blog placeholder

Record-international met 109 caps. 3 jaar op rij landskampioen van Rusland. Russisch voetballer van het jaar in 1993 en 1994. Deelname aan 3 eindtoernooien, waaronder 2 wereldkampioenschappen. Winnaar van de eerste Legends Cup in 2009. Een brok onverzettelijkheid die zich bijna 2 decennia inzette voor tal van clubs. 

Viktor Savelyevich Onopko, geboren op 14 oktober 1969 in Voroshilovgrad in Oekraïne. Begon op 19-jarige leeftijd een voetbalcarriére die hem voerde langs de velden van menig Europese club. Hij debuteerde in 1986 het betaalde voetbal bij Stakhanovets Stakhanov uit Oekraïne. Hij speelde er 4 wedstrijden waarin hij als centrale verdediger 2 keer tot scoren kwam.

Shaktar Donetsk & Dynamo Kiev
In 1988 vertrok hij naar Shaktar Donetsk, hier speelde hij 3 wedstrijden in zijn eerste seizoen. 3 wedstrijden waarin hij niet tot scoren kwam. Het seizoen erop vertrok hij naar Dynamo Kiev maar hier kwam in het seizoen 1989-1990 niet aan spelen toe. Daarom keerde hij in 1990 terug naar Shaktar waarvoor hij nog tot 1992 zou spelen voor hij de overstap maakte naar Spartak Moskou. Hij speelde in zijn laatste 2 seizoenen bij ‘Hirnyky’ 45 wedstrijden waarin hij 1 doelpunt maakte.

GOS
Met het voetbalelftal van Gemenebest van Onafhankelijke Staten nam hij in 1992 deel aan het Europese Kampioenschap dat van 10 tot en met 26 juni in Zweden gehouden werd. Hij viel hier positief op, door in de wedstrijd tegen het Nederlands elftal sterspeler Ruud Gullit volledig aan banden te leggen. Op dit toernooi speelde hij 3 wedstrijden, voor dit toernooi speelde hij ook al een wedstrijd voor het voetbalelftal van Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Hij speelde dus in totaal 4 wedstrijden waarin hij nooit scoorde. 

Spartak Moskou
Mede door zijn goede spel op het Europese Kampioenschap in 1992 verdiende hij een transfer naar Spartak Moskou. Hier werd hij in het hart van de verdediging gestationeerd en ook kreeg hij hier voor het eerst de aanvoerdersband om de arm geschoven. In zijn 4 jaar bij de club werd hij 3 keer landskampioen, het laatste jaar eindigde Spartak Moskou op de 3e plaats in de nationale competitie. Naast het landskampioenschap won hij 1 keer de Sovjet Cup, in 1992 en 1 keer de Russische beker, 1994. Hij verdiende hier 2 keer de prijs voor Russische speler van het jaar, in 1993 en 1994. Hij speelde in totaal 108 competitiewedstrijden waarin hij 23 keer scoorde. Opmerkelijk was het seizoen 1993 waarin hij 13 keer scoorde in 43 wedstrijden. Als aanvoerder maakte hij zo’n goede indruk dat hij in 1995 de overstap maakte naar West-Europa.

Real Oviedo
Hij vertrok naar het Spaanse Real Oviedo, ondertussen uitkomend in de Spaanse Segunda Division B2. Ook hier is hij meteen een vaste waarde en word hij aanvoerder, hij speelt in 7 jaar tijd 216 wedstrijden. Hierin scoort de centrale verdediger 8 keer. Van de 7 jaar speelt hij er 6 in de hoogste divisie, de Primera Division. Het beste resultaat dat hij hier behaald zijn twee 14e plaatsen. In zijn 7e en laatste jaar bij de club speelt hij in de Segunda Division waar hij 7e word.
In de Spaanse beker kwam Onopko met Oviedo nooit verder dan de 3e ronde.

Rayo Vallecano
Het seizoen 2002/2003 speelt Onopko bij het Madrileense Rayo Vallecano, wat dan nog uitkomt in de Primera Division. Het is het laatste seizoen van de club op het hoogste niveau, ze worden troosteloos laatste. Ook in de Copa del Rey wil het niet vlotten, in de eerste ronde word ‘Rayo’ uitgeschakeld door 3e divisie club Cultural y Deportivo Leonesa uit Léon. Hij speelt 28 competitiewedstrijden waarin hij 1 keer tot scoren komt. Hij verruilt de club aan het eind van het seizoen voor Alania Vladikavkaz uit zijn geboorteland. 

Alania Vladikavkaz
Bij de ‘Alanskiye Barsy’ tekent hij een éénjarig contract voor het seizoen 2003. Hij speelt er slechts een handjevol wedstrijden en scoort er niet. De club sluit het seizoen af op een 13e plaats en word in de beker in de achtstefinale uitgeschakeld. Hierop vertrekt Viktor naar FC Saturn uit Moskou, de stad waar hij aan het begin van zijn carriére 4 jaar lang verbleef.

Saturn Moskou
Het blijken de laatste jaren uit zijn voetbalcarriére te zijn. Ook de club uit Moskou speelt in de Russische Premier Liga. Na 51 wedstrijden in het shirt van ‘de aliens’ waarin hij 1 goal scoort, houdt Viktor Onopko het voor gezien. 

Rusland
Onopko is record-international van Rusland met 109 caps, hij scoorde 7 keer. Met de ‘Sbornaya’ nam hij deel aan de WK’s van 1994 en 2002, hij speelde 5 WK duels, maar scoorde nooit. Ook op het Europees Kampioenschap van 1996 deed hij mee. Hij speelde vrijwel alle kwalificatie duels voor het EK 2004. maar hij miste het toernooi door een blessure. Zijn laatste interland speelde Viktor Onopko tegen Wales, hij kreeg de lastige taak om John Hartson te verdedigen. De bondscoach, Georgi Yartsev, zei achteraf: ‘Ik gaf Viktor de special taak om Hartson op de huid te zitten en hij deed het perfect, ondanks dat Hartson één van de sterkste aanvallers van Europa is.’ Er werd Onopko vaak verweten dat hij snelheid miste maar hij maakte dit goed door zijn uitstekende positionele inzicht en lengte.