blog placeholder

De termen anime en manga worden steeds bekender en ook op de Nederlandse televisie worden steeds vaker anime series uitgezonden, maar wat zijn anime en manga en waar komt het vandaan?

Anime en manga

Anime is eigenlijk niets meer dan een verzamelnaam voor alles wat geanimeerd is. Het woord komt dan ook van het Engelse woord ‘animation’, wat animatie betekend. Anime is dus niet, zoals het in het westen vaak gedacht wordt, alleen de naam voor Japanse tekenfilms, zoals Pokemon, Dragonball Z, Yu-Gi-Oh en noem maar op, maar ook voor westerse teken en animatie films. Shrek, Finding Nemo, Bugs Bunny en Yogi bear zijn dus eigenlijk net zo goed anime.

Naast anime is er ook manga. Deze twee worden wel eens met elkaar verward en men denkt soms dat anime en manga één en het het zelfde is, maar dit is zeker niet het geval. Manga, in tegenstelling tot anime, zijn stripseries en dus geen tekenfilms. Manga zijn in Japan nog altijd ontzettend populair en niet alleen bij de jeugd. Anime en manga zijn er in vele genres en zijn er voor alle leeftijds catagorieën. Een anime is vaak een reactie op een manga, als een manga goed aan slaat, dan kan er vervolgens een anime serie van gemaakt worden.

De personages in manga strips en anime series hebben doorgaans hele expressieve gezichten en kapsels. Vooral de grote ogen zijn zeer kenmerkend en de reden hiervoor is vrij simpel. Emoties zijn van groot belang bij het vertellen van een verhaal en bij een tekening kan het moeilijk zijn om deze emoties goed weer te geven. In een strip/manga zijn de afbeeldingen doorgaans klein en daardoor worden gezichtsuitdrukkingen ook steeds moeilijker te herkennen. Manga tekenaars hebben er daarom voor gekozen om de ogen heel groot en expressief te maken, zodat ze zelfs in een kleine tekening de emoties goed konden afbeelden. Vooral bij manga en anime die op de jeugd gericht zijn, zie je die grote expressieve ogen terug. Des te ouder de doelgroep voor een anime of manga, des te realistischer de personages lijken te worden.

Manga en anime bestaan er in allerlei soorten en kunnen soms ook hele diepe boodschappen meedragen. In Japan zijn manga dan ook meer dan simpelweg strip verhaaltjes. Manga is een vorm van kunst en kunst is voor alle leeftijden. Terwijl series, zoals pokemon duidelijk gericht zijn op het jongere publiek, zijn er ook series die serieuze verhalen vertellen. Verhalen over liefde, dood, werk en alles wat de mens bezig houd.

Er zijn heel veel verschillende genres binnen de wereld van anime en manga. Sommige genres zijn heel vanzelf sprekend, maar er zijn ook genres die voor een leek conpleet nietszeggend zijn. Comedy, drama, actie, liefde; dit zijn allemaal genres waarbij we wel weten wat we kunnen verwachten, maar wat kun je verwachten bij bijvoorbeeld een mecha of een shounen?

Mecha anime/manga zijn een soort science fiction waar vaak gebruik wordt gemaakt van grote gevechtspakken om oorlog mee te voeren. Een van de meest bekende mecha series is ‘Neon Genesis.’ Shounen series zijn gericht op jongens en bevatten veelal comedy en actie scenes. De tegen hanger van shounen is shojo en is juist gericht op wat meiden aantrekt.

Er zijn ook grote hoeveelheden aan anime en manga met licht erotische tot sterk pornografische inhoud, dit wordt doorgaans hentai genoemd. Hentai betekend zoiets als ‘pervers’ en wordt in het westen gebruikt om erotische manga en anime aan te duiden, hoewel dit in Japan ero-manga of ero-anime genoemd wordt. (ero- van het Engelse woord ‘erotic’) Naast hentai heb je ook ecchi anime en manga. Ecchi wordt vaak in combinatie met comedy gebruikt en toont slechts gedeeltelijke naaktheid.

Vooral in Japan is de omzetmarkt voor anime en manga enorm groot, maar ook buiten Japan is deze markt steeds verder aan het groeien. De Japanse tekenstijlen die manga en anime zo bekend hebben gemaakt worden ook steeds vaker overgenomen door westerse tekenaars. De serie Avatar is hier misschien wel één van de meest bekende voorbeelden van. Hoewel de serie een sterk anime achtige uiterlijk heeft, is de serie toch een volledige Amerikaanse productie. De invloeden van de Japanse anime en manga wereld lijken overal merkbaar te zijn, maar de kans is groot dat dit alleen nog maar verder uit zal groeien.

Zelfs ‘onze eigen’ Alfred Jodocus Kwak is eigenlijk helemaal niet zo Nederlands als we misschien willen denken. Herman Veen is de bedenker van Alfred J Kwak, maar de productie van deze serie is gedaan in Japan. Dus zelfs onze favoriete eend is eigenlijk ook een Japanse anime serie.