blog placeholder

Tafeltennis is een sport die wereldwijd beoefend wordt. Vooral in Europa en Azië is het razend populair. Maar hoe en wanneer is deze sport juist ontstaan? En hoe is tafeltennis geworden wat het nu is?

Tafeltennis ontstond rond het einde van de 19de eeuw. In eerste instantie was het gewoon bedoeld als ontspanning, en was er van een echte sport nog geen sprake. Het land van oorsprong was hoogstwaarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk. Hier waren het vaak Aziatische immigranten die het speelden. Dit verklaart ook ineens voor een deel de naam “pingpong”. Net zoals het hedendaagse tennis, squash en badminton, stamt tafeltennis af van het tennis dat reeds in de Middeleeuwen gespeeld werd.

Het materiaal is doorheen de jaren ook gigantisch geëvolueerd.Helemaal in het begin werd er gespeeld met een gummibal, dit evolueerde dan later naar de celluloidbal waar nu nog steeds mee gespeeld wordt. Ook de bekleding van de houtjes veranderde enorm. Van sponsbekleding en gewoon hout, evolueerde dit tot de huidige rubberbekleding waar zelfs nanotechnologie aan te pas komt om deze te produceren. Hierdoor evolueerde ook de manier van spelen enorm, van het meer vlakke spelen en de lange rally’s vroeger, blijft niet veel meer over. Tegenwoordig wordt er dankzij het nieuwe materiaal met zeer veel effect en nog meer snelheid gespeeld. Lange rally’s zie je nog maar zelden op hoog niveau.

Tafeltennis behoort sinds de Olympische Spelen van 1988 in Seoul ook tot de olympische sporten. De grootste aanpassing die hierdoor is gekomen, is het afschaffen van het “lijmen”. De houtjes en rubbers werden daarbij met een speciale soort lijm ingesmeerd om de snelheid en het effect nog meer te vergroten. Maar aangezien deze lijm zeer ongezond was, en het Olympisch Comité enkel gezond sporten wil promoten, werd deze lijm verboden door de ITTF(Internationale TafelTennis Federatie).

Het internationale tafeltennis wordt al jaren gedomineerd door Azië, en dan voornamelijk China.  Desondanks worden er in Europa verwoede pogingen gedaan om de achterstand met Azië te verkleinen.  De trainingsfaciliteiten zijn meer en meer uitgebreid, waardoor er ook in Europa de laatste jaren op hoog niveau kan getraind worden.  Zeker voor de zeer jonge spelers is dit enorm belangrijk.

Hoe het tafeltennis de komende jaren nog verder gaat evolueren, is nog moeilijk te voorspellen.  Wel is het zeker dat de sport nog grote veranderingen zal ondergaan, aangezien de producten van de materialen steeds betere technologiëen ontwikkelen. En tafeltennis is en blijft een sport waar het materiaal van enorm belang is.