blog placeholder

Op zijn 15e begon hij met voetballen. Hij maakte zijn debuut in het nationale elftal op zijn 18e en was daarmee de jongste debutant. Op zijn 25e vertrok hij naar Duitsland en werd er de meest scorende Aziaat aller tijden. Ook in het nationale elftal maakte hij furore door 55 keer te scoren in 121 interlands, wat nog steeds een record is. Zijn scorend vermogen leverde hem in Frankfurt de bijnaam Tscha Bum op.

Op 22 mei 1953 in Hwaseong zag Cha Bum-Kun het levenslicht. Toen Hij 15 jaar was sloot hij zich aan bij de Korean Air Force club, hij speelde hier tot 1978. Ondertussen had hij op zijn 18e al zijn debuut gemaakt voor het Zuid-Koreaans nationale voetbalelftal. Hiermee was hij de eerste Zuid-Koreaan die op zijn 18e uitkwam voor het nationale elftal. Ondertussen staat hij 8e op deze lijst. 

SV Darmstadt 98
In 1978 maakte hij de overstap van de Korean Air Force club naar het Duitse SV Darmstadt 98. Hier zou hij nog geen jaar verblijven en slechts 1 wedstrijd spelen. Dit kwam mede omdat hij dat jaar terug moest naar Zuid-Korea voor zijn militaire dienst. In zijn enige wedstrijd voor SV Darmstadt 98 kwam hij niet tot scoren. Hij vertrok aan het einde van het seizoen naar een andere Duitse club namelijk Eintracht Frankfurt.

Eintracht Frankfurt 
Bij Eintracht Frankfurt overtuigde hij meteen en vanaf de eerste competitiewedstrijd was hij er basisspeler. Hij werd er bovendien de 3e bestbetaalde speler in Duitsland. Zijn eerste seizoen in Frankfurt bekroonde hij door er zijn allereerste prijs te winnen, de UEFA Cup. In de finale werd er op basis van uitdoelpunten gewonnen van landgenoot Borussia Mönchengladbach. Het was de eerste en tot nu toe enige ‘Duitse’ finale in een Europees toernooi. Voor de finale had Eintracht Frankfurt al gewonnen van: Aberdeen FC, Dinamo Boekarest, Feyenoord, Zbrojovka Brno en Bayern München. In de competitie eindigde Eintracht Frankfurt op de 9e plaats en plaatste zich dus niet voor Europees voetbal. 

In zijn 2e jaar bij Eintracht Frankfurt sleepte hij er de DFB Pokal in de wacht. In de eerste ronde werd er uit bij VFB Gaggenau met 3-0 gewonnen. De tweede ronde werd er gewonnen van VFB Friedrichshafen met 6-0. Hierna volgde de derde ronde die met 3-0 gewonnen werd van SSV Ulm 1846. In de achtstefinale werd VFB Oldenburg aan de zegekar gebonden, het werd 5-4. VFB Stuttgart werd in de kwartfinale met 2-1 verslagen. Ook was Eintracht Frankfurt te sterk voor Hetrha BSC, in de halve finale werd het 1-0. Op 2 mei 1981 werd de finale gespeeld in het Neckarstadion in Stuttgart, de tegenstander was 1. FC Kaiserslautern. Bij rust was het al 2-0 voor Eintracht Frankfurt en in de 64e minuut maakte Cha Bum-Kun er 3-0 van. Dat het vlak voor tijd nog 3-1 werd, was voor de statistieken. Dit jaar plaatste Eintracht Frankfurt zich wel voor Europees voetbal door de bekerwinst én een vijfde plaats in de competitie.

Het seizoen 1981-1982 eindigde Cha met Eintracht op de achtste plaats in de competitie. Tijdens een competitiewestrijd in 1981 tegen Bayer Leverkusen werd er een overtreding op Cha gemaakt waardoor de kans groot was dat hij zijn carriére vaarwel kon zeggen. Hij herstelde hiervan en kwam hetzelfde seizoen nog in actie. Op Europees niveau werd er in de eerste ronde van de Europacup II gewonnen van PAOK, dit gebeurde pas na verlenging. In de tweede ronde werd er van FC SKA Rostov-on-Don gewonnen met 2-1. In de kwartfinale werd Eintracht Frankfurt een halt toegeroepen door Tottenham Hotspur, het werd 3-2. 

Seizoen 1982-1983 was het laatste seizoen voor Cha Bum-Kun bij de club uit Frankfurt am Main. Het was zijn meest productieve seizoen voor ‘die Adler’, hij maakte 15 competitietreffers. Eintracht eindigde het seizoen op een teleurstellende 10e plaats. Aan het eind van het seizoen vertrok Cha naar Bayer Leverkusen. In totaal maakte hij 46 goals in 122 voor Eintracht Frankfurt.

Bayer Leverkusen
Omdat Bayer Leverkusen het seizoen 1982-1983 afsloot op een elfde plaats, speelde Cha in zijn eerste jaar voor ‘die Werkself’ geen Europees voetbal. Ook voor het volgende seizoen werd er geen Europees voetbal veiliggesteld, Bayer eindigde op de 7e plaats. 

Ook het seizoen 1984-1985 liep uit op een teleurstelling, Bayer Leverkusen eindigde onder Cha’s oude club Eintracht Frankfurt op een beschamende 13e plek, weer was er geen Europees voetbal voor de club uit Leverkusen. 

Het seizoen 1985-1986 verliep voor Cha en zijn ploeggenoten een stuk beter. In de competitie eindigde Bayer Leverkusen op een 6e plaats, hiermee plaatste het zich voor eerste ronde van de UEFA Cup. Voor Cha was er nog meer reden om te juichen want hij scoorde 17 keer in de competitie, daarmee verbrak hij zijn persoonlijk record van 15 treffers uit hiet seizoen 1982-1983. Tot op de dag van vandaag is hij de Aziaat met de meeste treffers in 1 Bundesliga-seizoen. 

In de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi werd er met 7-1 van het Zweedse Kalmar FF gewonnen. Hierna werd Bayer Leverkusen uitgeschakeld op basis van uitdoelpunten, het speelde 2 keer gelijk tegen Dukla Praag uit Tsjechië. In de competitie eindigde Bayer weer op een keurige 6e plaats. Dit leverde opnieuw deelname aan het UEFA Cup toernooi op. 

Ook in het seizoen 1987-1988 moest er dus begonnen worden in de eerste ronde van het toernooi. Deze ronde werd overleefd door een 5-1 overwinning op het Oostenrijkse Austria Wien. Dit keer zou Bayer Leverkusen doorstomen naar de finale. Er werd nog gewonnen van: Toulouse FC, Feyenoord, FC Barcelona en Werder Bremen. De finale werd over 2 wedstrijden gespeeld, de tegenstander was het Spaanse Espanyol. Het eerste duel, uit tegen Espanyol, ging met 3-0 verloren en Cha moest al na 18 minuten geblesseerd het veld verlaten. Er moest dus thuis met 3-0 gewonnen worden om er een eventuele verlenging uit te slepen. Bij rust was het nog 0-0, maar de wedstrijd ontbrandde pas echt toen Bayer in de 57e minuut op voorsprong kwam. Nadat 6 minuten later de 2-0 gescoord werd, ging Bayer op zoek naar de uiterst belangrijke derde goal. Deze werd in de 81e minuut door Cha gemaakt. Omdat beide teams in het vervolg van de wedstrijd én in de verlenging niet tot scoren kwamen, moesten er penalties genomen worden. De eerste penalty van Bayer werd gemist maar omdat zij zelf geen fout meer maakten en Espanyol de laatste 3 miste ging de beker naar Bayer.
In de competitie eindigde Bayer Leverkusen deze jaargang op de achtste plaats. Doordat ze de UEFA Cup gewonnen hadden waren ze automatisch geplaats voor de volgende editie.

Het seizoen 1988-1989 was Cha’s laatste in Duitsland. In de competitie eindigde hij met Bayer Leverkusen weer op de achtste plaats, deze keer werd er geen Europees voetbal gehaald. In de UEFA Cup werd namelijk al in de eerste ronde verloren van het Portugese Belenenses. Hierdoor was zijn afscheidsjaar er een zonder noemenswaardige resultaten. In totaal heeft Cha Bum-Kun 52 keer gescoord voor Bayer Leverkusen in 185 wedstrijden. Hij speelde in zijn gehele carriére 308 wedstrijden in de Bundesliga waarin hij 98 maal het net wist te vinden, hij scoorde nooit uit een penalty. In zijn 10-jarige carriére kreeg hij slechts éénmaal geel.

Zuid-Korea
Voordat hij naar Duitsland vertrok speelde hij al 118 wedstrijden voor het nationale elftal van Zuid-Korea. Na zijn terugkeer kwamen er nog 3 bij. In die 121 wedstrijden wist hij 55 keer het net te vinden, dit record is nog steeds niet verrbroken. Met Zuid-Korea won hij de Aziatische spelen in 1978. Ook won hij 4 keer de Merdeka Cup, in 1972, 1975, 1977 en in 1978. In 1999 werd hij door de IFFHS, International Federation of Football History & Statistics, uitgeroepen tot Aziatisch voetballer van de 20e eeuw.