blog placeholder

De Chinese muur of zoals de Chinezen hem zelf noemen de “Chángchéng” (Grote muur). De Chinese muur loopt vanaf de zee in de zo goed als omsloten Bo Hai, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei met een groot fort, van daaruit loopt de Chinese Muur dwars door heel China tot aan Jiayuguan in de Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu. Er zijn ook een aantal grote stukken muur gebouwd op enige afstand buiten de echte Chinese Muur. Dit werd gedaan om de vijand te misleiden. In de Chinese Muur zitten tientallen poorten. De meest oostelijke poort is Shanhaiguan aan de grens met het Bohai-rijk, de meest westelijke poort is Jiayuguan. Deze twee grote poorten aan de oost- en westzijde gelden als officieel begin- en eindpunt. Deze twee grote poorten dateren beide uit de Ming-dynastie en zijn tegenwoordig belangrijke toeristische bezienswaardigheden.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Ontstaan van de chinese muur:
Met de bouw van het eerste stuk van Chinese muur is begonnen rond 200 voor Christus in opdracht van de Chinese keizer Qin Shi Huangdi. Keizer Qin Shi Huangdi besloot hiertoe na een lange periode van oorlogen om zijn rijk te beschermen tegen de vele rondtrekkende invasie legers uit de noordelijke streken van Azië. De eerste delen van dit, wereld beroemde, Chinese verdedigingsbouwwerk werden gemaakt van aangestampte klei. Deze eerste delen van de Chinese muur leken nog niet echt op een muur maar waren meer een soort verdedigingswallen opgetrokken uit leem en aarde.  Na een aantal jaren begon men echter stenen te gebruiken. Eerst werden er wachttorens gebouwd van steen en later werden de tussenliggende aarde verdedigingswallen ook vervangen door een brede stenen muur. De te bouwen Chinese muur ging dwars door onherbergzame gebieden en er kwamen daarom tijdens de bouw duizenden van de half miljoen arbeiders die gedurende die tijd aan de Chinese muur werkten om.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

Afmetingen van de chinese muur:
De Chinese muur is geen aaneengesloten bouwwerk meer maar als de weggevallen delen worden meegeteld bij de totale lengte is de totale lengte ongeveer 8500 kilometer. Om je een idee te geven hoe ontzettend lang de Chinese Muur is kun je de lengte van de Chinese Muur vergelijken met de afstand van Nederland tot aan de meest westelijke grens van China. De gemiddelde hoogte van de Chinese Muur is zo’n 7 à 8 meter, de gemiddelde dikte aan de basis is 6,5 meter en bovenaan gemiddeld 5 meter. Gemiddeld om de 6,5 kliometer stonden totaal zo’n 1300 wachttorens waar vroeger meer dan een miljoen bewakers het land bewaakten.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk

De chinese muur vanuit de ruimte:
Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens gehoord. De Chinese Muur is het enige bouwwerk dat te zien zou zijn vanaf de maan. Dit blijkt echter een hardnekkig misverstand te zijn. Ondanks zijn totale lengte van zo’n 8500 kilometer is zijn breedte van gemiddeld 6 meter te smal om vanaf de maan de Chinese Muur te kunnen waarnemen. De enige astronaut die het gelukt is om vanuit de ruimte een foto van de Chinese Muur te maken was de Amerikaanse astronaut Leroy Chiao. In 2005 leverde Leroy Chiao met een aantal foto’s genomen vanuit het ruimtestation ISS het bewijs dat de Chinese Muur vanuit de ruimte te zien is. De afstand van de maan tot de aarde  is echter nog 1000 keer groter en Buzz Alding, de tweede mens die op de maan is geweest, verklaarde in een lezing op de T.U. in delft dat je de verschillende continenten, gezien vanaf de maan, nauwelijks van elkaar kunt onderscheiden en dat de Chinese Muur dus absoluut niet te zien is vanaf de maan.

Chinese Muur spreekbeurt, Chinese Muur werkstuk