blog placeholder

Als je met een stamboom begint, heb je in het begin weinig gegevens dus schrijf je het eerst op al dan niet met Words of Exel. Maar al snel zul je merken dat het onhandelbaar wordt als je iets wil wijzigen. De meeste software is eenvoudig te manipuleren en zijn er leuke dingen aan toe te voegen zoals foto’s en andere media.

Genealogisch software.

De belangrijkste eisen aan software is dat het voor je doet wat jij wilt. Mijn ervaring naar anderen is dat het heel persoonlijk is met welk software je werkt. Het is zeker ook afhankelijk van je ervaring met de computer, vooral ook met welke programma’s.

In dit artikel wil ik geen vergelijkingstest doen tussen de verschillende software, daarvoor zijn het er teveel en het hangt er zo van af wat je er mee wil doen. Het beste is om een aantal gewoon met een stuk of 10 namen en bijbehorende data uit te proberen en zie hoe het werkt en als je foto’s wil gaan toevoegen, probeer dat dan ook. Als je eenmaal aan een programma gewend bent, blijf je vaak er aan hangen!

Bepaal eerst wat je wilt want er zijn bvb. verschillende soorten software: software voor het bijhouden van de gegevens zonder en met automatisch aanmaken van een website. Als je wel een website wil aanmaken, kun je van de laatste gebruik maken zeker als je zelf niet handig bent met het maken van websites. Als je dat wel bent, kan je dat eventueel combineren met een eigen homepage.

Er is veel gratis software (freeware) beschikbaar net als shareware en software die je moet betalen. Van de laatste is vaak wel een download mogelijk van een testversie, zodat je het met een beperkt aantal namen en beperkt aantal functies uit kan proberen. Dat laatste vind ik erg jammer, want dat is dus geen echte test.

Voorbeelden gratis software:

1. Aldfaer www.aldfaer.nl – deze maakt ook een website aan.

2. Oediphus www.oediphus.nl – met deze kan je heel handig stambomen, kwartierstaten en andere presentaties maken ook in HTML (code voor webpublicatie).

Voorbeeld shareware:

Brothers Keeper www.bkwin.com. Dit is alleen een invulprogramma waar je ook vele mediatypes (docs, foto’s en video’s) aan kunt hangen. Je kunt er geen website in maken, maar ik gebruik zelf dit programma omdat het zo eenvoudig in gebruik is. Als je het gaat gebruiken en tevreden bent, zou je een bijdrage moeten leveren voor wat extra functies die je normaal gesproken niet hard nodig hebt.

Niet gratis software:

Hazadata www.hazadata.nl Dit is veel gebruikt en de leden dragen ook bij tot een gezamenlijke data.

Gensdatapro gensdatapro.ngv.nl Dit programma heeft heel veel mogelijkheden en je kunt talrijke grafieken uitdraaien en een website maken.

Als je een software programma gebruikt wat je achteraf toch niet bevalt, kun je altijd nog overstappen op een ander programma. Alle programma’s – voor zover ik weet – werken met een GEDCOM protocol. Dus je kan je gegevens uitvoeren met een GEDCOM en dan zo weer invoeren in een ander programma zonder gegevensverlies.

Als je zelf geen website wilt of kunt maken, zijn er vele mogelijkheden om dit gratis te doen m.b.v. dat GEDCOM file. Een voorbeeld is www.geneanet.org. Daar kan je dus ook vele namen vinden. Daar kom ik bij stap 4 op terug.

TIP: maak elke keer als je stopt met je software een back-up, want anders kunnen kleine veranderingen teniet gedaan worden! Alle programma’s vragen dat automatisch, maar doe het ook, want anders is je werk voor niets geweest! Doe het bij voorkeur op een USB stick want dat staat los van de computer als die bezwijkt.