blog placeholder

Eredivisie

De eredivisie, onze hoogste landelijke voetbalcompetitie. 

Wie wordt er dit jaar kampioen? Wie halen Europees voetbal en wie degradeert er? Allemaal vragen die we pas in mei zullen kunnen beantwoorden. Waarschijnlijk wordt de kampioen pas in de laatste week bekend, dat is wat de Eredivisie zo leuk maakt. Een slot zoals we die in 2007 hadden? Ik sluit het niet uit..

 

 

Markelo, maart 2012

 

 

De ontknoping

Veel voetballiefhebbers hopen natuurlijk vurig op zo'n spectaculaire ontnkoping als in het seizoen 2006/2007. Het is zelfs heel goed mogelijk dat het nóg spannender wordt dan toen. In dat seizoen waren er 3 teams die nog kampioen konden worden, uiteindelijk werd de nummer 3, PSV, kampioen na een 5-1 overwinning op Vitesse. Spectaculairder kan dus bijna niet, althans dat dachten we.

Gezien de stand op dit moment belooft het nóg spannender te worden dan de ontknoping in 2007:

Eredivisie

Spannendste competitie

 

5 punten verschil tussen de koploper en de nummer 6. Waar maak je dat nog mee?

De Eredivisie is kwalitatief misschien niet de beste competitie, qua spanning en amusement stijgen we ver boven de rest uit. Iedereen weet natuurlijk dat de Primera Division, de Premier League en de Serie A betere competities zijn. De teams zijn beter, er spelen meer grote namen en de wedstrijden zijn van (veel) hoger niveau. Toch is het qua amusement stukken minder. In deze competities staan (bijna) ieder jaar dezelfde teams bovenaan. Neem bijvoorbeeld de Primera Division. Ieder jaar zijn er een stuk of vijf 'clásico's'. Stuk voor stuk finales en schitterende wedstrijden, maar het zijn daar wel ieder jaar dezelfde teams die er met de prijzen vandoor gaan. Nooit is er spanning. Ja, welke van de twee (Real Madrid of FC Barcelona) er met de prijzen vandoor gaat. Maar een ontknoping met 6 teams die om het kampioenschap meedoen zie je alleen in Nederrland.

 

Verrassingen

Ieder jaar zijn er in de Eredivisie weer verrassingen. Op voorhand van dit seizoen werd door bijna iedere voetbalkenner verwacht dat Ajax en PSV voor de landstitel zouden strijden, waarvan PSV de uiteindelijke winnaar zou worden. Deze club had immers voor vele miljoenen geinvesteerd in haar selectie. Ondertussen waren AZ en Heerenveen aan het trainen met de spelers die ze hadden, ze waren een (h)echt team aan het smeden, die, wat later zou blijken, hoge ogen zullen gooien dit seizoen. Wie had nou verwacht dat Heerenveen mee zou doen om het kampioenschap? Een leuk team met een degelijke defensie, een stabiel maar onopvallend middenveld, twee leuke buitenspelers en een goede maar redelijk statische spits. Toch zit er een bepaalde balans in dit team, er wordt leuk en vrijuit gevoetbald en zonder dat er veel mensen Heerenveen tot titelfavoriet rekenen, blijven ze gewoon hun wedstrijdjes winnen in de de schaduw van PSV, Ajax en FC Twente. Dit is maar een voorbeeld die je nergens anders zult tegenkomen. In de Premier League zou een club als Everton niet zomaar mee kunnen doen om de titel, daarvoor zijn de clubs uit Manchester alleen al veel te sterk. Kwalitatief is die competitie veel beter, maar zo leuk als de Eredivisie is geen enkele competitie.

 

Financial fair play

De Eredvisie begint weer te groeien, en met de Financial fair play regel in het verschiet, zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet. Wat mij betreft mogen we trots zijn op de competitie die we hebben. We hebben de leukste competitie ter wereld, niet meer en niet minder.

 


Mijn vorige artikelen gemist? Klik hier:

http://artikelen.foobie.nl/sport/zo-worden-wij-europees-kampioen/

http://artikelen.foobie.nl/sport/lionel-messi/

 

Douwe