het vuurspuwen te leren ben ik op internet op zoek gegaan naar pagina’s over dit onderwerp. Uit de diverse pagina’s die dit onderwerp behandelen heb ik de hiernavolgende vuurspuwles samengesteld.

Waarschuwing vooraf:
Alle voor het vuurspuwen geschikte brandstoffen zijn in meer of mindere mate giftig of kankerverwekkend. Gebruik nooit een licht ontvlambare stof zoals spiritus, alcohol, benzine, terpentine of welke andere licht ontvlambare stof dan ook. De vlam die bij het vuurspuwen ontstaat is heel gevaarlijk.

Tip:
Vuurspuwen is erg gevaarlijk dus het is het verstandigst om het onder leiding van een ervaren vuurspuwer te leren.

Benodigdheden:
Voor het vuurspuwen heb je in feite maar de volgende dingen nodig, dit zijn een fakkel, olie, twee handdoeken en, voor de veiligheid, een brandblusser. De fakkel kun je zelf maken van een stevige stok van 50 à 70 centimeter lang en een diameter van ongeveer 3 centimeter omwikkeld met een onbrandbare stof die goed olie opneemt vastgezet met ijzerdraad. Een zeer veel gebruikte stof hiervoor is kevlar dat te koop is in gespecialiseerde winkels voor circus atributen. Als spuw brandstof zijn, gewone lampolie (op parafine basis), speciale vuurspuw olie en biologische lampolie (koolzaad olie) in meer of mindere mate geschikt. Als olie kun je het beste gewone lampenolie voor je fakkel gebruiken.

Gewone lampenolie:
Gewone lampenolie is uitstekend geschikt om mee vuur te spuwen. Gewone lampenolie is echter wel giftig en als je per ongeluk een beetje inslikt, of nog erger, er per ongeluk een beetje in je longen komt moet je direct naar een huisarts of de eerste hulp gaan. Als je een beetje ingeslikt hebt moet meestal je maag leeggepompt worden. Als er per ongeluk een beetje in je longen komt is het vrijwel zeker dat je een chemische longontsteking krijgt.

Vuurspuwen

Vuurspuw olie:
Vuurspuw olie, ook wel fakir olie genoemd, is speciaal gemaakt om mee te vuurspuwen. Het belangrijkste kenmerk van vuurspuw olie is dat het geen smerige smaak heeft. Verder is het net zo giftig als gewone lampenolie dus moet je ook met speciale vuurspuw olie heel goed oppassen dat je het niet per ongeluk inslikt of in je longen krijgt.

Biologische lampenolie:
Biologische lampenolie brandt minder goed als gewone lampenolie en speciale vuurspuw olie. Het grote voordeel van biologische lampenolie is echter dat het niet giftig is. Het is dus heel geschikt om te leren vuurspuwen zodat je, zonder gevaar voor vergiftiging, je ademhaling en spuw techniek kunt oefenen.

Vuurspuwen

Het vuurspuwen:
 Als eerste moet je leren om de olie te spuwen. Neem hiervoor een beetje biologische lampenolie in je mond, doe net alsof je geen gebit in hebt en pers, met je lippen naar binnen, de olie met kracht, alsof je op een trompet blaast, als een nevel naar buiten. Als het vernevelen van de biologische lampenolie onder de knie hebt kun je beginnen met vuurspuwen. Zoek hiervoor een ruime plek zonder brandbare materialen. Houdt de fakkel in je hand en steek hem aan. Hou een droge handdoek in je andere hand waar je je gezicht mee schoon kunt vegen. Zorg ook dat je een natte handdoek bij de hand hebt voor eventuele ongelukjes. Ga met je rug in de wind staan. Spuug vervolgens schuin omhoog (nooit omlaag!! en als je omhoog spuwt hou er dan rekening mee dat er onverbrande druppels olie in je gezicht vallen). Let tijdens het spugen goed op je fakkel zodat je niet per ongeluk je broek in de brand zet. 

Vuurspuwen