blog placeholder

Als je op zoek bent naar en leuk uitje voor jou en je gezin denk dan eens aan de Marinedagen in Den Helder. De Marinedagen zijn ieder jaar in het eerste weekend van juli in de haven van de Koninklijke Marine in Den Helder. Op vrijdag en zaterdag van 9.00u – 18.00u en op zondag van 9.00u – 18.u

Gratis Marine Dagen Den Helder voorheen Vlootdagen Den Helder

Wat is er te doen:
demonstraties:

Met demonstraties van mariniers, marineschepen en helikopters laat de marine de duizenden bezoekers zien hoe zij opereert, ver weg en dicht bij huis. De marine demonstreert haar gereedheid voor toekomstige (wereldwijde) inzet voor vrede en veiligheid. Maar ook het huidige optreden komt ruimschoots aan bod. Vanaf de kades en aangemeerde marineschepen kan het publiek bijvoorbeeld het Korps Mariniers in actie zien. De eenheid die afgelopen jaar het wereldnieuws haalde door het vrachtschip Taipan op professionele wijze van piraten te bevrijden, laat samen met andere marine-eenheden zien hoe zij deze zeerovers overmeesteren.

Gratis Marine Dagen Den Helder voorheen Vlootdagen Den Helder

Gratis activiteiten voor jong en oud:

Er zijn allerlei activiteiten ook voor kinderen,ik noem er een aantal.
1- Je kunt gratis schepen (ook een onderzeeër)  bezichtigen, deze zijn opengesteld voor het publiek. Houdt er wel rekening mee dat je geen tassen mee aan boord mag nemen. Tassen worden voor het betreden van het schip ingenomen. Bij het verlaten van het schip krijgt je je uw tas weer terug. Je  hond is welkom op de Marinedagen, maar mag niet mee aan boord van een schip. Je bent verplicht om hondenpoep op te ruimen, vergeet niet om daarvoor een zakje mee te nemen.
2- Gratis Abseilen, in België en Nederland ook rappel genoemd, is het via een klimtouw zelfstandig afdalen van een steile wand.
3- Gratis Een ritje in een leger rupsvoertuig over ruw terrein. ( gordel vast en jezelf heel goed vasthouden!)
4- Gratis schieten met losse flodders. Losse flodders of Losse patronen zijn oefenpatronen met kruit en zonder kogel.
5- Gratis een hindernisbaan lopen waarbij je geholpen wordt door stoere mariniers. Op de hiba, zoals de hindernisbaan wordt genoemd in militair jargon, worden fysieke vaardigheden getoetst en getraind die te maken hebben met het verplaatsen in een terrein en bij het optreden in verstedelijkt gebied. Klimmen, klauteren, springen, jezelf optrekken en afhangen zijn enkele technieken die gebruikt worden tijdens het afleggen van een hindernisbaan.
6- Gratis  Scheepsromp dichten. Marineduikers kunnen te allen tijden onder water een gat in de scheepsromp dichten.
7- Gratis meevaren met een sleepboot ( minimale lengte 1.20m)
8- Gratis met een nachtkijker door een pik-donkere tent lopen

Gratis Marine Dagen Den Helder voorheen Vlootdagen Den Helder

Gratis activiteiten speciaal voor kinderen:

Hoewel bovenstaande activiteiten ook leuk voor kinderen kunnen zijn, is er een speciaal Marine Activiteitenkamp ingericht voor kinderen. Hier kunnen kinderen:
1- Gratis Zelf een brandje blussen.
2- Gratis Zelf een schip besturen in een brugsimulator. Voor het opleiden van scheepsbemanningen, maar ook voor het doen van onderzoek naar nieuwe havens en nieuwe schepen wordt gebruikgemaakt van scheepssimulators (of brugsimulators). Het bekijken van een nieuwe haven op de computer is uiteraard vele malen goedkoper dan eerst een haven bouwen en daarna aanpassen. Tegenwoordig worden dan ook aanpassingen aan havens en bruggen vaak eerst nagebootst in een simulator. Als de nieuwe situatie dan ook in moeilijke gevallen bruikbaar blijkt te zijn wordt de aanpassing ook in het echt gedaan.
3- Gratis Namaak ‘mijnen’ zoeken in het zand.
4- Gratis In een klimtoren klimmen. De klimtoren is 20 meter hoog.Het klimmen gebeurt aangelijnd en altijd onder strenge begeleiding van de sportinstructeurs.
5- Gratis Varen in een éénpersoonsreddingsbootje en ervaren hoe het is om tussen 2 schepen overgetakeld te worden.

Gratis miniworkshops

Wie zelf bijvoorbeeld het werk van een fijnschilder, timmerman of graveerder wil ervaren, kan meedoen met een miniworkshop. In deze workshop zul je met verschillende materialen en gereedschap werken. Op deze manier ervaar je op een zo goed mogelijke manier het werk van de diverse functies binnen defensie.

Muziek op de marinedagen:

Openingsconcert ‘Jeroen van der Boom & de Marinierskapel, Lunchconcert Marinierskapel ,Optredens ‘Overal’ (orkest van oud-marinemensen), rondreidend optreden Steelband. Afsluitende Taptoe Zondag vanaf 16.30 tot ongeveer 18.00 uur.

Gratis Marine Dagen Den Helder voorheen Vlootdagen Den Helder

Conclusie:
Een dagje naar de Marinedagen is een dag vol spanning en avontuur. De demonstraties zijn overweldigend en de activiteiten zijn grandioos. Een dagje naar de Marinedagen is een dag vol plezier en dus zeker een aanrader!

Bereikbaarheid:
Met openbaar vervoer:
De Marinedagen zijn goed bereikbaar met de trein. NS zet rond opening- en sluitingstijd van het dagprogramma langere treinen in van en naar Den Helder. Vanaf station Den Helder vertrekken regelmatig (gratis) bussen naar de marinehaven. Als u wilt lopen naar de Nieuwe Haven, moet u rekening houden met een wandeling van ongeveer 20 minuten. Vanaf het terrein rijden er geregeld bussen naar station Den Helder. U heeft bij de busrit terug de keuze om een tussenstop te maken bij het Marinemuseum. Het vertrekpunt van de bussen naar het station staat aangegeven op de plattegrond. De eerste bus vertrekt rond 8.45 uur vanaf het terrein. De Nieuwe Haven sluit om 19.00 uur voor publiek. Bussen blijven rijden totdat bezoekers de haven hebben verlaten. Houdt u rekening met extra drukte in de treinen en met uw laatste aansluiting als u van ver komt.

Gratis Marine Dagen Den Helder voorheen Vlootdagen Den Helder

Goed voorbereid op reis:
Vooral in het weekend zijn er op diverse trajecten in het land werkzaamheden aan het spoor. Raadpleegt u daarom voordat u op reis gaat de NS reisplanner op ns.nl om uw treinreis te plannen. U vindt hier een compleet reisadvies met de actuele vertrek- en aankomsttijden. Eenmaal onderweg kunt u via m.ns.nl. de informatie opnieuw opvragen.

Met eigen vervoer:
Vanaf de Afsluitdijk/Den Oever (A7) volgt u de N99 richting Den Helder. Volg vervolgens de aanwijsborden ‘Koninklijke Marine’. Dan betreedt u de Nieuwe Haven via de Zuidpoort, deze is vanaf 9.00 uur open. Wanneer u de hoofdpoort wilt nemen, rijdt u door richting Den Helder. Volg dan pas in Den Helder de aanwijsborden ‘Koninklijke Marine’. De Nieuwe Haven is te bereiken via de VADM Moormanbrug.

Vanaf Alkmaar volgt u de N9 naar Den Helder. Volg in Den Helder de borden Texel (NIET de borden Den Helder of Den Helder Centrum). Zodra u het oude gedeelte van Den Helder binnenrijdt (aan de linkerhand grachtenpandjes/schipperswoningen, aan de rechterhand grachten met jachthavens), neemt u de eerste brug rechts. In het verlengde daarvan ligt de toegang tot de marinehaven: een brug met daarboven de tekst ‘Koninklijke Marine’.

Gratis Marine Dagen Den Helder voorheen Vlootdagen Den Helder

Bezoekadres;
Gebruik het volgende adres voor het plannen van uw route per openbaar vervoer of de navigatieapparatuur in uw auto: Rijkszee- en Marinehaven 1, 1781 ZZ Den Helder

Parkeren:
Verkeersregelaars en parkeerwachten verwijzen auto’s naar de daarvoor ingerichte parkeerplaatsen. Voor (herkenbaar) minder-validenvervoer is een aparte parkeerplaats dicht bij het evenemententerrein. Bussen worden door de verkeersregelaars doorverwezen naar de daarvoor gereserveerde parkeerplaatsen. (bron: http://www.defensie.nl/marinedagen