blog placeholder

Het openbaar vervoer is iets waar veel mensen over klagen. Het rijdt om, komt te laat of komt zelfs niet opdagen. In periodes met veel sneeuwval hebben we hier alleen maar extra last van. Veel bussen en treinen rijden dan een aangepaste dienstregeling en afgelopen winter heeft het openbaar vervoer zelfs gedeeltelijk stil gestaan. Iets dat lastig is voor de mensen die toch echt weg moesten.  

Het beste waren de wegen nog begaanbaar ter voet, met een lekker warm paar sneeuwschoenen.

Vorig jaar heeft het openbaar vervoer ook al een hele klap gehad toen het ging sneeuwen. Vooral bij het treinverkeer was dat het geval. Er waren onder andere veel wissels bevroren. Er is toen door de NS gezegd dat ze er, samen met ProRail voor zouden zorgen dat de treinen de volgende winter volledig zouden kunnen blijven rijden. Om het treinverkeer zo snel mogelijk winterbestendig te maken heeft NS toen vijftig miljoen euro uitgetrokken en ProRail investeerde eenmalig vijfentwintig tot vijfenveertig miljoen euro, naast de zes tot twaalf miljoen euro die ze jaarlijks al uitgeven voor het winterbestendig maken van het treinverkeer.

Dit jaar speelde er dus weer precies hetzelfde probleem. De wissels waren weer bevroren en de nieuwe Sprinters bleken zelfs helemaal niet bestand te zijn tegen het koude winterweer. Vooral stuifsneeuw en vrieskou zorgen er bij de Sprinters voor kortsluiting in elektrische installaties en bevriezing van vitale onderdelen. Dit terwijl de NS officieel van de fabrikanten eist dat alle treinen bij 25 graden onder nul gewoon door moeten kunnen rijden zonder extra vertragingen of defecten. Waarschijnlijk is een van de redenen dat dit in werkelijkheid niet gebeurd dat winterhardheid tegenwoordig geen onderdeel meer is van de constructierichtlijnen.

Maar laten we eerlijk zijn, dit jaar was er al een kleine verbetering ten opzichte van vorig jaar. Plus dat de weersomstandigheden dit jaar nog slechter waren en langer aanhielden. We zullen maar moeten afwachten hoe het gaat als het volgende winter weer zoveel gaat sneeuwen en vriezen. Maar laten we daar nog maar niet aan denken en hopen dat de NS dan eindelijk van zijn fouten heeft geleerd.