kerstkilo's

De kerstdagen waren heerlijk en het eten dat op tafel stond zeker ook, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat je een paar kilo bent aangekomen. Deze wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer kwijtraken alleen, hoe pak je dat aan? In dit artikel geven wij je tips zodat je snel weer van die kerstkilo’s af bent!

Zorg voor een vaste datum in je agenda

Allereerst is het belangrijk dat je een vaste datum in je agenda vastzet als markering. Zo weet je precies wanneer jij begint met het kwijtraken van die overtollige kerstkilo’s. Ga niet voor een datum die nog weken duurt, want hiermee stel je het alleen maar uit en is de kans groot dat je er helemaal niet aan begint. Begin dus vandaag of morgen, of hooguit aan het begin van de volgende week. Zorg er daarnaast voor dat je in je agenda aangeeft dat je een herinnering wil ontvangen, zodat je het niet vergeet.

Water drinken om de kerstkilo’s kwijt te raken

Water drinken is erg belangrijk voor je, maar zeker wanneer jij de overtollige kilo’s kwijt wilt raken. Koffie en frisdrank bevat veel suiker maar ook veel calorieën. Deze heb je zeker niet nodig wanneer je af wil vallen, en dus kun je beter overgaan op water of thee zonder suiker. Aan het water kun je prima een schijfje citroen toevoegen, zodat je toch nog wat smaak hebt.

Light frisdranken zijn geen optie, want ook hier zitten veel suikers in, al zijn het dan suikervervangers. Wel zou je kunnen kiezen voor zero producten, zoals cola zero. Echter is het natuurlijk niet de bedoeling dat je dit de hele dag door drinkt want water is ook nodig om de vochtbalans op peil te houden.

Ga lekker sporten

Sporten in combinatie met de juiste voeding zorgt ervoor dat jij snel van die kilo’s afkomt, dus ga daar zeker mee aan de slag. Natuurlijk heeft een gezonde voeding hier zeker invloed op, maar door te sporten vergroot je het alleen maar. In de sportschool kan dit momenteel niet, omdat ze gesloten zijn door het coronavirus. Mochten deze straks weer open gaan, dan is het zeker een goed idee om daar heen te gaan.

Wat je dan wel zou kunnen doen? Je zou kunnen gaan hardlopen maar als je dat niks aan vindt kun je er natuurlijk ook voor kiezen thuis te gaan sporten. Er zijn online erg veel work-outs te vinden, maar op YouTube kun je ook hele lessen volgen. Daarnaast zijn er ook sportscholen die vaak wat oefeningen op hun website hebben staan. Verder is het een goed idee de trap te pakken op plekken waar je normaal altijd de lift pakt, en wat vaker de fiets te pakken in plaats van altijd met de auto te gaan.

Wil je snel je kerstkilo’s kwijtraken, dan zou je zeker twee keer in de week een uurtje moeten gaan sporten. Ook een paar keer per week gaan wandelen voor zeker 30 minuten is al erg effectief. Heb je niet zoveel tijd en hou je wel van een uitdaging? Probeer dan eens een HIIT training te volgen.

Calorieën bijhouden om kerstkilo’s kwijt te raken

Je bewust worden van wat je per dag naar binnen werkt is een goed begin om af te vallen. Het is daarom een goed idee bij te houden hoeveel calorieën je dagelijks inneemt. Dit kan met papier en pen, maar dan moet je bij elk product kijken naar het calorie-aantal en uitrekenen hoeveel jij er daarvan hebt ingenomen. Een veel handigere manier is het gebruik van een app, hier zijn er tegenwoordig veel van te vinden.

In de meeste apps kun je invullen hoeveel calorieën jij per dag mag hebben, maar kun je daarnaast ook elk product invullen dat je die dag hebt gegeten of gedronken. De app berekend dan hoeveel calorieën dit zijn en zo kun jij eenvoudig zien of je op schema blijft.

Zorg voor een goed slaapritme

Het klinkt raar, maar van goed slapen kun je afvallen. Daarnaast is het natuurlijk ook voor je algehele gezondheid belangrijk dat je genoeg slaap krijgt. Een voordeel van het op tijd naar bed gaan is daarnaast dat je geen last krijgt van het “hongergevoel” en laat in de avond nog gaat snacken. Dit zorgt er dan weer voor dat jij je cortisolhormonen in balans houdt. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij sneller en vaker honger krijgt en dat is nou net wat je niet kan gebruiken wanneer je wilt afvallen.

Langzamer eten om de kerstkilo’s kwijt te raken

Wanneer je langzamer gaat eten, eet je automatisch minder omdat je sneller vol zit. Daarnaast zorgt dit er ook nog eens voor dat je spijsvertering beter op gang komt. Eet je erg snel dan eet je waarschijnlijk meer dan nodig is om je lichaam tevreden te stellen. Het is belangrijk dat je goed kauwt tijdens het eten, dat je goed proeft en langzaam slikt. Zo verteer jij je eten beter, eet je minder en kun je ook nog eens meer genieten van wat er op je bord ligt.

Een ander goed idee is om een kleiner bord te pakken, bijvoorbeeld een lunchbord. Ook dan eet je automatisch minder want wanneer jij je bord vol gooit met eten ligt er nog altijd minder op je bord dan bij een groot dinerbord. Dit is natuurlijk meer een psychisch ding, maar het kan je zeker helpen sneller van je kerstkilo’s af te komen.

Gezonde boodschappen inslaan

Zorg ervoor dat je in de winkel alleen maar gezonde producten koopt, maar let hierbij wel goed op het etiket om te kijken of deze echt wel zo gezond zijn als dat jij denkt. Hoe minder ongezonde producten jij in huis hebt, hoe minder jij kan gaan snoepen.

Daarnaast is het ook een goed idee om je koelkast, vriezer en voorraad kast eens goed uit te zoeken en direct schoon te maken. Niet alleen zorgt dit voor een schone keuken, maar je kan dan ook direct alle ongezonde producten eruit halen en weggooien of weggeven. Zo kan jij niet in de verleiding komen dit alsnog te eten, en je maakt een ander er waarschijnlijk ook nog blij mee.

Lees ook: Goede financiële voornemens