blog placeholder

Waarom Nederland zich hard moet maken om de Olympische spelen in 2028 naar Nederland te halen.

De Olympische spelen naar Nederland. (een zegen of een ramp)

 Laat ik voor op stellen dat ik vind dat het een goede zaak is als Nederland de Olympische spelen binnen haalt. Alleen de kosten voor een dergelijk project kunnen wel eens dermate hoog worden dat de baten in het niet vallen en daar maak ik mij zorgen om.

 Ondanks dat de Olympische spelen eigenlijk niet thuis horen in een land als Nederland moet dit een betoog worden voor het binnen halen van de spelen en wil ik tevens een aantal suggesties doen over de kosten.

 Waarom zou Nederland eigenlijk niet de Olympische Spelen moeten gaan organiseren?Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Ik noem er een paar:

 1.Vanwege de militaire achtergrond van een aantal disciplines.

 2.Omdat er de laatste jaren altijd wel een politiek standpunt is waardoor er landen niet mee willen/kunnen/mogen doen.

 3.Van wege het heidense karakter van de spelen.

 1. De eerst medaille die Nederland won op de spelen was voor onderdeel revolverschieten op 50 meter! Bij paardensport heb je de Military Nederland was daar erg goed in. De deelnemers waren trouwens allemaal militairen. Pas veel later mocht ook niet militairen meedoen.

 2. Er zijn een aantal spelen geweest die op wat voor reden dan ook geboycot werden. Te weten de spelen van 1956, 1972 en 1976, 1980, 1984, 1988 en bijna die van 2008. Ook zijn er een aantal landen die aan een aantal spelen niet mee mochten doen.Misschien is er straks wel een land of zijn er meerdere landen die iets tegen Nederland hebben en de spelen boycotten. Als de PVV aan de macht komt zullen de islamitische landen wel weg blijven.

 3. Van wege het heidense karakter van de spelen.De oorspronkelijke spelen werden gehouden in het ouden Griekenland. Een sportieve strijd tussen de Griekse steden.In de tijd van de Romeinse Keizer Theodosius werden de spelen rond 393/394 afgeschaft omdat de christelijke keizer de spelen heidens noemde en in strijd met de christelijke moraal. Verheerlijking van het menselijke lichaam was heidens.Zelfs ten tijden van de Nederlandse spelen in 1928 waren het de christenen die in het geweer kwamen tegen de spelen de sporters zouden er onzedelijk bij lopen met korte broeken en mouwloze shirts. Een protest brief van de Nederlandse Kerken.

 Welke een kaakslag, wel een schande

 Voor de Nederlandse zeden:

 Er komt toch een Olympiade,

 Waar ze zich onvoegzaam kleede….

 Zijn wij dan niet netter menschen,

 Dan die heidensse Hellenen,

 Hottentotten, kanibalen?

 Satan mag die sport-zucht halen

 En een race kan ik ze wel wenschen

 Naar de Hel die bloote beenen!

 Lieve Goedheid, maakt ons vrijdag

 Van die vuige ketterij!

 En hebben wij niet een Christelijk/Joodse cultuur in Nederland. Wat dat ook wezen mag. Wij hebben op dit moment zelfs een regering waarvan twee partijen christelijk zijn. Het Christelijke Democratisch Appèl en de Christen Unie. Uit het verleden hebben wij kunnen zien gaan christenen en Olympische spelen niet echt samen of tegenwoordig wel?

 Dan heb je ook nog eens de kosten. Natuurlijk zijn er ook baten. De spelen in LA in 1984 leverde 200 miljoen dollar op maar de spelen werden dan ook betaald door grote concerns die wereldwijd de verkoop van hun producten zagen stijgen. Welk Nederlands bedrijf zou de spelen hier willen en kunnen sponseren? Misschien Philips (POSV = Philips Olympische Sport Vereniging), kan dat in Amsterdam? of een aantal verzekering maatschappijen.

 Kijken we naar de laatste drie editie dan zien we dat kosten nog moeite gespaard worden om zoveel mogelijk indruk te maken op de wereld. Men kan slechts gissen hoe groots Londen zal uitpakken straks.

 Laat Nederland het eens totaal anders doen en bestaande faciliteiten gaan gebruiken. Er zijn een aantal sport tempels die zeer goed te gebruiken zijn. De Arena in Amsterdam, De Kuip en Ahoy in Rotterdam, het Philips Station in Eindhoven, de Geldre Dome in Arnhem en de Galgenwaard te Utrecht. De watersporten kunnen gehouden worden in de randmeren. Eventueel zou de RAI gebruikt kunnen worden voor een aantal binnen sporten. Scheelt enorm in de kosten. Het Olympisch dorp zou in de Flevopolder kunnen. Almere wil wel groeien. De spelen kunnen dan over het hele land gehouden worden. Zeilen op de Friese meren. Paardensport in Drenthe. Niet binnen maar gewoon buiten.Moet er wel iets gebeuren aan de infrastructuur. Aanpakken van de files, en dan echt.

 Ik hoop echt dat wijze mannen echt kijken naar de kosten en niet proberen indruk te maken met dat wat nog moet komen maar meer met dat wat er al is. Daarnaast is het natuurlijk gewelidig om na exact 100 jaar weer de spelen te organiseren.

Met zijn alle achter de plannen, de verschillen aan de kant en de schouders er onder.