blog placeholder

In de sportscholen kan je er bijna niet meer omheen. De sensatie die al vele jaren de hele wereld in zijn ban heeft: Zumba.  Alberto “Beto” Perez laat iedereen in zien dat sporten en plezier voor iedereen makkelijk samen kan gaan!

Maar wat is zumba nou precies?
Veel mensen hebben er wel een beeld bij, maar weten niet precies wat er allemaal bij komt kijken. Zumba fitness spreekt al meer tot de verbeelding. Maar het niet een volledige beschrijving van wat zumba is.

Zumba is dansen, fitness en aerobics. Althans dat is wat je als buitenstaander te zien zal krijgen. Toch kan ook hierin weer een specificatie worden toegepast. Zumba bestaat qua dans officieel uit ‘ de 4 eenheden van zumba’  waarin sommigen nog een bredere deling kunnen maken. 

De officiele 4 eenheden zijn:

 • Merengue
 • Salsa
 • Reaggeaton
 • Cumbia

Behalve deze 4 hoofdelementen die in iedere zumbales terug zullen komen zijn er nog verschillende dansen die regelmatig de revue passeren:

 • Hiphop
 • Bachata
 • Afro
 • reggea
 • Calypso
 • Latin
 • Belly dance
 • Bollywood

Veelal worden verschillende soorten dans met elkaar gecombineerd. iedere combinatie is mogelijk. Alleen is vaak wel zichtbaar dat bachata meer geschikt is als een cooling down.

Door het maken van verschillende combinaties worden verschillende spiergroepen aangesproken. Behalve het versterken van deze verschillende spiergroepen wordt er ook actief gewerkt aan de conditie. Veel mensen ervaren echter geen spierpijn van zumba.

Zumba zorgt voor een betere conditie en een beter figuur. Het werkt op de langere termijn figuurcorrigerend. Men moet hier geen wonderen van verwachten. Na twee maanden zult u nog geen perfect lichaam hebben maar langzaam zult u verbetering zien.

Wanneer er aan deelnemers van zumbalessen gevraagt word waarom ze aan zumba deelnemen zullen 9 van de 10 deelnemers het figuurcorrigerende element en de verbetering van de conditie niet als hoofdreden noemen. Wie begint aan zumba voelt het na de eerste les: ‘Zumba is leuk en voor iedereen toegankelijk!.’ 

Soorten zumba

Nu duidelijk is wat zumba inhoudt, wat het kan doen en waarom veel mensen laaiend enthousiast zijn is er nog een element waar naar gekeken kan worden:

De soorten Zumba. 

Eerder schreef ik al dat zumba voor iedereen toegankelijk is. Er zijn verschillende type lessen die verschillen van intensiteit, maar ook sorten die verschillen van locatie.

Zumba Gold: voor de actieve 50+’ers. Ouderen mogen ook de deugd en vreugde van zumba ervaren, maar standaardlessen zijn in de meeste gevallen toch iets te intensief.

Zumba toning: een intensievere versie van de basis zumba. Hierin word gebruik gemaakt van de zogenoemde toning sticks of gewichtjes tijdens de routines. Hiermee worden de spieren nog intenser getrained.

Zumbatomic: Zumba voor kinderen. De basis zumba wordt door de meeste sportscholen pas toegankelijk gesteld voor jongeren vanaf 15 jaar. Tijdens zumbatonic krijgen kinderen en jongeren onder de 15 de kans om al kennis te maken met zumba.

Swimba: Zumba in het water. Dit kan voor deelnemers die snel last hebben van hun gewrichten en door hun gewicht belemmerd worden tijdens het sporten. In het water ervaart de deelnemer gewichtloosheid waardoor sporten makkelijker gaat.