blog placeholder

Logo Notts County

Ze zijn de pioniers van het meest populaire spel, het is vooral daarom dat deze club nu nog steeds naamsbekendheid hebben. Ze strijden tegen degradatie, niet eens in de hoogste divisie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit team door menig voetballiefhebber vergeten is. Als dan de vraag gesteld word welke club de oudste is, blijft het vaak lang stil en volgt veelal een verkeerd antwoord.

Notts County FC, een van de oprichters van de Football League in 1888, werd opgericht in 1862 en is daarmee de oudste professionele voetbalclub in Europa. De bijnaam van de club is ’the Magpies’ wat staat voor ‘de eksters’. Het is een bijnaam die ook gebruikt word voor Newcastle United. De thuishaven van de de club is het Meadow Lane Stadion in Nottingham, dit stadion biedt plaats aan 17,271 toeschouwers. De club heeft dit stadion al reeds 100 jaar in gebruik.

De club hoopt in 2012 haar 150 jarig bestaan te vieren. Ondanks haar lange bestaan, bestaat de erelijst slechts uit 2 prijzen. De eerste prijs was de FA Cup in 1894, de tweede en momenteel laatste prijs was het behalen van het kampioenschap in de Football League Two in het seizoen 2009-2010. Hierdoor komt de club vanaf seizoen 2010-2011 uit in de Football League One, de derde divisie in het Engelse voetbal. 

Succesperiode 
De echte successen stammen uit de begintijd van de club. Tweemaal eindigde Notts County op een 3e plaats in de competitie, en net zo vaak bereikte het de finale van de FA Cup. In 1891 werd deze verloren van een sterker Blackburn Rovers, 3-1. De tweede finale werd in 1894 gehaald, toen werd er wel gewonnen. Een veel beter Notts County versloeg Bolton Wanderers in de finale met 4-1. Notts speler Jimmy Logan zorgde voor een primeur door een hattrick te scoren, dit was nog niet eerder vertoond in een FA Cup finale.

Degradatie
Na deze succesvolle periode aan het eind van de 19e eeuw, zakte de club steeds verder weg. Tussen 1926 en 1980 haalde Notts County nooit meer het hoogste niveau. In 1969 waren ze zelfs afgegleden naar de 4e divisie. 

Aartsrivalen
Aartsrivaal van Notts County is Nottinham Forest, een andere club uit Nottingham. Omdat Notts County veelal in de lagere divisies uitkomt heeft het ook nog andere rivalen. Dit zijn vooral tegenstanders uit hetzelfde graafschap, zoals Derby County, Leicester City, Burton Albion, Lincoln City en Chesterfield.

Juventusshirt
De zwart-witte shirts waarin Notts County speelt zijn in 1903 overgenomen door de Italiaanse recordkampioen Juventus uit Turijn. Het shirt waar Juventus altijd in speelde, roze met een blauwe band, verkleurde door het wassen. Hierdoor was Juventus genoodzaakt om op zoek te gaan naar shirts die beter bestand waren tegen het regelmatig wassen. Aan John Savage, destijds speler van Juventus, werd gevraagd of hij vanuit Engeland shirts kon regelen. Savage had een vriend die in Nottingham woonde en deze stuurde hem de zwart-witte shirts. Sindsdien heeft Juventus nooit meer in andere shirts gespeeld, ze zagen de kleuren als agressief en krachtig.

Statistieken
Topscorer aller tijden bij ’the Magpies’ is Les Bradd met 137 goals. Op de tweede plaats staat Tony Hateley met 114 goals, gevolgd door Jackie Sewell met 104. De speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam is Albert Iremonger, hij speelde 601 duels voor Notts County en is daarmee de onbetwiste nummer 1. Hij word gevolgd door Brian Stubbs ,486, en Pedro Richards, 485.