blog placeholder

Teemu Tainio is een Fin geboren op 27 november 1979 in de Finse stad Tornio. Tainio is een allround middenvelder, hij kan op meerdere posites prima uit de voeten.

FC Haka
Tainio speelde in de jeugd bij TP-47, op 14 jarige leeftijd zat hij al bij de selectie van het eerste van TP-47. Tot een debuut kwam het echter nooit. In 1996 maakte Tainio de overstap naar FC Haka. Hier speelde hij 20 keer en vondt 4 keer het net. Na een seizoen had de Fin het al gezien in eigen land en koos hij voor een buitenlands avontuur.

 
AJ Auxerre
In het seizoen 1996/1997 verdiende Tainio een contract bij AJ Auxerre. Alleen was het eerste jaar een enorme teleurstelling voor de Fin. Hij speelde maar een wedstrijd. Het seizoen daarop speelde Tainio 12 wedstrijden voor de Fransen, hierin werd zijn eerste officiële doelpunt voer Auxerre gemaakt. De zes seizoennen hierna was Tainio een vaste waarde bij zijn club. Het seizoen 2000/2001 was alleen een tegenvaller voor Tainio, door een ernstige blessure speelde hij maar 10 wedstrijden. Zijn goede optredens waren niet onopgemerkt gebleven. De Nederlandse-trainer Martin Jol nam Tainio over van AJ Auxerre, zo kwam de Fin terecht in England. In totaal speelde Tainio 8 seizoenen voor de Franse club en trof hier 14 keer het doel.

 

Tottenham Hotspur
In het seizoen 2005/2006 trok Tainio de Noordzee over om bij Tottenham Hotspur samen te werken met de Nederlandse manager Martin Jol. Hij was drie seizoenen lang een basiskracht bij de Engelse formatie. Zijn eerste prijs werd hier ook gewonnen. In 2008 was Tottenham, samen met Tainio, de winnaar van de League Cup. Hierna was het weer tijd voor Tainio om door te trekken.

Sunderland 
Het volgende station was Sunderland, ook een voetbalclub uit England. In het seizoen 2008/2009 was Tainio een vaste basiskracht voor Sunderland. In de zomer van 2009 werd er een nieuwe trainer aangesteld bij de Engelse club, Steve Bruce. Deze trainer had geen vertrouwen in de ervaren Fin, daarom ging Tainio op uitleenbasis naar Birmingham City. Dit was geen groots succes, Tainio raakte tijdens een interland zwaar geblesseerd en speelde zodoende maar 10 wedstrijden in Birmingham. Hierdoor besloot Sunderland het contract te ontbinden.

 

Ajax
In het seizoen 2010/2011 haalde Martin Jol hem naar Amsterdam. Martin Jol die al eerder samenwerkte met Tainio bij Tottenham Hotspur. Tainio had een gesproken met de Finnen Jari Litmanen en Petri Pasanen of Ajax inderdaad de juiste club was. De Fin word per wedstrijd dat hij speeld betaald.