blog placeholder

Dit is het examen betoog wat ik voor mijn afstuderen heb moeten schrijven. Ik heb dit onderdeel met een 8 afgesloten.

Ik hoop dat het je kan helpen zelf tot een goed resultaat te komen

Doe Mij Één Pond TBS Alstublieft

 Het gaat verkeerd met het Nederlandse rechtssysteem. Als men een misdaad begaat wordt men er nog net niet voor beloond. Men krijgt met kerst bijna korting op de TBS. Welke crimineel wil dat nou niet? Gezellig met de kerst ertussenuit, naar een warm hotel met roomservice. Want zo gaat dat in Nederland. Onze straffen stellen niks voor, welk delict men ook begaat! Ik zal een voorbeeld geven om mijzelf duidelijk te maken.

Stel een crimineel begaat een moord, waarbij hij een bepaalde familie veel leed aan doet. De crimineel, die niet geheel mentaal in orde is, wordt opgepakt en voor het gerecht gesleept. Na een lange en dure rechtszaak waar de familie veel geld in heeft geïnvesteerd volgt de uitspraak. De crimineel wordt veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke cel straf en twee jaar TBS. Deze straf gaat hem slechts een fractie van zijn nutteloze bestaan kosten, terwijl het de familie zijn dierbare misschien wel drie kwart van zijn bestaan heeft gekost. Dit roept bij mij toch een aantal vragen op. Is dit nu het rechtssysteem in ons land? Is dit rechtvaardig? Nee, dit is niet rechtvaardig. Maar ja, helaas is dit ons systeem. Hoog tijd dus dat daar verandering in komt. Ik ben daarom ook van mening dat in het Nederlandse beleid strengere straffen moeten worden opgenomen.

De meeste criminelen in ons land lachen zich dood om de straffen die ze opgelegd krijgen vanwege het delict dat ze gepleegd hebben. Zoals Laurens Slot, vice voorzitter afdeling Amsterdam, al zei: “De korte straffen van vandaag van de politierechter worden beschouwd als een soort tot niets verplichtende winterstop, die wordt gebruikt om weer wat bij te eten.” Als men al een gevangenis straf krijgt opgelegd. Want het is vaak zo dat men alleen een boete krijgt voor de criminele daad. Als men ergens een wiet plantage oprolt, krijgt de bezitter vaak een boete die in het niet valt bij wat hij al verdient heeft. Deze persoon heeft dus het idee dat de daad zich zeker loont. Hij verdient er immers meer aan dan dat hij moet betalen als hij gepakt wordt.

Doordat de straf in het niet valt bij wat men verdient aan de delicten, zullen we de komende jaren geen verbeteringen zien. Want waarom zouden de criminelen ermee stoppen? Het loont zich prima. Af en toe de gevangenis in is niet erg. Men krijgt er goed te eten, het is er warm, men hoeft er niks en men is van een heleboel gemakken voorzien. Er zijn televisies en radio’s, dus men hoeft zich zeker niet te vervelen. Als we in Nederland de straffen aanpassen en wat zwaarder maken, dan zien we tenminste verbeteringen.

Omdat de straffen in ons land zo mild zijn zullen steeds meer mensen zich met dit soort zaken inlaten. Als de Nederlandse regering de straffen zou verhogen zou dit waarschijnlijk een preventieve werking hebben. Ayhan I. Yalin. Wethouder in stadsdeel Bos en Lommer, denkt hier net zo over. Hij zegt namelijk: “Als de maatregel van zwaardere straffen doorgaat, zal ik niet verbaasd opkijken wanneer dieven niet meer zo’n grens overschrijden. Met andere woorden: Ik ben van mening dat de strafmaat over sommige delicten wel een preventieve rol kan spelen.” Want als een crimineel ineens een immens grote straf krijgt voor een delict, gaat hij zich waarschijnlijk wel afvragen of het delict het waard was. Misschien bedenkt hij zich wel dat hij eens moet gaan denken aan een legale manier van geld verdienen.

Misschien moeten we ook een gaan denken over andere straffen dan gevangenis straffen en boetes. Hiermee bedoel ik niet dat we weer terug moeten vallen naar de middeleeuwen en weer met lijfstraffen moeten beginnen. Ik bedoel bijvoorbeeld dat je een crimineel hetzelfde leed aandoet dat hij ook een ander heeft gedaan. Jan Beerenhout, ambtenaar, zei het volgende: “Laat de autokraker in ieder geval de schade herstellen. Dading heet dat. En als-ie daarvoor dwangarbeid moet verrichten (al dan niet in de bak) om het benodigde bedrag bij elkaar te sprokkelen, dan moet zijn/haar gevangenisstraf zo lang duren totdat de schuld is ingelost.” Ik vind dit een heel goede oplossing. Als een crimineel bijvoorbeeld een auto steelt, moet hij een soort van betaalde taakstraf krijgen. Bijvoorbeeld mee bouwen aan een openbare weg of overheidsgebouw. Deze betaalde taakstraf moet hij blijven uitvoeren totdat hij het geld bij elkaar heeft gespaard om de auto terug te betalen die hij gestolen heeft. Tevens moet hij ook nog zijn kamer in de gevangenis vergoeden. Want als we alle criminelen maar de gevangenis in sturen zijn we ze een tijdje kwijt, maar als ze deze kamer ook nog moeten betalen krijgen ze misschien spijt van hun daden. Het kost de regering namelijk een hoop geld. Want de regering moet de gasrekening, het voedsel en de elektriciteit betalen die de gevangenissen in ons land gebruiken. En als wat de regering uitgeeft komt van de belasting centen van de hardwerkende burger, die zijn brood wel legaal verdient, wiens auto zojuist is gestolen. Feitelijk betaald de gedupeerde de boete voor het leed dat hem zojuist is aan gedaan.

De zware criminelen moeten uiteraard een andere straf krijgen. En niet zomaar een milde TBS behandeling. Want dit zal ze echt niet van hun crimineel gedrag weerhouden. Nee, deze mensen moet men inderdaad achter slot en grendel bewaren. Maar dan zonder alle gemakken. Gewoon een grijs hok met een bed en een toilet, verder niks. En dan niet tien tot twaalf jaar. Nee als iemand gemoord heeft, of iemand verkracht moeten ze ook levenslang krijgen. Als deze mensen vinden dat ze zomaar iemand van het leven kunnen beroven, moeten ze er eens achter komen hoe dat voelt. Dit zal overigens ook fungeren als een waarschuwing voor de rest van het criminele circuit. Wie een zwaar delict pleegt zal hiervoor moeten boeten, en flink ook.

Tot nu toe heb ik alleen maar de directe werking van zwaardere straffen aangehaald. Maar ik denk dat de indirecte werking misschien nog wel het interessantst is. Als mensen zwaardere straffen krijgen zal dat leiden tot drie dingen: het zal preventief werken, er zullen verbeteringen optreden en het bespaart de overheid geld. Vooral die eerste twee zijn belangrijk bij de indirecte werking. Deze indirecte werking is een veiliger gevoel onder de mensen. Als men weet dat de criminaliteit is afgenomen en alles zware jongens ook nooit meer een delict zullen plegen, aangezien ze achter slot en grendel zitten, zal er een veilig gevoel heersen in de samenleving. Want tegenwoordig kunnen we daar absoluut niet van spreken. Bejaarde mensen worden tegenwoordig al ontdaan van hun tassen. Mensen die zomaar over straat lopen worden aangevallen of beschoten. Kleine kinderen worden ontvoerd en maken de meest vreselijke dingen mee. En als men daarvoor enkel drie jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, en een jaar TBS krijgt opgelegd zal dit niet mee helpen aan een veiliger gevoel in onze maatschappij.

Uiteindelijk kan ik tot de conclusie komen dat zwaardere straffen in Nederland meer dan nodig zijn. Zwaardere straffen maken de criminelen duidelijk dat de delicten die ze hebben gepleegd ze in grote problemen brengt. Want zoals we er nu aan toe zijn kunnen we het hele rechtssysteem beter afschaffen, aangezien het wordt uitgelachen door bijna alle criminelen die er tot nu toe mee in aanraking zijn gekomen. En bekritiseerd wordt door alle mensen die er de dupe van zijn geworden. Kortom: zware straffen zorgen voor datgene wat ons huidige beleid niet heeft kunnen bereiken, rust en stabiliteit en een zeker gevoel op straat.