blog placeholder

Goed,

Je bent een keer wezen paintballen, misschien wel vaker. Misschien ben je nog nooit wezen paintballen, maar spreekt de sport je al zo erg aan dat je per sé je eigen uitrusting wilt aanschaffen (Ik spreek voor mezelf lol) Ik geef je groot gelijk, je eigen uitrusting geeft veel meer waarde aan de sport. Je bent meer “into the game” en je voelt je meer als volwaardige speler in het veld. Maar waar moet je op letten bij de keuze van je eerste marker? Wat is belangrijk of sterker nog.. essentieel?

Het is misschien wel de meest voorkomende vraag onder beginnende paintball liefhebbers: “Welke marker moet ik kopen?” Er zijn tal van criteria waar je op moet letten, maar veel van deze hebben te maken met je eigen voorkeur. En omdat je waarschijnlijk nog niet helemaal weet wat je voorkeur precies is, ga ik proberen om je verder op weg te helpen.

Het is waar dat paintball geen goedkope sport is, maar daarbij wil ik wel heel duidelijk stellen dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Maar je kunt van mij aannemen dat duurder lang niet altijd voor jou betekent dat het ook beter is! Sterker nog, aan veel features van een “highend marker” heb je nog helemaal niets als beginneling. Ook is het zo dat naast de aanschaf van een marker er nog een aantal essentiële onderdelen van je uitrusting zijn die je niet kunt missen!

 

Essentieel

Er zijn 4 dingen die je nodig hebt om het veld te betreden. Mis je er 1, zul je niet het veld op kunnen of mogen! Allereerst moet je denken aan je eigen veiligheid. Dat wilt dus zeggen dat je VERPLICHT een masker op moet! Geen plastic brilletje, nee, een volwaardig paintball masker! Als 2e heb je uiteraard je marker nodig. Hierover zometeen meer. Als 3e heb je een luchtfles nodig om de druk in je marker te kunnen opvoeren en zo je paintballs te kunnen afvuren. Ten slotte heb je een “hopper” of een “loader” nodig. Dit is niets meer dan een magazijn waarin je verfballetjes wachten om afgevuurd te worden!

 

Budget

Het belangrijkste wanneer je een marker gaat aanschaffen is je BUDGET !! Je stelt voor jezelf een bedrag vast waaraan je je zo goed mogelijk probeert te houden. Als antwoord op je vraag: “Hoeveel kost zo’n marker dan”? kan ik je vertellen dat er momenteel markers zijn van ietsje boven de Euro 100,- tot aan de grens van ongeveer Euro 1500,-. Hiermee wordt dus al duidelijk aangegeven dat er héél véél keus is! Er bestaat ook de optie om een starterspakket aan te schaffen waarbij de 4 bovengenoemde onderdelen gebundeld zijn. Daarnaast kun je op verschillende forums 2e handse spullen kopen die vaak genoeg maar enkele malen gebruikt zijn!

 

Waar kan ik terecht voor mijn paintball uitrusting?

Je hebt je budget vastgesteld (voor je 4 essentiële onderdelen) en gaat op zoek. In Nederland zijn er een aantal goede paintballshops te vinden, waarvan je op verschillende forums te horen krijgt wat paintballers ervan vinden. Heb je een aantal goeie reacties gelezen over een bepaalde shop, dan weet je dat je er terecht kunt. Een ieder van hun heeft een eigen website waar je het aanbod op je gemak kunt uitpluizen.

 

Maar dan nu waar je echt op moet letten bij de keuze van je marker!

Snelheid van je marker klinkt heel mooi, maar let wel dat je je bij de meeste wedstrijden moet houden aan een maximaal aantal ballen per seconde (BPS). Dit staat meestal vastgesteld op 10 of 12!! Dat terwijl de gemiddelde marker toch zo’n 20 BPS aan kan!! Wat belangrijker is, is accuratie!! Je wilt dat je paintballs in een mooie rechte lijn je loop verlaten. Vooral wanneer je je wilt specialiseren in de populaire “headshots” is dit zeer belangrijk. Daarnaast wil je een marker hebben die niet te zwaar is. Bedenk dat een wedstrijdje een minuut of 15 kan duren en 500 gram dus een wereld van verschil kan maken! Dan is er de keus tussen MILSIM of SUP’AIR marker. Wil je een marker dat lijkt op een “echte” of wil je een wat lichter en “futuristischer” uitziende marker?”. Ook is er de vraag wat voor binnenwerk je prefereert.. Heb je liever dat je marker stiller is, maar (meestal) meer lucht verbruikt of juist flinke schoten laat horen, maar juist zuiniger is? Allemaal dingen om je af te vragen.. Mijn advies is dan ook om met deze info een paintballshop binnen te lopen en antwoord te krijgen op al je vragen. Krijg je voldoende info en leveren ze een leuke service zonder de constante drang om geld aan je te verdienen? Dan weet je dat je goed zit!

 

Persoonlijk advies..

Nou is het nogal voorbarig van mij om voor jou een marker uit te kiezen, maar ik kan je het volgende adviseren. Wanneer je van plan bent om 1 á 2 keer per maand te gaan paintballen schaf dan een middenklasse marker aan. Al snel zul je merken dat het meer dan voldoende is en je eigenlijk niet meer nodig hebt! Ga je ineens een stapje verder, dan heb je waarschijnlijk een supertalent waardoor je opvalt bij de grotere teams en je een sponsorship deal voor mekaar krijgt waardoor je sowieso de hoogste klasse tegemoet gaat op marker gebied. Heb je echt genoeg geld en wil je direct het beste? Kijk dan naar de highend markers! Het zal even duren voordat je ze onder de knie krijgt qua bediening en handeling, maar je zit voor de komende jaren wel direct gebeiteld!