Volgens de officiële internationale voetbal federatie FIFA (Fédération Internationale de Football Association vindt de basis van het voetbal zijn oorsprong in China. De eerste beschrijvingen van een voetbalspel zijn gevonden in oude Chinese geschriften van ongeveer 300 jaar voor Christus. Ook bij archeologische vondsten, in Zuid-Amerika in de grote Inca ruïnes, zijn tekeningen gevonden uit de periode van een paar eeuwen na Christus, van mensen die een vorm van voetbal speelden. Bij de Inca’s werd de bal echter met heupen en het hoofd gespeeld en was het doel een hoepel die een paar meter boven de grond hing.
In Europa stammen de eerste aanwijzingen voor het ontstaan van voetbal pas uit de 9de eeuw na Christus. Deze aanwijzingen staan in een manuscript van de hand van ene Nennius. In dit manuscript beschrijft Nennius een groep jongens die met de voet een bal spelen. Nennius leefde in Zuid-Engeland, waarschijnlijk in Wales. De eerste waarnemingen van een op voetbal gelijkende bezigheid op het vaste land van Europa zijn in 1147 opgetekend in Frankrijk. In deze eerste franse beschrijving wordt gesproken over een sport genaamd “La soule”. Deze sport had echter meer weg van American Football en Rugby als van het bij ons bekende voetbal.
De eerste voetbal attributen
Koning Henry de Achtste was de eerste persoon die speciaal voor voetbal bedoelde schoenen liet vervaardigen. De Koning liep normaal altijd op zachte fluwelen schoenen die niet geschikt waren voor voetbal, hij liet daarom speciale stevige leren voetbalschoenen vervaardigen waar hij, zonder zijn voeten te bezeren, de bal mee kon trappen. De oudste bekende ballen die gebruikt werden voor voetbal werden gemaakt uit schapen- of varkensblazen.
Het moderne voetbal
Het oudste citaat waarin letterlijk wordt gesproken over “het schoppen van de bal” is gevonden in een manuscript dat, zo rond 1180, is geschreven door de Bisschop van Licoln. Vanaf 1300 wordt voetbal steeds vaker beschreven in Engelse verhalen en gedichten. Tot dan toe zijn er echter nog geen echte afgebakende voetbalvelden en ook nog geen spelregels waardoor er bij een wedstrijdje voetbal regelmatig zwaar gewonden en soms zelfs doden vielen. Pas zo rond eind 1500 worden er in Cawston (Nottinghamshire Engeland) voor het eerst voetbal wedstrijden gespeeld op voetbalvelden die gemarkeerd zijn door witte lijnen waarbij de bal alleen met de voet gespeeld mocht worden. En ondanks dat er nog gespeeld werd zonder scheidsrechters, begonnen deze wedstrijden op het moderne voetbal te lijken. Daarom worden deze wedstrijden over het algemeen als de eerste echte voetbalwedstrijden beschouwd. Een paar jaar later werden de eerste officiële regels bedacht voor een studentenvorm van voetbal. Pas rond 1800, als in Engeland The Football Association (FA) wordt opgericht die de officiële regels vaststelde voor alle Engelse clubs, is er sprake van het moderne voetbal zoals wij dat nu kennen.
De eerste voetbal competitie
Het eerste officiële voetbaltoernooi ter wereld werd door de The Football Association in het seizoen van 1871 gestart. Er werd gespeeld om de The Football Association Cup en de finale werd en 1872 gespeeld. In dat jaar ging, in Birmingham, ook de eerste voetbalcompetitie van start. De oprichter van deze voetbalcompetitie was William McGregor, toenmalig manager van Aston Villa. Er namen 12 clubteams mee aan deze eerste voetbalcompetitie. In 1872 vond ook de eerste voetbal interland plaats tussen Engeland en Schotland. Al met al kun je dus zeggen dat in 1871 het georganiseerde moderne voetbal is begonnen.
Ontstaan van professioneel voetbal
Tot aan 1862 werd voetbal alleen door amateurs beoefend. De eerste betaalde spelers doen hun intrede in 1862 als in Engeland de eerste professionele voetbalclub wordt opgericht. De eerste professionele voetbalclub heette Notts County F.C. en is gevestigd in Nottingham. Notts County F.C. was één van de medeoprichters van de Engelse Football League. Notts County F.C. beleefde in de eerste jaren van de Engelse Football League haar gloriejaren maar speelt tegenwoordig in de onderste regionen van het engelse voetbal.
Ontstaan van Nederlands profesioneel voetbal
De eerste Nederlandse professionele voetbalclub was de Koninklijke Haarlemsche Football Club (HFC). HFC werd opgericht in 1879 als Footballclub. Tot 1883 speeld HFC “football”volgens de rugbyregels maar in 1883 ging HFC “Association Football”oftewel het moderne voetbal spelen. In 1954 voerde HFC als eerste Nederlandse club het betaalde voetbal in. Het oorspronkelijke HFC is in 2010 failliet gegaan en als gevolg daarvan door de KNVB uit de Nederlandse competitie gehaald. HFC is echter nog steeds houder van een paar bijzondere records in de Nederlandse bekercompetitie. In 1904 wonnen ze met een recordzege van 25-0 van VVV Amsterdam en de HFC speler Eddy Holdert scoorde in die wedstrijd het recordaantal van 13 doelpunten.
Ontstaan van Belgisch professioneel voetbal
De eerste Belgische professionele voetbalclub was de Royal Antwerp Football Club (RAFC, In de volksmond kortweg Antwerp FC) uit Antwerpen. RAFC werd opgericht in 1880. RAFC behoort nog steeds tot de beste Belgische voetbalclubs en is de laatste Belgische club die, in 1993, nog in een Europese Bekerfinale meespeelde.
Ontstaan internationaal voetbal
De oprichting van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA), op 21 mei 1904, door de nationale voetbalbonden van Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en Zweden was de aanzet voor het ontstaan van het internationale voetbal. Langzamerhand spreidde de FIFA zich uit naar alle continenten. Na de Tweede Wereld Oorlog werd het gebied dat onder de FIFA viel zo groot dat de FIFA zich genoodzaakt zag om verschillende aparte sub organisaties op te richten voor de verschillende continenten. Daartoe werden de UEFA voor Europa, OFC voor Oceanie, CAF voor Afrika, CONCACAF voor centraal en noord Amerika, AFC voor Azië en de CONMEBOL voor zuid Amerika opgericht. De FIFA stelde voor al deze sub organisaties dezelfde standaard regels die na verloop van tijd werden overgenomen. Voor de precieze spelregels verwijs ik je naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Voetbal#Spelregels.