blog placeholder

“Zumba” is dè nieuwe trend op het gebied van fitness. Waarom is Zumba zo populair? Werkt het om af te vallen? En, is het wat voor jou?

Goede voornemens

De meeste van ons kennen het wel: vol goede voornemens schrijven we ons begin januari in op de lokale sportschool. We zijn er heilig van overtuigd dat we “dit jaar wél die 20 kilo gaan afvallen” en dat we “het nu écht gaan volhouden om 3 keer per week naar de sportschool te gaan”. Helaas constateren we twee maanden later ook vaak dat we op ons vaste sportavondje alweer lekker op de bank zitten, onszelf troostend met de gedachte dat de weg die je hand aflegt van de zak chips naar je mond ook een soort beweging is…

Is het raar dat we ons voorgenomen sportpatroon niet kunnen volhouden? Moeten we onszelf strenger toespreken en is stoppen met lui zijn? Nee! Het is moeilijk om iets vol te houden als je er geen plezier in heb en, laten we eerlijk zijn, de sportschool is meestal wel het laatste waar je aan denkt bij een plezierige bezigheid: saaie apparaten, constant dezelfde bewegingen of groepslessen waarbij je de minuten aan het aftellen ben. Hoe moeten we ooit fit worden en die extra pondjes kwijtraken als sporten zo’n marteling is? Volgens fitness trainer “Beto” Perez is het antwoord: Zumba!

Wat is Zumba?

Zumba is dé nieuwe trend op het gebied van fitness. De work-outs worden al in meer dan 75 landen gegeven en zijn nog steeds in opkomst. Wat het is? Een swingende groepsles waarbij gebruikt wordt gemaakt van Latijns-Amerikaanse muziek en gemakkelijk te volgen bewegingen die gebasseerd zijn op dansen als de Salsa, Merengue en de Samba. Qua effectiviteit op het gebied van afvallen is Zumba erg effectief: volgens de bedenkers van deze zomerse work-out kun je tot wel 1000 calorieën per uur verbranden. Daarnaast werk je aan je bovenlijf en de typische probleemgebieden als buik, benen en billen. De les is zo intensief als je hem zelf maakt. De Zumba-instructeur of instructrice zal vaak verschillende opties voor een pasje geven, zodat je deze kan aanpassen aan je eigen conditie en kunnen.

Is het wat voor jou?

Nu je wat meer weet over Zumba kun je je natuurlijk direct weer inschrijven bij de sportschool en verschrikkelijk fanatiek beginnen aan je ‘nieuwe hobby’. Maar vraag jezelf eerst af of je geschikt bent voor deze les, om teleurstelling te voorkomen: dat Zumba erg populair is betekent nog niet dat het ook wat voor jou is. Zumba is een groepsles wat betekent dat je zeker niet de enige zult zijn die aanwezig zal zijn. Dit kan natuurlijk heel erg gezellig zijn, maar als je liever zelf aan de slag gaat is deze work-out misschien niet geschikt voor jou. Daarnaast draait Zumba helemaal om dansen en swingen. Je hoeft zeker geen goede danser te zijn om het naar je zin te hebben tijdens de les of om de pasjes te kunnen volgen, maar als je überhaupt niet zo van dansen houdt kun je misschien beter iets anders gaan doen.

Klinkt Zumba nog steeds als een leuke work-out die geschikt is voor jou? Volg dan eerst een proefles bij een sportschool die jou aanspreekt en bepaal dan of je het écht leuk vindt. Hou er wel rekening mee dat niemand in het begin de pasjes direct mee zal kunnen doen en dat het een aantal lessen zal duren voordat je ze volledig kent. Veel plezier met Zumba!