blog placeholder

Op 26 maart 1974 kwam Taribo West ter wereld in Port Harcourt. Het is de hoofdstad van de regio Rivers en werd tot 2007 beschouwd als een rustige plaats. Tevens is het de plaats waar Taribo als kleine jongen opgroeide, voor hij in 1993 verhuisde naar Lagos. Hij tekende hier een contract bij de plaatselijke voetbalclub Julius Berger Nigeria PLC, uitkomend in de Nigeriaanse Premier League.

Auxerre
Als centrale verdediger speelde hij zich in de belangstelling van de Europese (top)clubs. Het meest concreet werd AJ Auxerre in 1993, ze boden hem een contract aan voor 5 jaar. In die tijd verbeterde hij zich als speler en werd hij één van de belangrijkste schakels in het elftal van Guy Roux. Met Auxerre veroverde hij zelfs het landskampioenschap in 1996. Ook de beker belande in de prijzenkast, zowel in 1994 als in 1996 werd deze gewonnen. Het waren de eerste prijzen voor ‘AJA’. Taribo West kwam bij AJ Auxerre tot 73 wedstrijden waarin hij 1 keer scoorde. Na 4,5 jaar verruilde hij AJ Auxerre voor het Italiaanse Internazionale uit Milaan.

Internazionale & AC Milan
Hij werd in de zomer van 1997 overgenomen van Auxerre. Toen Luigi Simoni na het seizoen 1997-1998 vertrok, werd zijn speeltijd steeds geringer. De opvolger van Luigi Simoni, Marcello Lippi, zag het niet in hem zitten en hij mocht vertrekken. Hij speelde een belangrijke rol in het binnenhalen van de UEFA Cup in 1998. In totaal kwam hij tot 44 competitiewedstrijden voor de ‘Nerazzurri’, hierin scoorde hij 1 keer. Zijn laatste half jaar bij Internazionale kwam hij nauwelijks meer aan spelen toe. Hij stond in de belangstelling van clubs als Ajax, Newcastle United, Liverpool en Juventus, uiteindelijk zou hij vertrekken naar, stadgenoot en aartsrivaal, AC Milan. Ook bij AC Milan kreeg hij niet het aantal speelminuten waar hij op hoopte, hij speelde in één jaar tijd slechts 4 duels. Hierin wist hij wel 1 goal te maken. Onder coach Alberto Zaccheroni kregen Paolo Maldini en Allesandro Costacurta de voorkeur. Er werden in het seizoen 1999-2000 geen prijzen gewonnen door Milan, wel werd een plaats in de Champions League veilig gesteld door een 3e plaats in de competitie.

Derby County, 1. FC Kaiserslautern & FK Partizan
Tussen 2000 en 2004 speelde hij voor Derby County uit Engeland, 1. FC Kaiserslautern uit Duitsland en FK Partizan uit Servië. Het seizoen 2000-2001 kwam hij voor Derby County in 18 wedstrijden binnen de lijnen, hij scoorde niet. Ook het seizoen erop scoorde hij niet, hij speelde toen 10 duels voor 1. FC Kaiserslautern. De seizoenen 2002-2003 en 2003-2004 stond hij onder contract bij het Servische FK Partizan uit Belgrado. Hier kwam hij onder trainer Lothar Matthäus ook niet veel aan spelen toe. Slechts 16 keer mocht hij opdraven in de competitie waarin hij 1 keer scoorde. In zijn eerste jaar werd het landskampioenschap binnengehaald, hiermee plaatste Partizan zich voor de knock-out fase an de Champions League. Als eerste moest er gewonnen worden van Djurgarden uit Zweden, over 2 duels werd het 3-3. Op basis van uitdoelpunten ging Partizan door naar de volgende ronde. Hierin moest aangetreden worden tegen het Engelse Newcastle United. Ook deze wedstrijd werd over 2 duels gespeeld, omdat de stand na 2 wedstrijden gelijk was, moesten er penalties genomen worden. Na penalties werd Newcastle United verslagen en mocht Partizan zich als eerste club uit Yoegoslavië opmaken voor de groepsfase van de Champions League. Ze kwam terecht in een poule met Real Madrid, winnaar FC Porto en, UEFA Cup winnaar van dat jaar, Olympique Marseille. Partizan eindigde laatste in de poule met 3 gelijke spelen en 3 verloren wedstrijden.

Al-Arabi Doha, FC Plymouth Argyle, Julius Berger & Paykan Theran
In 2004 maakte Taribo de overstap naar het Quatarese Al-Arabi Doha. Hij speelde 1 seizoen in Quatar en speelde daarin 21 duels. Hierin maakte hij 1 goal, hij won geen prijzen bij de ploeg uit Doha. Aan het eind van het seizoen vertrok hij transfervrij naar het Engelse Plymouth Argyle uitkomend in the Championship, het op-één-na-hoogste niveau in Engeland. Hier kwam hij wederom niet veel aan spelen toe, er werd maar 4 keer een beroep op de oudgediende gedaan. Hij vertrok daarom naar Julius Berger uit zijn geboorteland. In het seizoen 2006-2007 speelde hij hier nog 23 wedstrijden voor op het tweede niveau in Nigeria. Zijn laatste jaar als profvoetballer bracht hij door in Iran, bij Paykan Theran uit de Iranese hoofdstad Teheran. 

Nigeriaanse nationale elftal
In totaal droeg Taribo West 41 keer het shirt van de ‘Super Eagles’. Hij scoorde nooit voor zijn land, wel nam hij deel aan de WK’s van 1998 en 2002. West was onderdeel van de gouden generatie Nigerianen die in 1996 goud haalden op de Olympische Spelen in Atlanta. Hij kwam vanaf 1994 tot en met 2005 uit voor zijn land.