Op zoek naar een sport of gewoon geïnteresseerd in taekwon-do. Dit artikel verteld een klein beetje over wat taekwon-do is en wat er allemaal gedaan word.
Wat is het?
Taekwon-do is een zelfverdedigingssport/kunst dat afkomstig is uit Korea. Er wordt wel eens beweerd dat taekwon-do al 2000 jaar oud is. De historische benadering wordt dan wel veelal terug gevoerd tot aan de jaartelling maar eigenlijk kreeg deze gevechtskunst pas in 1955 de naam “Taekwon-do”.
De betekenis van Taekwon-do
Tae – Betekend letterlijk “voet” deze staat voor alle beentechnieken. Zowel aanvallend als verdedigend. Hiernaast staat Tae ook voor staan, lopen, springen en breken.
Kwon – Betekend letterlijk “vuist” deze staat voor alle handtechnieken en armtechnieken, zowel aanvallen als verdedigend, inclusief het vast grijpen en werpen.
Do – Betekend letterlijk “weg, methode of principe” Verder is dit moeilijk te beschrijven, omdat het ook een bepaalde geestelijke houding aangeeft die geworteld is in het traditionele Oost-Azie.
Taekwon-do onderdelen
Tuls
Naast de beoefening van de basistechnieken kent Taekwon-do 24 Tuls, deze worden ook wel stijlfiguren genoemd. Een Tul is een aaneenschakeling van een bepaald aantal aanvals-en/of verdedigingstechnieken, deze worden uitgevoerd met behulp van een denkbeeldige tegenstander
Sparring
De uitvoering van technieken dient niet alleen tegen een denkbeeldige tegenstander of tegen stootkussens te worden getraind, maar ook tegen een partner. In eerste instantie kan er gestart worden met de beoefening van stapsparring. Hierdoor wordt een overgang gecreëerd tussen de beoefening van de fundamentele oefeningen (de basisoefeningen) en het (half) vrije gevecht. ITF Taekwon-do hanteert het semi-contact sparring.
Breektesten
Breektesten worden binnen het Taekwon-do veelal gebruikt om de kracht en affectiviteit van de verschillende technieken te kunnen testen of te kunnen demonstreren. Breektesten geven een inzicht in de eigen veelal onderschatte mogelijkheden. Ook stimuleert de uitvoering van breektesten het doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en zelfvertrouwen.
Zelfverdediging (Hosinsul)
Het onderdeel zelfverdediging is onder te verdelen in bevrijdingen, controle technieken, werptechnieken en onwapeningstechnieken. Door het demonstreren van zelfverdediginstechnieken krijgt de toeschouwer direct een beeld van het nut van de vele aanvals-en verdedigingstechnieken die het Taekwon-do rijk is.
Graduatie systeem
taekwondo kent 10 gup graden en 9 dan graden. (ik maak even stappen van 2, de oneven aantallen zijn is een slip van de onderstaande kleur band bijv. 9e Gup = witte band met Gele slip)
- 10e Gup = witte band = Aanvanger = B-klasse
- 8e Gup = Gele band = Beginner = B-klasse
- 6e Gup = Groene band = Beginner = B-klasse
- 4e Gup = Blauwe band = Gevorderde = A-klasse
- 2e Gup = Rode band = Gevorderde = A-klasse
- 1e dan = Zwarte band = Gevorderde = A-klasse
- 2e dan en hoger = Zwarte band = Gevorderde = AA-klasse