Dit is een zeer uitgebreid werkstuk over tennis, wat ik heb moeten maken voor school.
Echt alles staat er in, zoals: Geschiedis feiten, soorten velden, officiële spelregels, sportspecifieke technieken en nog veel meer.
WERKSTUK TENNIS
Door: Amanda Maibaum
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave……………………………………………………………….3
Beschrijving velden en sportmateriaal…………………………………..4
Spelregels……………………………………………………………………..8
Sportspecifieke technieken………………………………………………..9
Slot en bronvermelding…………………………………………………….10
Beschrijving velden en sportmateriaal
Soorten velden
De sport tennis word op een veld beoefend. Gras is de oudste ondergrond waarop getennist wordt, maar omdat de bal op het gras minder hoog stuit en de grasbanen snel slijten zijn er nu veel verschillende soorten velden waarop getennist word.
Zo heb je gravel, dit is een ondergrond gemaakt van gemalen bakstenen. Gravel staat bekend als een van de langzaamste ondergronden, het grandslamtoernooi van Roland Garros wordt hier op gespeelt. Ook op veel atletiekbanen wordt gebruik gemaakt van deze ondergrond.
Hardcourt, nog zo’n ondergrond. Dit is een harde ondergrond die gemaakt word op basis van beton of asfalt. Deze banen worden gebruikt voor toernooien en recreatief tennis.
Smashcourt is een soort kunstgras vergelijkbaar met gravel, alleen een smaschcourt baan kan het hele jaar door gebruikt worden in alle soorten weersomstandigheden.
Tapijt is een ondergrond die vooral in indoortennisbanen wordt gebruikt, het is een vrij zachte ondergrond waardoor het aantal blessures minder is. Op deze ondergrond stuit de bal hoger en gaat hij ook sneller als op andere banen.
veldafmetingen
Een tennisveld heeft bepaalde afmetingen, deze zijn aangegeven met lijnen. Zo kun je zien wanneer de gespeelde bal in of uit is. Op welke ondergrond je ook speelt elk veld heeft dezelfde afmetingen. Wel is er verschil tussen enkel en dubbelspel. Bij dubbelspel worden de buitenste lijnen gebruikt, je staat met zijn tweeën in het veld dus je hebt natuurlijk ook meer ruimte nodig. Voor enkelspel worden de binnenste lijnen van het veld gebruikt.
Een tennisveld is 23,77meter lang en 8,23meter breed (voor enkelspel) of 10,97meter breed (voor dubbelspel). De lijnen op het veld zijn 5cm breed. Het speelveld word in twee helften verdeeld door een net, dat in het midden op een hoogte van 91,5cm hangt.
Je hebt meerdere vakken in een speelveld, twee daarvan zijn de servicevakken. Deze zijn 6,4m in de lengte en 4,12m in de breedte.
De achterste lijn van een tennisveld wordt de baseline genoemd, de lijnen aan de zijkant heten zijlijnen of tramrails.
Hieronder nog een even een rijtje met alle afmetingen, deze is misschien iets overzichtelijker.
Speelveld Lengte speelveld 23,77m Breedte speelveld, enkelspel 8,23m Breedte speelveld, dubbelspel 10,97m Lengte van het net (=de afstand tussen de netpalen) 12,80m
tennismateriaal
Net als bij bijna elke andere sport wordt er ook bij tennis gebruik gemaakt van verschillende materialen, deze zijn nodig om de sport te kunnen beoefenen. Het veld en het net is natuurlijk vanzelfsprekend en reken ik niet mee bij de materialen. Hieronder een aantal dingen die je nodig hebt.
Een tennisracket
Tennisballen
Tennisschoenen, passend bij het veld waarop je speelt.
Tenniskleding, bijvoorbeeld: tennisrokje, korte broek en T-shirt
Een tennis racket wordt gebruikt om de bal mee te slaan. Vroeger waren dezen allemaal van hout, dat is tegenwoordig niet meer zo. Tennisrackets worden nu van lichter en stijver materiaal gemaakt, bijvoorbeeld aluminium. Ook hebben de rackets tegenwoordig trildemping, dit is erg belangrijk om blessures te voorkomen.
Een tennisbal is ook niet zomaar een bal, er zijn twee soorten ballen, de drukloze en de gasgevulde ballen. Zoals de naam al zegt staan de drukloze ballen niet onder druk, deze ballen behouden integendeel tot de gasgevulde ballen hun stuithoogte. Deze zijn wel minder elastisch als de gasgevulde ballen.
Tennissers moeten zich soepel en vrij kunnen bewegen, ze moeten draaien, springen, glijden, sprinten en plotseling weer stoppen. Hierom is het belangrijk goede schoenen te hebben. Zo voorkom je blessures. Ook is het verplicht de juiste schoenen te hebben, je hebt voor elk veld een bijpassende schoen.
Bij kleding gaat het niet alleen om hoe het eruitziet, of in ieder geval bij tennis niet. Het is belangrijk de juiste kleding te dragen, deze kleding reguleert namelijk je vochtgehalte en je lichaamstemperatuur. Je moet ademende kleding hebben die comfortabel zit. Zo kun je je nog steeds vrij en soepel bewegen.
Spelregels
Het is belangrijk om regels te hebben in de sport, ook bij tennis zijn er veel. Omdat je het enkel en het dubbelspel hebt, zijn er ook voor allebei de spelen regels bedacht.
Hieronder een aantal belangrijke regels
Regel 1
Het speelveld moet een rechthoek zijn, 23,77m lang en voor enkelspelwedstrijden 8,23m breed. Voor dubbelspelwedstrijden moet het speelveld 10,97m breed zijn.
Regel 2
Dat zijn de vaste hindernissen. Tot de vaste hindernissen van de baan behoren de vaste obstakels achter en naast de baan, de toeschouwers, de tribunes, de scheids en de lijnrechters. Zij behoren allemaal op de juiste plaatst te staan/zitten.
Regel 3
De bal waarmee getennist wordt moet aan bepaalde eisen voldoen, en er mag tijdens een wedstrijd niet zomaar mee gewisseld worden.
Regel 4
Ook het racket moet aan bepaalde eisen voldoen, het slagoppervlak moet vlak zijn en gekruiste snaren hebben die verbonden zijn met het frame.
Regel 5
De telling in een spel. Een standaardspel wordt als volgt geteld, waarbij de punten van de serveerder als eerste worden genoemd:
Geen punt – ‘Nul’ (Love)
Eerste punt – ‘15′
Tweede punt – ‘30′
Derde punt – ‘40′
Vierde punt – ‘Spel’
Zo zijn er nog veel meer regels, maar als er een wedstrijd gespeeld wordt, zijn dit de 5 belangrijkste regels die daar gelden.
Sportspecifieke technieken
Sportspecifieke technieken, daarmee bedoelen we de technieken die kenmerkend zijn voor de sport. Bij tennis heb je die ook.
Forehand
Deze slag is een van de meest krachtige slagen, hiermee worden de meeste punten gescoord. Het is een slag waarbij de palm van de speelhand naar voren wordt gehouden. De forehand kan zowel enkelhandig als dubbelhandig geslagen worden. Een dubbelhandige forehand wordt eigenlijk bijna niet gespeeld.
Backhand
Deze slag wordt na de forehand het meest gebruikt, voor veel mensen is dit een erg lastige. Dit is een slag waarbij de rug van de speelhand naar voren wordt gehouden. De backhand kan zowel enkelhandig als dubbelhandig geslagen worden. Hij is minder krachtig als de forehand, maar kan net zo effectief zijn.
Smash
Dit is een bekende slag, die niet alleen bij tennis wordt gebruikt. Dit is een slag van een bal die niet heeft gestuit, hij kan zowel met de forehand als met de backhand gespeeld worden. In principe wordt deze met een korte beweging gespeeld, vanaf een positie bij het net, je gebruikt deze slag als je aan het net staat.
Slot en bronvermelding
Ik ben bij het einde van mijn werkstuk aangekomen, ik vond het erg leuk om te maken. Hoewel ik dacht dat ik dit werkstuk zo af had, was dat niet zo. Het bleek dat ik toch lang niet zo veel wist als ik dacht en ik heb dus erg veel op moeten zoeken. Het zou mij leuk lijken om mensen les te geven in tennis, ik zou dan zelf eerst nog wel veel moeten leren, maar als ik dat allemaal weet denk ik dat het me prima af zou gaan. Dit omdat ik de sport tennis gewoon erg leuk vind en omdat ik het leuk vind om met mensen te werken en ze te kunnen helpen. Scheidsrechter zijn bij deze sport is denk ik niet zo voor mij weggelegd, je moet op veel en kleine dingen tegelijk letten en ik kan nogal chaotisch zijn. Het lijk me ook een beetje saai, een groep of persoon coachen ligt meer op mijn pad.
Bronvermelding
Ik heb eigenlijk al mijn informatie van het internet, een aantal dingen wist ik zelf al.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis