blog placeholder

Je hebt ze ongetwijfeld al vaker gezien: mensen die wandelen met stokken alsof ze hun ski’s zijn vergeten. Misschien heb je er zelfs een beetje om moeten lachen, het ziet er inderdaad soms ook wel wat vreemd uit. Maar wat is nu precies Nordic Walking, wat doet het met je en voor wie is het geschikt?

 

Waar komt Nordic Walking vandaan en wat doet het met je?
Nordic Walking is oorspronkelijk afkomstig uit Finland en bedacht als zomertraining voor langlaufers. In tegenstelling tot bij gewoon wandelen wordt er 90% van de gehele spiercapaciteit van je lichaam bij gebruikt en dat is veel. Door op een juiste manier gebruik te maken van de stokken, ‘poles’ genaamd, ben je in staat om sneller te bewegen en een grotere afstand af te leggen. Bij deze manier van lopen maak je intensief gebruik van je bovenlichaam en gebruik je meer energie dan bij gewoon wandelen. Bij Nordic Walking verbrandt je lichaam al gauw 400 kcal per uur tegen 280 kcal bij sportief wandelen. Ook de polsslag is ruim 10% sneller. Door de constante beweging van de armen ontstaat er een betere doorbloeding en krijg je sterkere spieren. Nordic Walking zorgt dan ook voor een weldadig effect op nek, schouder en bovenrug waardoor bijvoorbeeld RSI-klachten kunnen afnemen.

Voor wie is Nordic Walking geschikt en wat heb je er voor nodig?
Nordic Walking is veilig, plezierig en geschikt voor jong en oud. Nordic Walking is de ideale sport om te gebruiken bij gewichtsvermindering, fysieke fitheidverbetering en training van het uithoudingsvermogen. Bij het gebruik van de goede techniek is de kans op blessures vrijwel nihil. Verder zijn er voor Nordic Walking zijn, behalve de poles, geen specifieke dingen nodig. Goede wandel- of gymschoenen, soepel zittende kleding en eventueel een extra vest of windjack dat bij grotere inspanning kan worden uitgetrokken is voldoende om lekker aan de slag te gaan.

Waar kun je het leren?
Gewoon gaan lopen met stokken lijkt simpel. Maar om Nordic Walking echt te leren, met de juiste techniek, het goede ritme en het juiste effect, is wel degelijk les nodig! Via diverse fysiotherapeuten en sportscholen worden deze lessen aangeboden, zodat je de goede basishouding leert. Na een aantal lessen kun je goed alleen of in elk geval zonder begeleiding gaan lopen.