man aan het sporten

Nederland is een echt sportland. Volgens de meest recente cijfers doet 21% van de Nederlanders zelfs wekelijks aan fitness. Dit komt grofweg neer op ruim 3 miljoen Nederlanders (tussen de 12 en 79 jaar oud). Ook andere sporten zijn populair, zoals voetbal, wandelen en/of hardlopen.

Maar ondanks het gegeven dat sport bedoeld is om te ontspannen en fit te blijven, sluipt een blessure er vaak snel in. Daarom in dit artikel enkele redenen waarom en hoe je als sporter een aanvullende dekking fysiotherapie zou moeten afsluiten bij je zorgverzekering.

Collectieve sportzorg

Ben je lid van een sportvereniging of sportbond? Dan is de kans aanwezig dat ze een collectieve zorgverzekering aanbieden. Doordat verenigingen en bonden volume (pakketten) inkopen bij zorgverzekeraars, kunnen ze deze vervolgens met korting aanbieden aan leden. Het enige nadeel is dat dit ‘kant en klare’ pakketten zijn met vergoedingen die al vast zijn gesteld.

Als je een of meer van deze vergoedingen eigenlijk niet nodig hebt, betaal je er wel voor. Je hoeft dus niet altijd goedkoper uit te zijn. Daarom moet je, om niet onnodig duur uit te zijn, een zorgverzekering vergelijken op prijs en voorwaarden. En ben je goedkoper uit buiten het collectief? Dan kun je daar beter voor kiezen.

Niet vergoed vanuit de basisverzekering

Sluit je en basiszorgverzekering af, dan is fysiotherapie meestal niet standaard meegedekt. Wel zijn er uitzonderingen, zoals fysiotherapie voor kinderen of mensen die lijden aan een ziekte of chronische aandoening, zoals artrose of etalagebenen. Behandelingen die gelinkt zijn aan kinderen en/of ziekte, worden vaak wel (deels) vergoed tot een aantal behandelingen.

Maar ben je ‘gezond’ en loop je een blessure op tijdens het hardlopen of tijdens fitness, dan ben je in de regel niet (of zeer beperkt) verzekerd. Een aanvullende fysiotherapie verzekering op je zorgverzekering is dan de meest praktische oplossing. Voor een relatief laag bedrag kun je jezelf dan verzekeren voor een aantal fysio-behandelingen per jaar. Financieel gezien is dit gunstiger; een doorsnee behandeling bij de fysiotherapeut kost al snel 50 euro, terwijl je voor -bij wijze van spreken- een tientje extra per maand verzekerd kunt zijn voor 10 behandelingen per jaar. Je kunt hier meer lezen over vergoedingen voor fysiotherapie.

Specialistische fysiotherapie

Ben je fanatiek of professioneel sporter? Dan ben je misschien beter uit bij een sportfysiotherapeut. Deze helpt (professionele) sporters na blessure of ziekte weer te sporten. Het is dan ook echt een specialisme binnen fysiotherapie. Vaak zijn sportfysiotherapeuten dan ook aangesloten of in dienst van een sportvereniging of sportschool.

Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie zeer beperkt vergoed voor volwassenen. Wat dat betreft geldt hetzelfde als bij reguliere fysiotherapie. Je zult je aanvullend moeten verzekeren voor vergoeding bij zorg van gecontracteerde sportfysiotherapeuten.