blog placeholder

Op Zweinstein, de school van Harry Potter, worden een hoop vakken gegeven. Maar welke docenten geven welk vak, en in welke jaren? En wie werken er nog meer op Zweinstein? Hieronder vindt je alle docenten en medewerkers van Zweinstein op een rij!

Bezweringen

Het vak bezweringen wordt gegeven door Filius Banning. Dit is een leraar ter grootte van een dwerg met een piepstem.

Dreuzelkunde

Clothilde Bingel is de docente voor dit vak van deel 1 tot en met 6. In het begin van deel 7 wordt zij vermoordt door Voldemort. De dooddoenster Alecto Kragge neemt het dan van haar over.

Gedaanteverwisselingen

Gedurende de hele serie wordt het vak gedaanteverwisselingen gegeven door Minerva Anderling. Gedaanteverwisselingen wordt ook wel transfiguratie genoemd.

Geschiedenis van de Toverkunst

Dit vak wordt in de hele Harry Potter-serie gegeven door Cuthbert Kist. Geschiedenis van de Toverkunst is het enige vak op Zweinstein dat wordt gegeven door een geest: Professor Kist is namelijk al overleden en nu dus een geest.

Kruidenkunde

Pomona Stronk geeft dit vak geduren de de hele serie. Als Harry Potter Volwassen is heeft Marcel Lubbermans het stokje van haar overgenomen.

Leer der Oude Runen

In de boeken van Harry Potter wordt wel aangegeven dat de lerares van Leer der Oude Runen een vrouw is, een naam wordt echter nooit gegeven.

Schoolhoofd

Het schoolhoofd van Zweinstein is in boek 1 tot en met boek 6 Albus Perkamentus. In deze periode is Minerva Anderling plaatsvervangend Schoolhoofd. Zij is dus schoolhoofd als Perkamentus er even niet is. In deel 7is Severus Sneep het schoolhoofd.

Toverdranken

In deel 1 tot en met 5 is Severus Sneep de leraar Toverdranken. In deel 6 en 7 heeft Hildebrand Slakhoorn dat stokje van hem overgenomen.

Verweer tegen de Zwarte Kunsten

Dit van op Zweinstein wordt ieder jaar door een andere docent gegeven. Dit komt door een vloek van Voldemort (alias Marten Asmodom Vilijn) die ook op die baan uit was. Perkamentus gaf hem die baan echter niet, en daarom zorgde Voldemort ervoor dat geen leraar het langer dan één jaar uithoudt op die post. De achtereenvolgendeleraren zijn:

 1. Professor Krinkel gaf het eerste jaar les. Zijn voornaam is nooit door Joanne Rowling bekend gemaakt. Hij verborg Voldemort in zijn tulband en stierf aan het einde van deel 1, terwijl hij de Steen der Wijzen probeerde te stelen.
 2. Het 2e jaar werd gegeven door Gladianus Smalhart. Deze raakt zijn geheugen kwijt als een voor Harry Potter en Ron Wemel bedoelde Vergetelheidsspreuk mislukt.
 3. Dit jaar werd er les gegeven door Remus Lupos. Hij moet het veld ruimen als blijkt dat hij een weerwolf is.
 4. Bartholomeus Krenk, een dooddoener, had zich dit jaar vermomt als Allastor (Dwaaloog) Dolleman. Hij raakt aan het eind van het jaar zijn ziel kwijt door de ‘kus’ van een Dementor.
 5. Het 5e jaar wordt verzorgd door Dorotha Omber, zij wordt aan het einde van het jaar ontvoerd door een kudde centauren.
 6. Severus Sneep verzorgt dit jaar de lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Aan het einde van het jaar doodt hij Albus Perkamentus (op diens verzoek, zoals later blijkt) en wordt hij schoolhoofd.
 7. Dit jaar heeft Voldemort de macht overgenomen. Het vak heet dan geen Verweer tegen de Zwarte Kunsten meer maar alleen Zwarte Kunsten. Het wordt dit jaar ook gegeven door een dooddoener, zijn naam is Amycus Kragge.

Verzorging van fabeldieren

Dit vak werd tot en met deel 2 gegeven door Silvanus Staartjes. Vanaf deel 3 is Rubeus Hagrid de docent. Als hij afwezig is valt Wilhelmina Varicosus voor hem in.

Voorspellend Rekenen

Professor Vector is gedurende de hele serie de lerares in dit vak. Haar voornaam heeft Joanne Rowling echter nooit bekend gemaakt.

Waarzeggerij

Dit vak wordt in boek 1 tot en met 4 gegeven door Sybilla Zwamdrift. Zij geeft dit van ook nog een gedeelte van deel 5. In dat jaar wordt zij halverwege ontslagen door Dorothea Omber (zie Verweer tegen de Zwarte Kunsten) en neemt decentaur Firenze (half mens, half paard) het van haar over. In deel 6 en 7 is Sybilla Zwamdrift weer aangenomen en delen zij en Firenze de lessen.

Overige medewerkers van Zweinstein

 • Rubeus Hagrid is naast zijn functie als docent Verzorging van Fabeldieren ook werkzaam als terreinknecht van Zweinstein.
 • Polly Plijster is de verpleegster.
 • De conciërge van Zweinstein is Argus Vilder. Hij is een Snul, wat wil zeggen dat hij uit een toverfamilie komt, maar zelf niet kan toveren.
 • Als laatste heeft Zweinstein nog een bibliothecaresse in dienst. Dit is Irma Rommella