Ik wilde op jonge leeftijd al op balletles maar mijn ouders hadden daar helaas het geld niet voor. Gelukkig hadden we wel internet dus ging ik op internet op zoek naar een website waar je gratis balletles kon volgen. Helaas waren de beste gratis online balletlessen in het Engels maar met behulp van de Google vertaalmachine heb ik ze vertaald naar het Nederlands en heb ik toch balletdansen kunnen leren. Om ook andere jonge Nederlandse meisjes de kans te geven ballet te leren dansen heb ik deze vertaalde lessen samengevat in “Mijn gratis balletles”
Mijn gratis balletles:
Om een techniek zoals balletdansen te leren is het niet alleen van belang om je bewust te zijn van de danspasjes die je moet maken maar ook om een meer gedetailleerd kijkje in het functioneren van de anatomie van de danspas die je neemt te nemen. Met het beschouwen van de anatomie van de danspas wordt bedoeld welke spieren wel en niet bij die danspas betrokken moeten worden.
Anatomisch oefenen door muziekkeuze:
Je hoeft gelukkig geen studie biologie te doen om op anatomisch verantwoorde wijze te dansen. Het mooie van ballet is dat je door de muziekkeuze kunt bepalen welke spieren je gaat oefen. Het is namelijk gebleken dat door 3/4, 6/8, 2/4 of 4/4 maats muziek en verschillende tempo’s steeds andere groepen spieren worden geoefend. Een langzame 6/8 maat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je spieren lang en uitgerekt worden. Zo zorgt iedere “muziekkleur” voor de training van een bepaalde spierencombinatie. Een musical nummer bijvoorbeeld zorgt voor een toename van je spierkracht en de flexibiliteit van je spieren. Om je een idee te geven hoeveel spieren je met een oefening traint hier een voorbeeld. Met de zogenaamde Battement Jete of degage oefening train je de Iliopsoas, de psoas major, de Tensor fascia latae, de Pectineus, de Adductor longus, de Adductor brevis, de Gracilis, de Rectus femoris en de Sartorius.
Fondu:
De eerste oefening die je gaat doen is de zogenaamde “Fondu”. Bij deze oefening hou je je met één hand vast en ga je op één been staan. Vervolgens zak je langzaam een stukje door je standbeen, maakt met het andere been een spreidbeweging, strekt het standbeen en sluit het andere been daarna weer. De bij deze oefening behorende muziek is een langzame ¾ maat.
Battement jete/degage:
De volgende oefening die je gaat doen is de zogenaamde Battement Jete of degage. Bij deze oefening zet je je hielen tegen elkaar met je tenen naar buiten en spreid je een aantal malen één been tot ongeveer een hoek van 25 graden. De bij deze oefening behorende muziek is een vlotte 7/4 maat die steeds als volgt wordt gespeeld; en_1, en_2 en 1,2,3.
Battement tendu:
De volgende oefening die je gaat doen is de zogenaamde Battement tendu. De stapjes die je moet doen zie je in de bovenstaande afbeeldingen. De beste muziek voor de battement tendu hangt af van wel moment in de les de battement tendu wordt gedaan. Als het in het begin van de les is is een langzame 3/4 het beste. In het midden van de barre is een scherpe staccato 2/4 of een ander sneller tempo zoals een 3/4, 6/8 of 4/4 geschikt. Als het aan het eind van de les is is een iets snellere 6/8 met een beetje meer van een dynamische beat het beste. Ook nier heeft de waarde van het juiste gebruik van de muziek vele implicaties. Bijvoorbeeld het versterken van de spiergroepen en artistieke uitvoering.
Plie:
De laatste oefening die je gaat doen is de zogenaamde “Plie”. Bij deze oefening buig je je knieën zover als je kan terwijl je je je hielen op de grond laat staan. Tijdens de opeenvolgende “Plie’s” beweeg je je armen en je bovenlicham sierlijk op en neer en heen en weer. De meest geschikte muziek om de Plie te oefenen is een rustige 4/4 maat.