blog placeholder

Onze organisaties doen daar verschillende dingen om die mensen te helpen. Maar de doelen die we stellen wordt maar zelden bereikt, blijkt uit onderzoek van Wiet Janssen gedurende vijf jaar aan de Universiteit van Twente. Ik vind dat ontwikkelingshulp moet stoppen omdat het totaal zinloos is wat wij doen.

Allereerst de ontwikkelingshulp die we geven leidt totaal niet tot economische groei. We geven ze van alles en demotiveren die mensen om zelf actie te ondernemen. Waarom ontwikkelen India en China zich wel en blijft Afrika achter? India en China hebben we bijna niet geholpen, maar Afrika geven we maar dingen en leren ze niet om zelf iets op te bouwen. Ook leggen we er wel dingen aan, bijv. waterleidingen. Maar als deze kapot gaat kunnen ze er niets meer mee want we hebben ze niet geleerd hem te maken. Allereerst de ontwikkelingshulp die we geven leidt totaal niet tot economische groei.

 

Mijn tweede argument is dat het geld wat wij investeren heel vaak niet op de juiste plek komt.

Bij de corrupte landen blijft het geld vaak bij de overheid hangen. Het gaat naar wapenhandel, de rijken in het land. Hiermee wil ik duidelijk maken dat wij met ontwikkelingshulp niet alleen lui maken, maar ook nog eens corruptie steunen.

Ook blijft veel geld hangen bij de organisaties die ontwikkelingshulp verschaffen. Zo heeft er in de krant gestaan dat de directeur van Unicef zo’n 30duizend per maand verdient. Ik vind het prima dat een directeur meer verdient als een normale baan. Maar dit is wel een ontzettend groot bedrag. Terwijl er mensen zijn binnen zulke organisaties die alles vrijwillig doen.

 

Mijn derde argument is dat ontwikkelingshulp helemaal verkeerd wordt gedaan.

We sturen kleding naar de derde wereld landen met de gedachte ‘we helpen die mensen’. Maar als je logisch nadenkt doen we dat helemaal niet. Zolang wij hun dingen blijven geven zullen ze nooit zelf kleren gaan maken. Want de kleding die wij sturen is gratis. Ook dumpen we er ons eten. Omdat in Europa vaak teveel wordt geproduceerd dumpen we het daar met de gedachten ‘we helpen die mensen nu toch?’.

Maar we helpen ze helemaal niet. De mensen kopen het goedkoopste eten en dat is ons dumpafval. De boeren daar verkopen dus vrij weinig tot helemaal niets en gaan dus failliet.

 

Oplossing:

We zouden in Afrika niet alleen scholen moeten bouwen, maar ze goed onderwijs gaan geven.

We moeten ze Engels leren maar ook dingen leren gebruiken. Hoe ze bijv. kleren kunnen naaien, een goede boer kunnen worden. Misschien moet eerst de ontwikkelingshulp worden gestopt zodat de regering in het land zelf actie moet ondernemen. En dan moeten de verschillende organisaties goede plannen bedenken om de landen te helpen.

Ook moet dumping stoppen, dumping van eten maar ook van kleding.