boeken

Regelmatig een boek lezen is belangrijk. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Want als je boeken leest leer je nieuwe dingen, sta je open voor andere gedachtegangen of zienswijzen en verbeter jij je leesvaardigheid! Maar lezen betekent niet altijd dat je ook echt iets leert, want het kan ook een fijne afleiding zijn van je dagelijkse bezigheden. Even niet denken aan school, werk, problemen met een vriend of vriendin of gewoon wanneer jij je even af wilt zonderen van de rest van de wereld.

Als je een heel spannend boek aan het lezen bent is de kans groot dat je even van deze wereld bent. Dat je alles en iedereen vergeet en het gevoel hebt in het verhaal te zitten. Hierbij maak je kennis met de hoofdpersonen, die leuk en interessant kunnen zijn, grappig of gemeen. Een tiener kan hier behoefte aan hebben, maar welke boeken zijn er dan geschikt voor een tiener? In dit artikel laten wij je de leukste boeken zien!

Het nieuwe spookhuis

In dit boek is er een nieuw spookhuis op de kermis en als je deze betreedt kom je een levensechte mummie tegen. Hij kruipt uit zijn sarcofaag om je te laten schrikken. Ook is er een heel enge vampier die op je afspringt. De hoofdpersoon Nera ontdekt dat al deze enge dingen hartstikke echt zijn. Ze zijn ontvoerd door Herwald, de eigenaar van het spookhuis. Alhoewel het niet Nera’s taak is de wezens te helpen, gaat ze het wel doen. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder gevolgen.

Zoals bij alle boeken die griezelig zijn moet je voor jezelf nagaan of dit geschikt is voor je kind. Het boek is in principe geschreven voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook voor tieners heel aantrekkelijk.

Klassieke boeken: Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen is natuurlijk een heel bekend, klassiek boek dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld, maar dan gezien door de ogen van een kind. Veel kinderen vinden geschiedenisboeken niet interessant, maar als het een waargebeurd verhaal is dat wordt verteld door een kind, vaak wel.

Dit boek vertelt het verhaal van Tuur die in een dorp in Zuid-Limburg woont en door de Duitsers is bezet. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit heel spannend in het begin maar komen er al snel achter dat de bezetters tot hele erge dingen in staat zijn. Volwassenen willen dingen geheim houden voor de kinderen, zoals een Engelse piloot op zolder en hun eigen meester die de Duitsers helpt. Maar ook Maartje heeft een groot en gevaarlijk geheim waardoor de oorlog ineens heel dichtbij komt.

Spijt!

Spijt! is nog niet echt een klassieker te noemen maar komt wel uit 1996. Het boek, dat geschreven is door Carry Slee, is ideaal voor kinderen die zich niet gelukkig voelen op school omdat zij vervelende klasgenoten hebben, gepest worden of een strenge leerkracht hebben. Kinderen durven hier soms niet over te praten, met alle gevolgen van dien.

Het boek gaat over Jochem, die in de tweede klas zit en zich erg ongelukkig voelt. Hij wordt getreiterd door bijna de hele klas behalve door David. Die doet er niet aan mee, maar durft er ook niets over te zeggen. Ook de gymleraar grijpt niet in bij het treiteren, en het lijkt er sterk op dat hij een hekel heeft aan Jochem. Iedereen in de klas denkt dat Jochem zich niks van het pesten aantrekt, maar schijn bedriegt. Op een ochtend na de klassenavond krijgt de rector namelijk te horen dat Jochem niet is thuisgekomen. David voelt zich hier schuldig door en gaat op zoek naar Jochem, maar vindt alleen zijn tas in het meer. Is het te laat?

Hoe overleef ik boeken

De ‘hoe overleef ik’ boeken zijn ontzettend populair. Dat was al zo op het moment dat ze uitkwamen, maar nu nog steeds. Dit komt in de eerste plaats omdat het een reeks is en het voor een kind lijkt alsof het nieuwe dingen meemaakt met de hoofdpersoon. Maar ook omdat het de meeste tieners aanspreekt, en ze zich in het verhaal kunnen vinden. Zo kan het ook zijn dat kinderen het gevoel hebben dat zij hun ouders moeten overleven, vooral als ze aan het begin van hun puberteit zijn.

In deel 8 van deze reeks gaat het over het overleven van je ouders. Rosa, de hoofdpersoon, verheugt zich heel erg op haar zestiende verjaardag maar uiteraard gebeurt er van alles. Met haar vriendje Neuz, haar moslimvriendin Noa, haar moeder en haar vriend uit Limburg, Jonas. Ook zijn er wat vraagtekens bij het nieuwe gezin van haar vader. De belangrijkste vraag is dan ook hoe je hiermee om moet gaan.

After 1 – hier begint alles

Er zijn veel boeken te vinden zoals die hierboven staat, waar kinderen zich over het algemeen goed in kunnen vinden. Vooral in de puberteit zijn zulke boeken favoriet, omdat kinderen dan vaak met veel vragen zitten en het gevoel hebben dat niemand hen begrijpt. Niet zo gek dus, dat er veel boeken te vinden zijn die geschreven zijn voor tieners en gaan over tienerlevens en de band met hun ouders.

Dat is ook zo met dit boek. Hierin lees je over Tessa. Tessa is 18 jaar en heeft een vrij normaal leven. Ze heeft een vriendje, maar ook een overbezorgde moeder. Dit alles laat ze echter achter zich wanneer ze besluit te gaan studeren aan de universiteit in Washington. Haar hele toekomst ligt al vast, totdat ze Hardin tegenkomt. Een echte badboy met piercings en tattoos, en niet altijd even vriendelijk is. Hardin zorgt ervoor dat er een grote passie bij Tessa naar boven komt, terwijl zij zich hier eigenlijk tegen wil verzetten. Uiteindelijk zal ze moeten kiezen tussen de spannende badboy Hardin en haar jeugdvriendje Noah waarbij ze zich zo vertrouwd voelt. De keuze die ze maakt zal invloed hebben op de rest van haar leven.

Lees ook: Herfsttip: dennenappels bleken