blog placeholder

Festival Mundial is ontmoeten, grenzen verleggen, ervaren, proeven en genieten!
Festival Mundial is een beleving!

Al meer dan 2 decennia staat Festival Mundial bekend om de mix van muziek, cultuur, sfeer en inhoud. Festival Mundial biedt een programma dat verrast, dat spannend is en waar lef voor nodig is.

 

Festival Mundial is 22 jaar geleden begonnen om ontwikkelingssamenwerking onder de aandacht te brengen. Het liep op den duur uit dat er op een gegeven moment 250.000 bezoekers waren. Festival munidal ging echter op een gegeven moment failliet. dit kwam door verschillende omstandigheden. Maar sommige bedrijven en personen vonden dat Mundial toch een unieke identiteit had en besloten het door te laten gaan. 

De gehele Mundial Productions, waar Festival Mundial onder valt bestaat in zijn geheel uit 15 vaste mensen. Binnen Mundial Productions zijn enkele verschillende takken:

  • Events, hieronder valt Festival Mundial.
  • Bussines
  • Education
  • Exchange, dit is het uitwisselen van verschillende culturen. 
    Een voorbeeld is dat ze een muzikant uit Kenia naar Nederland halen en een muzikant uit Nederland naar Kenia sturen. Zo kunnen beide culturen van elkaar leren. Of Mensen tussen Afrika en Amerika uitwisselen.
  • Concerten, ze geven zo’n 350 tot 450 concerten per jaar.

Festival Munidal is het grootste wereldmuziek festival van Nederland en zelfs van de hele Benelux. Het wordt jaarlijks in Tilburg gehouden. Er is een grote variëteit aan zowel artiesten van eigen bodem, als internationale artiesten die hun opwachting maken op Festival Mundial.

 In de afgelopen jaren zijn er enkele veranderingen doorgevoerd op Festival Mundial van hun imago, van oudbollig en een ratjetoe van alles nog wat, naar een eigen identiteit. De veranderingen werden door gevoerd om Festival Mundial een heel ander belevingseffect te geven voor de bezoekers. Dit hebben ze onder andere gedaan door:

  • andere kleurstellingen te gebruiken,
  • de programmeringen aan te passen,
  • en een andere manier van communiceren te gebruiken.

Nu, tijdens de recessie, die de artiesten ook merken, verkopen de artiesten minder platen. Hierdoor moeten zij hun grootste deel van de opbrengsten halen uit de optredens. Daardoor vragen managers nu meer en wordt het voor Festvial Mundial haast onbetaalbaar. Omdat zij niet zo’n groot budget hebben als andere grote Festivals. Deze veranderingen zijn voor dit Festival dus erg moeilijk.

Ook is het Festival vroeg in het seizoen, wat voor hen ook nadelig is. Omdat artiesten vroeg in het seizoen vaak nog niet touren. Daardoor moet de artiesten exclusief geboekt worden, wat de kosten ook weer hoger maken.

Ondanks deze nadelige factoren heeft Festival Mundial zich altijd overeind weten te houden. Door zangers al Gabriel Rios begonnen ze zich te profileren en uniek te maken in Nederland. Het knappe is dan ook aan Festival Mundial dat ze zich zelfs staande hebben kunnen houden in de grote concurrentiestrijd tussen festivals die afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en nog steeds gaande is. Ze hebben de concurrentie in het Nederlandse bestel aan moeten gaan door een eigen stijl en een eigen imago te hebben. Uniek zijn! Het gaat er hierbij niet omhet netwerk dat je hebt en hoe je de programmering samenstelt uit dit netwerk, maar je moet naar je publiek luisteren en hierbij je programmering aanpassen. Dit was een van hun uitgangspunten. Het moeilijksteis om je publiek hierin vast te blijven houden en toch nieuwe doelgroepen te bereiken. Je moet stap voor stap nieuwe doelgroepen aantrekken. Want zo hebben zij allen hun eigen wensen en behoeften. Het aantrekken van een nieuwe doelgroep zie je aan het feit dat ze gekozen hebben voor niet nog een extra muziekpodium maar een theaterpodium. Waar bijvoorbeeld stand-op comedians optreden.

Festival Mundial laat in alles wat ze doen hun gedachten zien. Zo vragen ze ook alleen Artiesten die ook hun gedachten uitdragen. Bij Mundial zal je dan ook nooit Metallica zien optreden. Maar een groep als Black Eyed Peace wel. Een ander goed voorbeeld is N.E.R.D. die dit jaar (2010) zal optreden. zij maken een explosieve mix van hip-hop beats, briljante rock riffs en sprankelende soul wat zorgt voor verfrissende, vernieuwende songs. En dat is precies wat Mundial wil laten zien: onbegrensde muziek!

Dit jaar 2010 zal Festival Mundial uiteraard ook weer plaatsvinden. In Tilburg, op 19 en 20 Juni in het Leijpark.