blog placeholder

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen. Natuurlijk bestaan er wel boeken over dit onderwerp maar het blijft lastig om uit te zoeken in welk jaar het betreffende stuk gemaakt is.

Porselein

Het porselein is een Chinese uitvinding, het rijk versierde baksel werd door handelaren geïmporteerd naar Nederland in1600. Dit was door Hollandse kapers buitgemaakt op een Portugees schip. En deze lading kwam in Amsterdam op de veiling.

De in datzelfde jaar opgerichte Oost-Indische Compagnie had grote belangstelling voor de handel op China en al snel was er een handelsroute naar het Verre Oosten, deze liep via Kaap de Goede Hoop.

Nederlands porselein

Met behulp van twee Engelsen is in 1759 de eerste Hollandse porseleinfabriek opgezet in een oude jeneverstokerij in Weesp. De fabriek welke opgericht was door Bertrand Philip (de Graaf van Gronsvel) heeft echter maar tot 1771 kunnen bestaan. Tot in de twintigste eeuw had Nederland een groot aantal beroemde plateelbakkerijen, die naast de gebruiksaardewerken ook artistiek sieraardewerk fabriceerden.

Verzamelen

Als je je er in verdiept kom je er al gauw achter dat er een grote variëteit aan porselein gemaakt is en te koop is. Zelf bekijk ik gewoon wat ik zelf mooi vind en of er een herkenbaar teken op de achterkant staat. Maar.. ook hierin zijn veel vervalsingen in omloop. Toen porselein in Nederland een bloeiende handel was kwam daar vanzelfsprekend een grote concurrerende handel uit voort. Om de kwaliteit en herkomst herkenbaar te maken werden er merktekens gebruikt, welke aangaven van welke fabriek en welke schilder het afkomstig was. Deze merktekens werden echter weer geïmiteerd door andere manufacturen. Dus hoe kom je erachter welk teken orgineel is en welk een imitatie? Veel van de merktekens zijn dan ook nog handmatig op het porselein gezet en wijken dus altijd iets af.

Naast Nederland zijn er natuurlijk ook andere landen waar porselein gemaakt is. Duitsland, Engeland, Japan, Denemarken en Frankrijk zijn enkele voorbeelden. Maar ik ben specifiek op zoek naar Nederlands porselein. Als ik een aankoop heb gedaan probeer ik op www.marksfinder.com het merk te vinden. Als je weet welke fabriek het is geweest,kan je uitzoeken wanneer deze fabriekbestaan heeft. Dit geeft je een indicatie van welke jaren het gemaakt kan zijn. Maar om hier zekerheid over te krijgen moet je eigenlijk naar een taxateur. Deze kijkt bijvoorbeeld naar welk proces gebruikt is. Komen de schilderingen wel overeen met de tijdslijn? En nog naar andere dingen. En natuurlijk een geschatte waarde van het object.

Maar het blijft een leuke speurtocht om te achterhalen uit welke fabriek en omstreeks welke tijd het gemaakt is, dus ik verzamel lekker verder. En wie weet…. heb ik wel een leuk stuk antiek in huis!