blog placeholder

Nu Yushin Okami (26-5) heeft gewonnen tegen Nate Marquardt (30-10-2) is hij nu officieel de nummer 1 contender in de UFC’s Middleweight (185) divisie. Dit houdt in dat Okami tegen de winnaar tussen de kampioen Anderson Silva (27-4) en Vitor Belfort (19-8) zal moeten vechten, aldus de UFC President Dana White.

Het is duidelijk dat Belforts elite box vaardigheden Silva gevaar zullen opleveren, maar toch ben ik benieuwder naar de rematch tussen Okami en Silva. De eerste keer dat zij vochten, controleerde Silva het gevecht. In de standup speelde hij als het ware met de Japanner, tot uiteindelijk Okami een single-leg takedown wist te voltooien. Silva gaf zich echter op zijn rug niet gewonnen, binnen een paar seconden wist hij bijna een triangle-choke te plaatsen. Terwijl Okami probeerde zijn positie te verbeteren, raakte Silva hem met een trap vanaf zijn rug en sloeg zo de Japanner knock-out. Silva had de regels verkeerd geinterpreteerd, dit was een illegale trap, waardoor Silva op Disqualification verloor.

Dit gevecht was vier jaar geleden en beide vechters zijn  sindsdien erg vooruit gegaan. De reden waarom ik zo nieuwsgierig ben naar dit gevecht, is dat Okami’s sterke punten precies spelen tegen Silva’s zwakheden. Silva’s gevecht tegen Chael Sonnen (25-11-1) liet ons zien dat een zeer goede worstelaar (die ook echt worstelt en niet denkt dat hij een striker is, zoals Henderson) een goede kans maakt tegen Silva. Sonnen gooide Silva wanneer hij maar wou op de grond voor 23 minuten lang, maar werd in de laatste 2 minuten gepakt door een triangle-choke van Silva. Okami is misschien niet zo’n goede worstelaar als Sonnen, maar hij is wel de nummer 2 na Sonnen. Hij is zeker in staat om Silva op zijn rug te gooien en het verschil tussen hem en Sonnen is dat Okami een zeer goede submission defense heeft, zoals wij zagen in zijn gevecht tegen Marquardt (een brazilian jiu jitsu black belt). Okami heeft ook laten zien dat hij over een goede kin beschikt, terwijl Silva juist een paar keer door stoten werd gevloerd door Okami’s trainingspartner, Sonnen.

Het enige wat ons nu rest is om te wachten. Als Silva Belfort verslaat, wat hij waarschijnlijk zal doen aangezien Belfort al heel lang wegens blessures niet gevochten heeft en wegens het feit dat styllistisch gezien Belforts vaardigheden precies in Silva’s handen spelen, zullen we deze geanticipeerde rematch zien. Wie zal winnen? Okami zal waarschijnlijk een grote underdog zijn in dit gevecht, maar zoals tijd ons keer op keer heeft laten zien in de wereld van Mixxed Martial Arts: stijlen maken gevechten, en Okami’s vechtstijl zal zeker problemen opleveren voor Silva.