blog placeholder

Een tatoeage is een versiering op het lichaam. Een tatoeage bestaat uit een, met behulp van inkt onder de opperhuid aangebrachte, versiering van het lichaam. Het woord tatoeage is afgeleid van het Tahitiaanse woord voor markeren, “tattau”. De techniek om tatoeages op het lichaam te zetten bestaat al vele eeuwen. De oudste in Europa aangetroffen tatoeages zijn die van de zogenaamde “ijsmummie”. Op deze ijsmummie, die in 1991 door twee Duitse bergbeklimmers werd gevonden en volgens wetenschappelijke schattingen toen ongeveer 5300 oud was, trof men 59 tatoeëringen aan. Het zetten van tatoeages wordt dus al heel lang gedaan maar de tatoeage of tattoo kan zich de laatste jaren verheugen op een sterk groeiende populariteit. Steeds meer mensen laten tegenwoordig een tatoeage zetten. 

Een goede goedkope tattoo, een mooie goedkope tatoeage

Mijn eerste tatoeage:
Het maken van een tatoeage is in feite heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje inkt onder je opperhuid aanbrengen. Dit had ik toen ik jong was ook wel eens gehoord en ik heb dit, toen ik 17 jaar was, op de technische school, tijdens een les technisch tekenen, zelf in praktijk gebracht. Ik deed dit met behulp van een zogenaamd “radeermesje” (dit is een heel klein scherp mesje dat gebruikt wordt om foute lijntjes weg te krabben op een technische tekening) en een Rotring tekenpen gevuld met speciale inkt voor het tekenen van technische tekeningen. Ik kraste, uit balorigheid, tijdens de les technisch tekenen, met het vlijmscherpe puntje van mijn radeermesje mijn initialen D L in de bovenkant van mijn hand. Vervolgens deed ik daar, met behulp van mijn Rotring tekenpen, een beetje inkt in. Vervolgens wreef ik het erin en veegde de overtollige inkt weg met een doekje. Mijn initialen bleven duidelijk leesbaar achter in de huid van mijn hand. Ik was benieuwd hoelang ze zouden blijven zitten. Ik ben nu 48 en op de foto van mijn hand kun je nog steeds mijn initialen zien zitten. Ik heb dus, toen ik 17 jaar oud was, per ongeluk een heuse tatoeage gezet bij mijzelf.

Een goede goedkope tattoo, een mooie goedkope tatoeage

Gratis tatoeertechniek:
De manier waarop ik mijn tatoeage op mijn hand heb gezet is natuurlijk geen aanrader. Als je het zelf een keer wil doen kun je het beter met een naald doen. Zorg wel dat je de naald van te voren goed steriel maakt door hem een tijdje in water te koken. Je hebt ook een dikke katoenen draad nodig, kook deze, om hem te steriliseren, een paar uur van te voren zodat hij op kan drogen voordat je begint met tatoeëren. Draai vervolgens, als je gaat beginnen met  tatoeëren, de katoenen draad om de punt van de naald en doop hem in de Oostindische inkt. Nu kun je een tatoeage maken door met je van inkt voorziene tatoeage-naald door de lederhuid heen te prikken. Het is verstandig om je eerste tattoeage op een niet zo opvallende plek te zetten. Bijvoorbeeld achter op je kuit.

Een goede goedkope tattoo, een mooie goedkope tatoeage

Professionele tatoeertechniek:
Een tatoeëerder gebruikt over het algemeen een tatoeëermachine, die door middel van een of meerdere naalden meer dan 100 keer per seconde op en neer gaat en de huid doorprikt en zo de tekening onder de huid zet, met speciale tatoeëerinkt. Bij het aanbrengen van een tatoeage worden strikte hygiënische maatregelen genomen, waaronder het gebruik van steriele materialen, het scheren, schoonmaken en het steriliseren van de huid. Als je een tatoeage hebt uitgekozen, uit bijvoorbeeld een boek, wordt er van de tatoeage een blauwdruk gemaakt, met hierop de buitenlijnen, die op je huid wordt geplakt. Zo kun je eerst zien of hij goed zit. Als hij goed zit worden vervolgens eerst de buitenlijnen getatoeëerd. Als de buitenlijnen klaar zijn wordt de blauwdruk verwijderd en wordt de tatoeage verder ingekleurd.

Een goede goedkope tattoo, een mooie goedkope tatoeage

Toekomstige tatoeertechniek:
Onderzoekers van de design-afdeling van het bedrijf Koninklijke Philips Electronics in Nederland zijn bezig met het ontwerpen van lichaamsversiering waarin ze technologie op nemen. Het streven is om  tatoeages te maken die verschijnen en/of verdwijnen en van vorm en/of kleur veranderen wanneer de huid wordt aangeraakt.