blog placeholder

Overal hoor je voorstanders en tegenstanders van de play-offs. Is dit een goed of een slecht systeem?
Bevorderen ze het niveau van de Belgische competitie of zijn ze mede verantwoordelijk voor het slecht presteren van onze Belgische teams in de Europese competities?

Reeds vanaf de dag dat er voor het eerst over play-offs gesproken werd klonken er zowel enthousiaste als sombere reacties. Laten we eens beginnen met de voordelen van een dergelijk systeem op een rijtje te zetten.
Voor de hand liggend is natuurlijk de reeks topmatchen die ons nog te wachten staan op het einde van het seizoen. Wanneer in vele andere landen de competie reeds beslist is en de kampioen bekend maakt België zich op voor wekenlang de grootste topaffiches die uiteindelijk de Belgische kampioen eenduidig zullen aanduiden. Hoe je het ook draait of keert, nooit tevoren ontmoette ik voetbalfanaat ontmoet die niet uitkeek naar de start van de play-offs. 
Een ander voordeel zijn de gigantische tv-gelden die zulke topmatchen met zich meebrengen. Menig Belg is bereid diep in zijn buidel te tasten om weken lang te kunnen genieten van Belgisch voetbal op het hoogste niveau, week in week uit. Deze tv-gelden creëren natuurlijk extra budget dat kan gebruikt worden om te investeren in het Belgisch voetbal en dit te promoten in het buitenland.

Dit gezegd zijnde wordt het tijd om ook eens stil te staan bij de nadelen van de play-offs.
Wekenlang Belgisch topvoetbal, het is allemaal goed en wel, maar wat met de ploegen die play-off 1 niet halen? Deze zijn verplicht tot wekenlang aanmodderen, doelloze matchen spelen me als enige lichtpuntje een waterkans op Europees voetbal. 8 ploegen die weken strijden om 1 kans, geen ticket, een kans op een ticket voor Europees voetbal waar ze gedoemd zijn het strijdfront vroegtijdig te moeten verlaten.

En wat met het extra budget dat gecreëerd wordt? Dit wordt vooral voor en door de top 6 ploegen gecrëeerd, een top 6 waar over de jaren heen weinig variatie inzit. Maakt dit niet dat vooral de top 6 ploegen uit de competitie beter en rijker worden en de lagere ploegen de kans om ooit een top 6 ploeg te worden ontnomen wordt?

Het misschien wel belangrijkste punt is de rechtvaardigheid in het voetbal. Is het rechtvaardig om een ploeg die heel het seizoen goed gepresteerd heeft te bestraffen door opeens de zwoegend verzamelde punten te halveren? Elke match in de reguliere competitie is nog maar 1.5 punt waard. Waarom zou een identieke match tussen dezelfde 2 tegenstanders een verschillende inzet moeten kennen naargelang ze in november of in mei gespeeld wordt?

Mijn grootste zorg omtrent de play-offs echter is dat de reguliere competitie geminimaliseerd wordt doordat er in feite niets beslist wordt gedurende het seizoen. De inzet van de matchen tijdens de reguliere competitie is te miniem. De enige zorg die heerst is om dat play-off 1 ticket te bemachtigen zodat je mee kan dingen om de titel en dan begint het echte seizoen.
Spoort dit niet aan tot het sparen van de krachten tijdens de reguliere competitie om zo  proberen te pieken tijdens de play-offs?
Wat is een topper club brugge – anderlecht nog waard tijdens de reguliere competitie als deze match maar anderhalf punt kan opleveren?
Zijn die enkele weken topvoetbal het waard als dit betekent dat de overige maanden met nauwelijks inzet gespeeld worden?

Ik laat graag het oordeel aan u!