blog placeholder

Paaldansen is sexy. Paaldansen is hot. Maar paaldansen is meer dan dat. De verleidelijke dansvorm aan en rondom een verticale paal is een ware rage geworden over de hele wereld. In Amerika is de ‘Pole dancing party’  de nieuwe tupperwareparty geworden. In China, waar je het vanwege de ingetogen aard van de mensen wellicht niet zou verwachten, wordt paaldansen op grote schaal beoefend. In Nederland kan iedereen een cursus paaldansen volgen. Ook paaldansworkshops vinden steeds vaker gretig aftrek voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes of teambuilding. Ook in sportscholen kun je een soort van paaldansen beoefenen, het uit Amerika afkomstige ‘pole fitness’. Waar komt het paaldansen eigenlijk vandaan? Moet je perse sexy kleding aan bij het paaldansen? Wat is het verschil tussen paaldansen en pole-fitness?

Oorsprong

Voor de oorsprong van paaldansen moeten we terug naar de jaren tachtig. Toen werd in stripclubs deze verleidelijke dansvorm populair. Nog steeds associëren veel mensen paaldansen met strippers of gogo-dansers. Dit is niet helemaal terecht. Inmiddels kan iedere vrouw (en zelfs man!) die het leuk vindt sport en dans te combineren paaldanslessen volgen. Je hoeft hiervoor niet naar een stripclub. Er bestaat een aantal paaldansscholen die cursussen en workshops aanbieden. Maar ook dansscholen en fitnessclubs hebben hun aanbod afgestemd op de groeiende vraag van hun publiek.

 

Paaldansmoves en kleding

Bij het paaldansen worden verschillende technieken gecombineerd: bewegingen vanaf de grond, allerlei verschillende draaien, houdingen en drops. Voor het klimmen in de paal is het noodzakelijk om met je benen grip te kunnen hebben. Daarom draag je hierbij een korte broek. Met een lange broek zou je meteen naar beneden glijden. Tegenwoordig dragen vrouwen (en mannen) sportieve korte kleding bij de paaldanslessen. Ieder is vrij om daar eventueel een sexy ’touch’ aan te geven. Voor het zwieren en zwaaien aan de paal is een langere broek soms juist weer handig. Daarom wordt voor de lessen vaak geadviseerd een lange broek met daaronder een korte broek te dragen.

 

paaldansles

 Na een paar lessen paaldansen lijkt het al heel wat!

 

Pole-fitness

Pole-fitness is de sportieve variant van paaldansen. Een poledance-les is een complete work-out waarbij cardio- en krachttraining gecombineerd worden. Een les begint vaak met een warming-up, waarna gogo-aerobics (aerobics-oefeningen geïnspireerd op gogo-dance) gecombineerd worden met verschillende technieken in de paal, gevolgd door een cooling-down. Je zal versteld staan van de hoeveelheid spieren die je gebruikt bij pole-fitness. Om de draaien en verschillende bewegingen aan en in de paal te maken moet je je lichaam helemaal aanspannen. Ook moet je niet bang zijn voor zo af en toe een blauwe plek op je benen.

 

Gezond

Paaldansen en pole-fitness is gezond. Je spieren worden sterker, je wordt leniger, je werkt aan je conditie,  je ritme-gevoel ontwikkelt zich en doordat je je sexy voelt vergroot paaldansen je zelfverzertrouwen!