blog placeholder

Wat is de avontuurlijkste vorm van wintersport

Ieder jaar gebeuren er heel veel ongelukken met mensen die op  wintersportvakantie zijn. Dit varieert van het vrij onschuldig verrekken van de kniebanden tot het om het leven komen onder een lawine. Natuurlijk zoeken de meeste mensen die op wintersport gaan niet moedwillig de gevaarlijke situaties die kunnen lijden tot letsel of overlijden op maar een kleine groep, op avontuur beluste, wintersporters doet dat wel. Voor hen ben ik op zoek gegaan naar de avontuurlijkste vorm van wintersport.

Ongevallen op wintersport in cijfers

Dat wintersport met grote zekerheid als meest avontuurlijke vorm van vakantie kan worden aangemerkt blijkt wel uit de cijfers van Europa’s populairste wintersportland Oostenrijk. De gemiddelde wintersport gerelateerde ongevallencijfers van Oostenrijk over de laatste 7 jaar liggen op 65.000 gewonden (waarvan 5.905 zwaargewonden) en 38 doden per jaar.

Hoe avontuurlijk is skiën?

Als we in het geval van de doorsnee wintersportvakantie over skiën spreken wordt in het algemeen alpine skiën op speciaal daarvoor aangelegde skipistes bedoeld. Deze vorm van skiën lijkt over het algemeen, door de vele voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen, niet avontuurlijk. Maar toch vallen er ieder jaar, door eenzijdige ongelukken en botsingen met andere skiërs, veel gewonden en enkele doden op deze speciaal aangelegde skipistes. De meeste doden en zwaargewonden vallen echter, tijdens het zogenaamde off piste skiën, door lawines buiten de gemarkeerde skipistes. Omdat de meeste doden en zwaargewonden tijdens het zogenaamde off piste skiën vallen wordt dit door de beoefenaars als heel avontuurlijk ervaren.

Hoe avontuurlijk is snowboarden?

Voor snowboarden geldt hetzelfde als voor alpineskiën, ook hierbij wordt het zogenaamde off piste snowboarden als avontuurlijk beschouwd.

Hoe avontuurlijk is langlaufen?

Bij het langlaufen vallen verreweg de minste gewonden en geen doden van alle verschillende soorten wintersporten. Langlaufen wordt daarom niet als een avontuurlijke vorm van wintersport beschouwd.

Hoe avontuurlijk is ijsklimmen?

IJsklimmen, waarbij men met behulp van alleen twee metalen haken en schoenen met spikes tegen bevroren watervallen opklimt, is verreweg de gevaarlijkste vorm van wintersport. Je hoeft alleen maar naar onderstaande video te kijken om te begrijpen hoe gevaarlijk deze sport is. IJsklimmen kan dus zonder enige twijfel de meest avontuurlijke vorm van wintersport genoemd worden omdat de kans op zwaar letsel of overlijden heel groot is.

Whoops… climbing a WI4 in Rjukan (Norway) with a premature descent :)… from Jeroen Frissen on Vimeo.