blog placeholder

Een dorp wordt gevangen – letterlijk – door een enorme, onzichtbare koepel. Niemand weet waar het vandaan komt of hoe het weg kan. Buiten het dorp kunnen familie, vrienden en zelfs het leger enkel machteloos toekijken. Niemand kan in of uit het dorp komen. En dus kunnen sommige mensen hun gang gaan.

Titel:

Gevangen

Oorspronkelijke titel:

Under the Dome

 

Schrijver:

Stephen King

 

Uitgever:

Uitgeverij Luitingh

Jaar van uitgifte:

2009

Aantal pagina’s:

976

ISBN:

9789024531257 (paperback)

9789024530670 (hardcover)

 

Korte samenvatting van het boek: 

Het dorpje Chester’s Mill wordt van het ene op het andere moment afgesloten van de buitenwereld door een enorme koepel, gemaakt van een soort energieveld. Het is onduidelijk waardoor deze koepel is veroorzaakt – of hoe het weg te halen is.

Al heel erg snel verslechtert de sociale structuur in het dorp. Terwijl de buitenwereld niks anders kan doen dan toekijken, zitten de burgers van Chester’s Mill gevangen in een situatie die alleen maar erger lijkt te worden. Niet de koepel zelf, maar de mensen die eronder zitten zijn voor elkaar het grootste gevaar. Binnen de kortste keren wordt het dorp meegezogen in iets dat niet goed kan aflopen.

Als de staat niets meer te zeggen heeft en de wet niet meer gehandhaafd kan worden, wat gebeurt er dan? In Chester’s Mill komen ze erachter, wanneer zelfs de president met zijn leger niets meer te vertellen heeft.

 

Eigen mening over het boek:

King is op dreef! Dit geweldig dikke boek wil je het liefst in één keer uitlezen als je erin bezig bent. Regelmatig zul je gefrustreerd raken van de vreselijke misstanden, doordat de schrijver je zo goed weet mee te trekken in zijn verhaal. Vanaf de eerste bladzijde is het spannend, tot aan het eind toe.

Hoewel er een hoop personages in het verhaal naar voren komen, heb ik dat niet als storend ervaren en had ik weinig moeite om ze uit elkaar te houden. King neemt de tijd om ze aan je voor te stellen. Hij neemt minder tijd om het verhaal op gang te laten komen; al vanaf de eerste pagina’s gaat dat met een sneltreinvaart. Verwacht echter niet dat er enorm veel karakterschetsen in dit boek zitten. Door de hoeveelheid mensen wordt het erg lastig om iedereen uitgebreid te beschrijven. Dan was het boek waarschijnlijk twee of drie keer zo dik geweest.

Hoe dan ook is dit zeer zeker een boek dat je heel snel moet gaan lezen, want laten liggen is zonde.