blog placeholder

Roeien is een totaal-totaalsport: niet alleen train je alle spieren, maar je combineert gezond worden ook nog eens met een natuurbad – en , als het even lukt, met een gezinsactiviteit. Wie zocht daar nog meer argumenten?

Daarom is roeien zo leuk:

Roeien is …

  • Een sport die je buiten in de natuur beoefent, wat je – in vergelijking met de fitnesszaal – extra rust en zuurstof geeft.
  • Een sport die je zomer en winter kan doen. Vind je het toch wat te koud of is het water bevroren, dan kan je binnen trainen op roeitoestellen.
  • Een sport voor alle leeftijden en voor iedereen. Je kan individueel roeien of in ploegverband. Slechtzienden, blinden en doven kunnen perfect in een boot met twee of meer roeiers roeien.
  • Een ideale gezinssport. Mama, papa en kinderen, iedereen kan (samen) de boot in.

Aan de slag.

De eerste keer.

De eerste training krijg je uitleg op een ergometer, een indoor- roeitoestel. Je leert hoe roeien in elkaar zit en welke bewegingen je moet maken. Als je voor de eerste keer op het water gaat, krijg je een brede, stabiele boot of roeiplank die niet kan omkantelen. Pas als je voldoende ervaring hebt, stap je over op een skiff: een uiterst smalle en labiele, maar snelle wedstrijdboot voor één. Speel je liever op safe, dan kan je met een breder boottype blijven roeien.

De opwarming.

Naast stretchoefeningen is lopen een belangrijk onderdeel van de roeitraining. Zo train je je beenspieren en vergroot je je longinhoud, wat bijdraagt tot een betere conditie.

De training.

Een roeiboot een plezierbootje? Dat had je gedacht! Roeien is een totale body workout. Al je spieren worden aan het werk gezet, van je arm- tot je been- en buikspieren. Roeien maak je zo zwaar als je zelf wil. Je kan heel licht roeien, maar je kan ook voor snelheid en techniek gaan. Reken maar dat je flink bezweet uit je boot stapt!

 

Praktisch:

Voor wie : Roeien is een geschikte sport voor iedereen, voor jong (vanaf 12 jaar) en oud. Enige vereiste is dat je kan zwemmen.

Waar: Op verschillende sites kun je vinden waar je kan en mag roeien.

Wat heb je nodig: Roeien is geen elitaire of dure sport. Een eigen boot heb je niet nodig: meestal stelt de roeiclub het (vrij dure) materiaal ter beschikking. Je kan speciale roeikledij kopen, maar gewone strakke, vastzittende sportkleding is even goed.

Prijskaartje: Het lidgeld hangt af van club tot club.