Wandelen behoort zeker tot de oudste sporten. Wandelen kan zeer effectief zijn en is goed voor de dagelijkse beweging. Wandelen kent velen voordelen. Zo heb je niet veel nodig om te kunnen wandelen. Van extra hulpmiddelen is geen sprake. Verder is wandelen gratis, veilig en is de kans op blessures kleiner dan bij andere sporten.
Toch doen wij niet met zijn allen massaal aan wandelen. Als we kijken naar de statistieken, dan komt wandelen er niet bepaald uit tot een populaire sport. Op de 5de plaats van de populairste sporten in Nederland staat wandelen. 11,9 % van de Nederlanders die sporten kiezen voor de wandelsport. Toch is er ook nog verdeeldheid als we mannen en vrouwen bekijken. Bij mannen staat wandelen op plaats 7, en beoefenen slechts 8,3 % van de mannen de wandelsport. Bij vrouwen ligt dit hoger. Zo staat wandelen bij vrouwen op plaats 4 en doet 15,6 % van de vrouwen die sporten aan wandelen.
Wandelen staat voor een aantal mensen te boek als een suffe sport. Het gaat dan weliswaar niet zo snel als rennen en de kcalverbranding is niet zo hoog als bij hardlopen of fietsen. Wandelen met slecht weer is niet altijd zo gewild.
Het slechte weer hoeft niet de grootste factor te zijn. Bij slecht weer kun je op de loopband wandelen, of in een gebouw wandelen. Zo zijn er ouderen die in hun eigen bejaardentehuis een lekkere wandeling maken. Maar een universiteit kan ook een leuke optie zijn. Natuurlijk kun je ook een regenpak aantrekken bij slecht weer.
Maar met wandelen kun je ook conditie opbouwen. Hiervoor moet je stevig doorwandelen met een snelheid van 6 tot 7 km/h. Doordat je steviger gaat afzetten en je armen meebeweegt, worden meer spieren gebruikt. Je hartslag komt dan ook op dat niveau, dat je conditie echt vooruit gaat. Doordat je harder wandelt, verbruik je ook weer meer kcal.
Maar er zijn nog veel meer zaken waarop wandelen een postje effect heeft:
- Hart en bloedvaten
- Conditie bloedvaten
- Cholesterolgehalte
- Bloeddruk
- Lichaamsgewicht
- Ostereoperose(botontkalking)
- Fitheidsgevoel en uithoudingsvermogen
- Mentale ontspanning
- Nachtrust
- Hersenen
- Darmen
- Depressie
- Alzeimer
- Diabetes