blog placeholder

In dit artikel ontdekken we waarom het nodig was om in 1969 deze stichting te beginnen. Deze stichting heeft Utrecht als thuisbasis, maar laat iedereen in het land van hun feesten meegenieten!

Hoe het allemaal begon….

 “De meerderjarige, die met een minderjarige van hetzelfde geslacht wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, ontucht pleegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar”.

In de periode 1911 tot 1971 is dit Artikel (248-bis van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht)  als onderdeel van de Zedelijkheidswet actief geweest. Wanneer je ouder dan 21 jaar was, bepaalde dit artikel dat je geen seksuele handelingen mocht uitvoeren met iemand anders van hetzelfde geslacht, wanneer die nog geen 21 jaar was.  Dit werd beschouwd als zedendelict. Er zijn op grond van dit artikel in 5000 mensen vervolgd.

Logo PANNIn 1969 besloten zes studenten uit Utrecht dat ze het zat waren dat er geen plaats was waar homoseksuele jongeren samen konden komen. Daarom hebben ze de dinsdagavondsociëteit opgericht. Het bijzondere van deze avond is dat de Officier van Justitie deze sociëteit heeft geopend. Dit terwijl artikel 248-bis nog steeds van kracht was! Hieruit bleek dat het artikel er officieel nog wel was, maar eigenlijk al niet meer gebruikt werd. Toch was het een hele stap voor de Nederlandse politiek om dit artikel ook daadwerkelijk uit het wetboek te schrappen. 


De groei.

In de jaren die volgden groeide de stichting meer uit tot een volwassen organisatie. Zowel met de organisatie van de feesten als zijnde een gesprekspartner tijdens de dialogen met de verschillende organisaties.Sfeerimpressie De Stichting PANN werd steeds groter en kreeg steeds meer invloed.In de jaren 70 hebben studenten van deze stichting regelmatig aan acties meegedaan. Dit met als doel om de homo-emancipatie te bevorderen. Ook begonnen ze met een klein PANN feest te organiseren. Deze strijdbare kant van de stichting lieten ze zien wanneer het nodig was tot de jaren 80. Nu werd het tijd om de strategie aan te passen. Ze werden een volwassen organisatie die zich als gesprekspartner hard maakte voor de dialoog tussen politiek, publiek en andere organisaties. Ze bleven andere acties wel steunen door subsidies te vertrekken aan goede initiatieven van andere organisaties. Sinds 2000 groeien de aantallen bezoekers van de PANN feesten erg hard. Waar er eerst nog honderden bijzoekers kwamen, komen er nu duizenden. Elke derde zaterdag van de maand is er een PANN feest in Tivoli, Utrecht en in de zomer reist PANN het gehele land door. Het belangrijkste feest is elk jaar de MEGA PANN, waar er op dezelfde avond op drie locaties in Utrecht een feest georganiseerd word. Er blijkt dus keer op keer dat er veel vraag is vanuit de homoseksuele jongeren naar leuke feesten en gelegenheden om gelijk gestemde te ontmoeten.

De toekomst.

In de toekomst zal het aantal feesten waarschijnlijk niet veel meer gaan groeien. De organisatie legt de nadruk niet op kwantiteit maar op kwaliteit. Dus liever tien grote en goed georganiseerde feesten, dan twintig kleine feesten. Aangezien deze organisatie staat en valt met de inzet van de vrijwilligers is het voor hun belangrijk ook de vrijwilligers enthousiast te houden. Deze mensen offeren immers veel van hun vrije tijd op om de feesten voor te bereiden of mee te doen in de sociale dialogen die ook door de stichting georganiseerd worden. Deze inzet wordt ook heel erg gewaardeerd door de organisatie.
Dit in combinatie met een hoop homoseksuele bezoekers, maar ook zeker voldoende hetero bezoekers zorgt regelmatig voor leuke en succesvolle feesten in het centrum van Utrecht. Waar er nu een maatschappelijke discussie aan de gang is of de homo-emancipatie aan het achteruitgaan is in de grote steden, zal deze succesformule hopelijk in de toekomst mensen blijven helpen om de juiste informatie te krijgen over homoseksualiteit. Omdat er voorbeelden genoeg blijven komen over het verslechteren van de plaats van de homo in de grote steden, blijft de organisatie hun steentje bijdragen aan dit maatschappelijk probleem.