blog placeholder

Denk je al langer dat het tijd is voor meer beweging maar kom je er niet toe? Dan is Start to Run absoluut iets voor jou!  Er wordt in dit artikel uitgelegd wat start to run inhoudt, hoe het werkt en wat je kan verwachten. Als je het programma goed volgt, kun je na 20 weken 10 km achter elkaar hardlopen!

Start to run is een hardloop programma met je eigen persoonlijke coach! Start to run bestaat uit mp3 lessen. Het is onder verdeeld in 2 reeksen. De eerste reeks brengt je naar de 5 km, de tweede reeks brengt je naar de 10 km.

Start to run is opgericht door Vlaanderen Sportland één.

1e reeks:

De lessen zijn heel langzaam opgebouwd. Je begint namelijk met 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen, 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen, etc. Elke les wordt het iets meer opgebouwd. Na 27 lessen (= 9 weken) kun je 30 minuten achter elkaar hardlopen, wat gelijk staat aan ongeveer 5 km. Je persoonlijke coach is Evy Gruyaert en die helpt je onderweg. Zij vertelt precies wanneer je moet lopen en wanneer je weer moet wandelen. Verder geeft ze tijdens die lessen ook tips en motiveert ze je. Ondertussen dat je aan het hardlopen of wandelen bent, zet Evy een leuk muziekje op. Het is de bedoeling dat je 3x per week loopt, elke keer een andere les en dat je tussen de lessen door minimaal 1 dag rust heb.

Dit is bijvoorbeeld een goed voorbeeld uit de eerste reeks:
Maandag: Les 1.
Dinsdag: Rust.
Woensdag: Les 2.
Donderdag: Rust.
Vrijdag: Les 3.
Zaterdag: Rust.
Zondag: Rust.

Etc. etc.

2e reeks:
Bij de eerste reeks ben je alleen bezig met zolang mogelijk te rennen en uiteindelijk 30 minuten te kunnen hardlopen. De tweede reeks zit iets anders in elkaar. Bij de tweede reeks ga je van 5 km naar 10 km. Maar daar zijn de lessen iets anders verdeeld. De 1e les van de week ren je namelijk 30 minuten. Dat is elke week hetzelfde. Bij de tweede les van de week ga je wel elke week iets langer lopen, de eerste week ren je de tweede les 35 minuten, de tweede week ren je de tweede les 38 minuten, etc. En bij de laatste les van de week krijg je eerst een warming up, dan ga je hardlopen, maar tijdens het hardlopen krijg je ook intervals, en daarna heb je een cooling down.

Intervals zijn stukjes waarin je wat sneller loopt. Meestal zijn die stukjes tussen de 1 en 5 minuten. Het doel van intervals is dat je uiteindelijk sneller gaat lopen. Stel je moet 25 minuten lopen. Dan kan het zijn dat je na 5 minuten hardlopen, 1 minuut iets sneller moet lopen, dat is dus een interval.

In de tweede reeks ziet een week er dus zo uit:
Maandag: Les 1 = 30 minuten (deze blijft de hele reeks hetzelfde).
Dinsdag: Rust.
Woensdag: Les 2 = 35 minuten (dit wordt dus steeds langer).
Donderdag: Rust.
Vrijdag: Les 3 = 10 minuten warming up, 25 minuten hardlopen met 4x 30 seconden versnellen (intervals), 10 minuten uitlopen (cooling down).
Zaterdag: Rust.
Zondag: Rust.

Het voordeel van het langzaam opbouwen is dat je minder kans hebt op blessures. Hardlopen is één van de intensiefste sporten die er is en je lichaam/spieren moeten daar eerst aan wennen. Het is dus niet goed om ze te over belasten.

Ik ben door start to run heel gemotiveerd gebleven. Het bouwde heel langzaam op, waardoor ik elke les vol kon houden. En ik merkte ook vrij snel dat mijn conditie verbeterd was.

De mp3 lessen van start to run kun je downloaden via internet. Als je op google ‘start to run’ intypt dan krijg je genoeg sites waar je dat kunt doen.